Monday, Feb 3, 2025

صفحه نخست » زنی که مجبور شد هم‌رنگ حکومت شود

chess.jpg«شادی پریدر» ، یکشنبه، ۱۴بهمن۱۴۰۳، با کسب ۵۱ رای از ۵۸ رای اعضای مجمع انتخاباتی، به‌عنوان رییس فدراسیون شطرنج ایران برای چهار سال آینده انتخاب شد

ایران وایر - پیام یونسی‌پور

شادی پریدر نخستین استاد بزرگ تاریخ زنان شطرنج ایران است که از ۹ سالگی به اردوهای تیم ملی شطرنج ایران دعوت شده بود. او اما بهمن ۱۳۹۹ یعنی دقیقا چهار سال پیش از این، با پرونده‌سازی برخی نهادهای امنیتی و رسانه‌های وابسته به سپاه، به‌دلیل برداشتن حجاب از صفحه مدیریت ورزش ایران حذف شد.

منابع «ایران‌وایر» گفته‌اند که خانم پریدر پس از آن تلاش کرده است با آن‌چه «جبران مافات» برای نهادهای حکومتی می‌خوانده، بار دیگر به مدیریت ورزش ایران بازگردد.

رییس فدراسیون یا مامور گشت ارشاد پای میز شطرنج؟

«این‌‌که بخواهم امروز در مورد شادی پریدری که همه ما در دهه ۱۳۸۰ و حتی دهه ۱۳۹۰ می‌شناختیم صحبت کنم خیلی خوشایند است. اما در مورد اویی که رییس فدراسیون شطرنج شده، نه. احساس ما این است که دیگر او را نمی‌شناسیم. یادم هست زمانی که در کمیته فنی فدراسیون شطرنج بود واقعا به بچه‌های تازه‌وارد کمک می‌کرد. فرقی هم نداشت. چه برای پسرها و چه برای دخترها دل می‌سوزاند. خیلی کمک کرد که یک مافیای قدرتمندی که در فدراسیون نفوذ داشت را با کمک بقیه مدیران، از شطرنج ایران دور کند. اما خب قدرت، آدم‌ها را تغییر می‌دهد.»

این بخشی از صحبت‌های یکی ازمنابع «ایران‌وایر» در مورد شادی پریدر، رییس فدراسیون شطرنج ایران است. ایران‌وایر درباره شادی پریدر در کسوت رییس فدراسیون شطرنج با دو منبع آگاه که به خاطر مسایل امنیتی ترجیح می‌دهند نام‌شان فاش نشود، گفت‌و گو کرده است.

یکی از این منابع می‌گوید که از زمانی که خانم پریدر در اواخر دهه ۱۳۹۰ خورشیدی به نایب‌رییسی و سرپرستی فدراسیون شطرنج ایران رسید، گفتار و رفتارش تغییر کرد: «او دختر باز و روشن‌فکری بود. اهل سیاست نبود، اما مشخصا با سیاست‌های حکومت هم همسو نبود. یکی بود مثل همه ما. اما از زمانی که نایب‌رییس فدراسیون شطرنج شد، کم‌کم تغییر رویه داد.»

منبع ایران‌وایر که خود از چهره‌های شناخته‌شده شطرنج ایران است می‌گوید: «از حراست وزارت ورزش به او دستور می‌دادند که باید دخترها با مقنعه به رقابت‌های بین‌المللی بروند. در حالی که دخترها نهایتا می‌خواستند روسری یا شال به‌سر کنند. به دخترهایی که می‌خواستند به رقابت‌های جهانی بروند می‌گفت اگر روسری سر می‌کنید، مراقب باشید موهای‌تان از جلو یا عقب بیرون نماند. به یکی گفته بود موهایت را بالای سرت گوجه‌ای جمع کن که از پشت شالت بیرون نماند. به یکی دیگر گفته بود به تو موهای کوتاه بیشتر می‌آید، چرا موهایت را کوتاه نمی‌کنی؟»

دیگر منبع ایران‌وایر که او نیز سال‌ها در شطرنج ایران حضور داشته، رفتارهای خانم پریدر در قبال دختران و پسران شطرنج‌بازی که طی سال‌های اخیر از ایران مهاجرت کردند را، توهین‌آمیز می‌داند و می‌گوید که او مجبور بود گفته‌های نهادهای امنیتی را مو به مو به رسانه‌ها منتقل کند: «خانم پریدر به خبرگزاری‌ها گفته بود فلانی که از ایران رفته و پناهنده شده، اسناد محرمانه فدراسیون شطرنج ایران را با خودش دزدیده و برده، یا در مورد یکی دیگر گفت بهمانی اسناد محرمانه ما را در اختیار فدراسیون جهانی شطرنج قرار داده است. این‌ها دستورات نهادهای بالادستی بود که او باید عینا اجرا می‌کرد.»

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

هر دو منبع ایران‌‌وایر می‌گویند رفتار خانم پریدر زمانی تغییر کرد که به‌دلیل انتشار عکس‌هایش در شبکه‌های اجتماعی، زیر فشار وزارت ورزش و جوانان دولت «حسن روحانی» و سپاه پاسداران، مجبور به کناره‌گیری از فدراسیون شطرنج شده بود.

شادی پریدر را چگونه حذف کردند و چرا برگرداندند؟

۲۹ بهمن ۱۳۹۹ شادی پریدر، که به‌عنوان نخستین استاد بزرگ زنان ایران در شطرنج مشهور شده بود و در آن زمان به عنوان نایب‌رییس فدراسیون شطرنج و عضو کمیسیون روابط بین‌الملل کمیته ملی المپیک ایران شناخته می‌شد، توسط «مهدی علی‌نژاد»، معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزارت ورزش و جوانان دولت «حسن روحانی»، از سمت‌های خود برکنار شد.

شادی پریدر در چند استوری در صفحه اینستاگرامش، بدون آن‌که اشاره‌ای مستقیم به چرایی برکناری‌ خود بکند، انتخابات فدراسیون‌ شطرنج ایران را «انتصابات» نامید، مدیران وزارت و فدراسیون را «بی‌آبرو» خواند و برکناری خود را «لکه ننگ» بر تاریخ وزارت ورزش دانست.

ماجرا به مهرماه سال ۱۳۹۹ برمی‌گشت. جایی که «محسن سمیع‌زاده»، سرپرست وقت دبیری فدراسیون شطرنج در گفت‌وگو با خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران ادعا کرد که اگر کشف حجابی از سوی شادی پریدر در خارج از ایران اتفاق افتاده است، نهادهای نظارتی باید به موضوع ورود کنند.

خبرگزاری فارس همان روز در گزارشی فدراسیون شطرنج را به‌دلیل پناهندگی‌های پیاپی شطرنج‌بازهای ایرانی به خارج از کشور، «پرحاشیه» خواند و مدعی شد که مدارکی دال بر «کشف حجاب یکی از نامزدهای انتخاباتی ریاست فدراسیون» وجود دارد.

نامزدهای انتخابات چه کسانی بودند؟ شادی پریدر، «رضا شیرین‌آبادی فراهانی»، «احمد گواری»، «محمدابراهیم مداحی» و «حسین مطیعی».

قاعدتا چهار مرد این فهرست قادر به کشف حجاب در خارج از کشور نبوده‌اند. به این ترتیب شادی پریدر، نایب‌رییس فدراسیون شطرنج ایران از سمت خود حذف شد.

او اما کمتر از یک سال بعد بار دیگر و با قرار گرفتن خطر تعلیق فدراسیون شطرنج، به این فدراسیون بازگشت. این بار اما با رویکردی کاملا متفاوت. زنی بود که به گویش، رفتار و پوشش دختران شطرنج حساس بود و روی خروج شطرنج‌بازهای مرد از کشور چه برای سفرهای تفریحی چه برای رقابت‌های بین‌المللی، نظارت و سخت‌گیری بیش از حد داشت.

«حسین گلشنی»، داور بین‌المللی شطرنج ایران ۲۰تیر۱۴۰۱ در مورد تمامیت‌خواهی خانم پریدر به خبرگزاری «تسنیم» گفته بود: «شادی پریدر الان سرپرست نایب‌رییسی است، در انتخابات فدراسیون جهانی به‌عنوان نماینده ایران حضور دارد، عضو کمیته فنی و همچنین مربی تیم ملی بانوان نیز هست. او در این المپیاد برای خودش حکم داوری گرفته و به‌عنوان مربی تیم شطرنج نابینایان نیز حضور دارد. در واقع هر جا که می رویم، می‌بینیم او برای خودش یک سمت گرفته است.»

از عکس‌هایی که علیه شادی پریدر استفاده شد چه می‌دانیم؟

شادی پریدر یکی از مهم‌ترین عوامل در جلوگیری از تعلیق فدراسیون شطرنج ایران بود. آبان‌ سال ۱۳۹۹، فدراسیون جهانی شطرنج پیشنهاد تعلیق فدراسیون شطرنج ایران را به‌دلیل «دخالت سیاست در ورزش» و «ممانعت از مسابقه شطرنج‌بازهای ایرانی و اسراییلی» مطرح کرد.

شادی پریدر در جلسه آنلاین با فدراسیون جهانی، از طرف هیات ایرانی از فدراسیون ایران دفاع کرد.

پس از برداشته شدن موقت سایه تعلیق، وزارت ورزش و جوانان شادی پریدر را به‌دلیل آن‌چه «کشف حجاب» می‌خواند، از سمت خود در این فدراسیون برکنار می‌کند.

ماجرا اما کشف حجاب نبود. حراست وزارت ورزش و جوانان مدعی بود تصاویری از خانم پریدر در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که او را «شُل‌حجاب» نشان می‌دهد. مشخص بودن موهای خانم پریدر در این تصاویر، به دستاویزی برای فشار رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران برای کنار گذاشتن کوتاه‌مدت او تبدیل شد. او اما پس از بازگشت، چهره‌ای دیگر از خود نشان داد.

او حالا به مدت چهار سال ریاست فدراسیون شطرنج جمهوری اسلامی را برعهده خواهد داشت. ورزشی که در سال‌های اخیر، بهترین ستاره‌های زن و مرد خود را به‌خاطر «ممنوعیت مبارزه با اسراییل» و «حجاب اجباری»، وادار به مهاجرت از ایران کرده و آن‌ها را از دست داده است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy