Monday, Feb 10, 2025

صفحه نخست » چرا سقوط ارزش ریال شتاب بیشتری گرفته است؟

arz.jpgرادیو فردا - دو روز پس از اعلام مخالفت علنی رهبر جمهوری اسلامی با مذاکرات تهران با واشینگتن، نرخ دلار آمریکا در بازار آزاد ایران با جهشی بیش از شش هزار تومانی، از مرز ۹۲ هزار و ۵۰۰ تومان عبور کرد.

علی خامنه‌ای روز ۱۹ بهمن مذاکره با دولت دونالد ترامپ را نه «عاقلانه»، نه «هوشمندانه» و نه «شرافتمندانه» توصیف کرده و دربارۀ علت آن هم گفته بود: «تجربه».

از زمان پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، ریال ایران در برابر دلار ۳۰ درصد سقوط کرده، اما شتاب رشد نرخ دلار طی چند روز گذشته شدت گرفته است.

دقیقا مشخص نیست افت ارزش ریال تا کجا ادامه خواهد یافت، اما سازمان برنامه‌وبودجه حتی در سال ۱۴۰۰ پیش‌بینی کرده بود که اگر تحریم‌ها رفع نشود، نرخ دلار در سال ۱۴۰۴ به ۱۱۰ هزار تومان و در سال ۱۴۰۶ به ۲۸۵ هزار تومان اوج می‌گیرد.

زمانی که سازمان برنامه و بودجه دولت حسن روحانی در مهرماه ۱۴۰۰ این برآورد را کرده بود، نرخ دلار ۲۸ هزار تومان بود.

پیش‌بینی چهار سال پیش سازمان برنامه و بودجه
پیش‌بینی چهار سال پیش سازمان برنامه و بودجه

با گذشت چهار سال، واقعیت بازار ارز نشان می‌دهد که حتی برآورد این نهاد دولتی بسیار خوشبینانه بوده است؛ به‌طوری که نرخ ارز طبق برآورد سازمان برنامه و بودجه قرار بود تا پایان امسال به ۷۰ هزار تومان برسد، اما هم‌اکنون از ۹۱ هزار تومان نیز عبور کرده است.

علل و عوامل افزایش قیمت دلار

بی‌هیچ تردیدی، تصمیمات سیاسی رهبران ایران و آمریکا دربارهٔ مذاکرات و چشم‌انداز احیای برجام، نقش چشمگیر روانی در نوسانات بازار ارز دارد؛ موضوعی که طی روزهای گذشته با امضای «یادداشت ریاست‌جمهوری» سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی توسط دونالد ترامپ و در پی آن مخالفت علی خامنه‌ای با مذاکرات با آمریکا نمود آشکاری داشت.

جهش‌های آنی نرخ ارز در بازار آزاد ایران طی دو حملهٔ موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل و گمانه‌زنی‌ها درباره ابعاد اقدام تلافی‌جویانه اسرائیل نیز مشاهده شد.

اما نکته این‌جاست که با سپری شدن خطر حملهٔ اسرائیل به زیرساخت‌های اقتصادی و انرژی ایران، نرخ ارز بسیار کمتر از جهشی که داشت، تعدیل شد و پس از مدتی حتی دوباره روند صعودی گرفت؛ موضوعی که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی در تامین ارز مورد تقاضای بازار به شدت ناتوان و افسار تعادل بازار ارز عملا از دست دولت خارج شده است.

به نظر می‌رسد دولت با بحران فزایندهٔ ورود ارز از محل صادرات کالا و نفت مواجه شده است.

برای نمونه، دولت برای حل مشکل نقل و انتقالات ارزیِ حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی، از پاییز پارسال بازرگانان را تشویق به واردات طلا به جای ارز می‌کند و در ۱۰ ماههٔ سال جاری نیز واردات شمش طلا با جهشی ۳.۵ برابری نسبت به مدت مشابه پارسال به ۸۱ تن، معادل شش میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار، رسیده است.

یعنی بازرگانی که تا دیروز برای تحویل ارز کالای صادراتی، چه از طریق حواله، چه مرکز مبادله ارز، چه مبادله مستقیم ارز با وارد کننده‌های کالا و چه واردات مستقیم ارز به کشور تلاش می‌کرد، اکنون به‌جای آن، اقدام به واردات طلا به کشور می‌کند.

اما نکتهٔ مهم‌تر، افت درآمدهای نفتی ایران از پاییز امسال و هم‌زمان با دومین حملهٔ گستردهٔ موشکی ایران به اسرائیل و در پی آن تحریم ۴۵ نفتکش دخیل در قاچاق نفت ایران به چین توسط دولت جو بایدن است.

ایران طی چهار سال دولت بایدن، صادرات نفت خود را به شدت افزایش داد، اما در پی تحریم ده‌ها نفتکش‌ِ حامل نفت ایران در پاییز امسال، با افت صادرات مواجه شد.

آمارهای شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها حاکی است که حجم صادرات روزانهٔ نفت ایران از ۱.۹ میلیون بشکه در سپتامبر ۲۰۲۴ به حدود ۱.۳ میلیون بشکه در سه ماههٔ پایانی همان سال رسید و در ژانویهٔ امسال نیز این رقم زیر ۱.۶ میلیون بشکه بود.

چنین افت چشمگیری در حجم صادرات نفت و افزایش هزینهٔ انتقال آن با توجه به تحریم‌های چند ماه گذشته آمریکا بر ده‌ها نفتکش‌ مرتبط با ایران، درآمدهای ارزی کشور را تحت تاثیر قرار داده است.

هنوز نیمی از حدود ۵۰۰ نفتکشی که طی سال‌های گذشته در کار قاچاق نفت ایران بوده‌اند، تحریم نشده‌اند و اگر دولت ترامپ اقدام به تحریم گسترده این نفتکش‌های موسوم به «ناوگان ارواح» یا «ناوگان تاریک» کند، مشکلات لجستیکی چشمگیری دامن جمهوری اسلامی را خواهد گرفت؛ به ویژه این‌که چین ماه گذشته ورود نفتکش‌های تحریمی به بندر شاندونگ، بزرگترین پایانهٔ دریافت‌کنندهٔ نفت ایران، را نیز ممنوع کرد.

ایالات متحده روز ۱۸ بهمن، در نخستین اقدام تحریمی دولت جدید دونالد ترامپ، تحریم‌های مالی علیه یک شبکهٔ بین‌المللی که به انتقال نفت ایران به چین متهم شده، را اعلام کرد که شامل سه نفتکش نیز می‌شد. این موضوع نشان می‌دهد که دولت ترامپ از هم‌اکنون تدابیر سخت‌گیرانه‌ای را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده است.



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy