تورم ۵۰ درصد میشود و نرخ ارز رکورد میشکند؛ پزشکیان میگوید از گرسنگی نمیمیریم!
قیمت دلار در بازار آزاد ارز امروز با کاهش جزیی روبرو شده اما کارشناسان معتقدند این کاهش ناچیز مقطعی است و در صورت ادامه شرایط موجود در روابط جمهوری اسلامی و ایالات متحده، قیمت ارز همچنان افزایشی و تورم نیز فزاینده خواهد بود.
قیمت دلار امروز چهارشنبه ۲۴ بهمنماه با کاهش جزیی روبرو شده و به کانال ۸۹ هزار تومان وارد رسیده است. رسانههای حکومتی در حالی مانور گستردهای را در ارتباط با کاهش ناچیز قیمت ارز راه انداختهاند که این کاهش در برابر افزایش قیمت چند هفته گذشته «هیچ» است!
این تسلیم شدن است؟
روزنامه حکومتی «همشهری» در تیتری از «تسلیم دلار» خبر داده آنهم در حالی که قیمت دلار طی شش ماه گذشته تقریبا دو برابر افزایش یافته و تنها در دو هفته ۱۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد. در چنین شرایطی کاهش دو سه هزار تومانی قیمت دلار در برابر افزایش چند ده هزار تومانی و سقوط عمیق ارزش پول ملّی که آثار سنگین تورمی در پی خواهد داشت، واقعا جای هیچ تبلیغی ندارد!
کارشناسان هشدار دادهاند افزایش چشمگیر قیمت دلار، طی هفتهها و ماههای آینده در بازارهای مختلف کشور تورم سنگین در پی خواهد داشت. این در حالیست که در صورت افزایش تنش میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده و عدم توافق میان آنها نیز بحران رکود تورمی در ایران تشدید خواهد شد.
در همین رابطه علی قنبری اقتصاددان و استاد دانشگاه گفته با اعمال سیاست «فشار حداکثری» نرخ تورم به ۵۰ درصد خواهد رسید و نرخ رشد اقتصادی هم منفی میشود. همزمان اگر سیاست ارزی فعلی بر کشور حاکم باشد و نرخ ارز رها شود، ممکن است نرخ دلار تا پایان سال آینده رکوردشکنیهای بزرگی داشته باشد.
علی قنبری توضیح داده که «با استمرار تحریم ها و احتمال اعمال دوباره «سیاست فشار حداکثری» باید «بر اساس تواناییهای داخلی برای کشور تصمیمگیری کرد. دستیابی به رشد اقتصادی که در قانون برنامه توسعه آمده دیگر محقق نخواهد شد و به باور من حتی توسعه هم دیگر در دستور نخواهد بود زیرا توسعه همزمان با تحریم بعید است ممکن باشد.»
این اقتصاددان همچنین با اشاره به افزایش قیمت دلار به بیش از ۹۰ هزار تومان گفته «این افزایشهای صورتگرفته در روزهای گذشته بطور حتم تورم را به شکلی فزاینده بالا خواهد برد. این امر فشارهای دو چندانی به اقتصاد و بهویژه صنایع وارد خواهد کرد و نهایتا حذف سامانه نیما هم به تک نرخی شدن ارز نخواهد انجامید و مسیر افزایش قیمتها را در کشور تسهیل کرد.»
او همچنین گفته «یکی از چالشهای آتی ما اولویتبندی نیازهای داخلی است. در شرایطی که تحریمها وجود دارند، ارز موجود نمیتواند کفاف تقاضا را بدهد و همین امر یک روند گرانی دائمی را به اقتصادی تحمیل خواهد کرد. به همین دلیل باید بر مبنای اولویتها و نیازهای اساسی کشور منابع را تخصیص دهیم تا مشکلات ناشی از «فشار حداکثری» و تشدید تحریمها نتواند اقتصاد و کشورمان را از پا در آورد.»
علی قنبری با تأکید بر اینکه اگر همه این اقدامات هم انجام شود، باز مشکلات به کلی رفع نمیشود و تنها از تشدیدشان میتوان جلوگیری کرد، افزوده که «به این ترتیب روند گران شدن دلار در سال آینده هم ادامه خواهد یافت. تا پایان سال نرخ هر دلار همانطوری که در مصاحبه پیشین با خبرآنلاین گفته بودم، به ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید و چنانچه سیاستگذاریهای فعلی اصلاح نشوند، این امکان وجود دارد که شیب افزایش قیمتها تندتر هم شود.»
همانطور که علی قنبری هم اشاره کرده شرایط متلاطم در اقتصاد کشور در پی تداوم تحریمها و افزایش نرخ ارز، همراه با سیاستهای نادرست تیم اقتصادی دولت پزشکیان سبب افزایش تورم خواهد شد. این در حالیست که یکی از برجستهترین آثار آن بر روی اقشار کمدرآمد و حقوقبگیری خواهد بود که همین حالا هم درآمدهای ناچیز آنها کفاف تأمین هزینههای ضروری یک زندگی حداقلی را هم نمیدهد.
آمارهای جدید از وضعیت درآمد و تغذیه ایرانیان نشان میدهد ۲۷ درصد از جمعیت ایران با درآمد روزانه دو دلار زندگی میکنند.
نتایج پژوهش دیگری که به تازگی در ایران منتشر شده نیز نشان میدهد ۵۵ درصد ساکنان مناطق شهری ایران در سال ۱۴۰۱ دچار فقر غذایی بودهاند. طی دو سال گذشه تورم و کاهش قدرت خرید خانوار افزایش یافته و به نظر میرسد درصد بیشتری از خانوارهای شهری در فقر غذایی قرار گرفته باشند.
یکی از تازهترین بررسیها در سال ۲۰۲۴ که تأثیر سوء تغذیه بر جمعیت در سنین متفاوت را سنجیده نشان میدهد ۱.۲ درصد کودکان زیر ۵ سال به علت سوء تغذیه یا مؤلفههای مرتبط به آن میمیرند. ۴.۱ درصد کودکان بالاتر از ۵ سال، وزن کمی نسبت به قد خود دارند که نشاندهنده سوءتغذیه حاد است. ۵.۳ درصد از کودکان ایرانی به علت سوء تغذیه مزمن، کوتاهقد هستند و ۶.۵ درصد از ایرانیها کالری مناسبی دریافت نمیکنند!
بیش از نیمی از جمعیت کشور در حالی زیر خط فقر فرو رفته و برای تأمین خوراک ضروری با بحران روبرو هستند که در آنسو مسعود پزشکیان هفته گذشته در مراسم افتتاح طرحهای عمرانی در سیرجان مدعی شد که «اگر دشمن ما را محاصره کند، از گرسنگی نخواهیم مرد»!
آمارهای اقتصادی اما واقعیت دیگری را برخلاف گفتههای مسعود پزشکیان نمایان میکنند که نشان میدهد تنها «خودی»های حکومت هستند که با تشدید بحرانهای اقتصادی نخواهند مرد!
وبسایت «امتداد» با اشاره به بحران فقر در کشور نوشته «طبق ارزیابی مرکز آمار بیش از یک سوم مواد غذایی مورد استفاده خانوارهای ایرانی رشد قیمت ۴۰ تا ۱۰۳ درصدی را در دیماه امسال نسبت به ماه مشابه پارسال داشتهاند. بیشترین جهش قیمت مربوط به حبوبات و میوهها است. همچنین مرکز آمار تورم انواع محصولات لبنی را بین ۲۷ تا ۴۳ درصد برآورد کرده است.»
رسانههای داخلی نیز گزارش دادند که خرید قسطی که پیشتر گوشت را شامل میشد اکنون به پیاز و سیبزمینی رسیده است. بر اساس این گزارشها افزایش بیرویه قیمتها باعث شده برخی از اپلیکشنهای خرید اینترنتی نسبت به فروش قسطی اقلام خوراکی از جمله پیاز و سیب زمینی اقدام کنند.
حمید حاج اسماعیلی فعال کارگری نیز با اشاره به در جریان بودن مذاکرات در کمیته دستمزد برای تعیین رقم حداقل دستمزد در سال ۱۴۰۴، گفته «بر اساس برآوردهایی که ما انجام دادیم و بخشهای دیگر هم داشتهاند، عددی که متوسط آن برای خط فقر نسبی در کشور عنوان میشود، ۳۵ میلیون تومان است. این مسئله مهمی است که اگر ما بخواهیم شرایطی را ایجاد کنیم که گروههای حقوقبگیر و خانوادهها به صورت متوسط بتوانند زندگیشان را اداره کنند، نیازمند ۳۵ میلیون تومان درآمد در ماه هستند.»
او با تأکید بر اینکه «پیشبینیهای سیاسی و اقتصادی، این گواهی را به ما میدهد که سال آینده حتما سال سختتری خواهد بود و ما حتما شاهد افزایش قیمت کالاها خواهیم بود» گفته «اعتقاد دارم که با تعریف خط فقر هست که ما میتوانیم شرایط جدیدی در رابطه با تعیین دستمزد در شورای عالی کار دنبال کنیم؛ وگرنه آنچه که در رابطه با نرخ تورم هست، هم در مجلس اجرا شده و هم در سالهای گذشته بوده و حتما کفاف این کار را نمیدهد و رقم بسیار پایینی است.»
حمید حاجاسماعیلی همچنین گفته نرخ تورم اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران واقعی نیست و با شرایط میدانی و شرایط اقتصادی و نیازهای مردم همخوانی ندارد.
![dlr.jpg](https://news.gooya.com/2025/02/12/dlr.jpg)
شایعه سود حکومت از افزایش قیمت دلار