اتوبوسهای برقی که طی یک قرارداد ۲ میلیارد دلاری از سوی شهرداری تهران با جمهوری خلق چین وارد کشور شدهاند، در مراسم رونمایی از اگزوزشان دود خارج میشد! اعلام شده این اتوبوسهای برقی در فصل سرما برای فعال شدن بخاریشان باید با دیزل کار کنند!
کیهان لندن - علیرضا زاکانی شهردار تهران پنجشنبه گذشته در یک برنامه نمایشی به همراه مسعود پزشکیان رئیس دولت جمهوری اسلامی از ناوگان حمل و نقل عمومی به اصطلاح برقی پایتخت رونمایی کرد.
پس از رونمایی از اتوبوسهای برقی چینی اما مشخص شد این اتوبوسها چندان هم «الکتریک» نیستند و یک موتور دیزل برای فصل سرما جهت روشن کردن بخاری در آنها کار گذاشته شده است!
جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران در واکنش به دودهای دیزلی اتوبوسهای برقی وارد شده از چین واکنش نشان داده است.
اتوبوسهای برقی زاکانی دود میکند.
-- yashar soltani (@yasharsoltani) February 25, 2025
وقتی از طریق یک شرکت ساختمانی در چین، اتوبوس برقی وارد میکنی، معلوم است دود هم میکند.
بخاطر انتشار این قرارداد؛ زاکانی از من اتهام "انتشار اسناد محرمانه" و "تبلیغ علیه نظام" شکایت کرد و در #زندان بازجویی شدم.
بازپرس از شهرداری پرسیده بود... pic.twitter.com/UgPN5tXHVU
او گفته که «در گزارشی که به من رسیده، گفته شده که هنگام روشن کردن سیستم بخاری، دود زیادی از اتوبوس ساطع شده است اگر این موضوع صحت داشته باشد، واقعاً جای تأسف دارد ما اتوبوسی میخریم که دو برابر یک اتوبوس دیزلی قیمت دارد، اما در فصل زمستان موتور دیزلی آن را روشن میکنیم! اگر این اطلاعات درست باشد، حتماً باید تحقیق بیشتری انجام دهیم و ببینیم که داستان این موتور دیزلی چیست.»
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران افزوده «اگر چنین اتفاقی افتاده باشد، بسیار نامبارک است. این تصمیم میتواند تمام زحمات انجامشده را از بین ببرد. ما یک اتوبوس برقی خریداری کردهایم، اما اگر یک موتور دیزلی برای گرمایش آن استفاده شود و از طرفی برای شارژ کردن آن هم از سوخت فسیلی استفاده کنیم، دیگر چه دلیلی دارد که به سمت اتوبوس برقی برویم؟ این همان اتوبوس دیزلی است! اگر قرار باشد در فصل زمستان، یعنی زمانی که با آلودگی هوا مواجه هستیم، موتور دیزلی روشن شود، پس چرا دو و نیم برابر قیمت پرداخت شده است؟»
بر اساس توضیحات جعفر تشکری هاشمی این اتوبوسها با مسائل دیگری هم روبرو هستند: «این دو و نیم برابر قیمت، تنها بخشی از موضوع است. برای هر جایگاه شارژ، نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان هزینه شده است. از سوی دیگر، مسئله پیمایش این اتوبوسها هم مطرح است که محدودیتهایی دارد. همچنین فناوری این اتوبوسها که بهصورت CBU (واردات کامل) به کشور آمده، برخلاف سیاستهای تولید ملی است که مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده است. ما بهجای حمایت از تولید داخلی، ناوگان CBU وارد کردهایم. از سوی دیگر، برخلاف ادعای آلودگی صفر، این اتوبوسها همچنان آلودگی تولید میکنند.»
قرارداد علیرضا زاکانی با شرکتهای چینی برای واردات اتوبوس و تاکسی برقی با حاشیههای زیادی همراه بود. این قرارداد غیرشفاف همچنان دارای ابعاد پنهان است و مشخص نیست در چه ساز و کاری شهرداری تهران این قرارداد ۲ میلیارد دلاری را با شرکتهای چینی بسته است.
پیشتر اعتراضاتی از سوی اعضای شورای اسلامی شهر تهران به این قرارداد وارد شده بود و احتمال بروز فساد گسترده مالی به بهانه این قرارداد در شهرداری تهران نیز مطرح شده بود. با اینهمه وارد شدن تاکسی و اتوبوسهای برقی مشخص کرده وسائل نقلیه خریداری شده نیز بهصرفه نیستند.
در همین رابطه جعفر تشکری هاشمی رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر تهران گفته «در حالی که شرکتهای خودروساز داخلی خودروهای زیادی در انبار دارند، شهرداری خود اقدام به واردات خودرو کرده و پول آن را بهصورت کامل پرداخت کرده این در حالی است که در تهران ۵۰ هزار تاکسی فرسوده وجود دارد که ایمنی لازم را ندارند و جان مردم را به خطر میاندازند اما در عوض، شهرداری خودروهای شاسیبلند وارد میکند! این سؤال مطرح است که مسافران محروم جنوب شهر چطور قرار است با این خودروهای لوکس جابجا شوند؟»
عضو شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه برخی از این اقدامات بیشتر جنبه نمایشی دارند گفته «شاهد اعتراض رانندگان تاکسی به مسئله تاکسیهای برقی هستیم. آنها میگویند که برای تأمین برق مشکل دارند و کمک بلاعوض ۴۵۰ میلیون تومانی که به آنها وعده داده شده بود، پرداخت نشده اما در عوض، بیمحابا شاهد ورود این خودروها به کشور هستیم.»
اینهمه در حالیست که شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در اطلاعیهای دیزلی بودن اتوبوسهای خریداری شده را «دروغ» خوانده و اعلام کرده که «اتوبوسهای برقی تهران پس از تأیید متخصصین شهرداری تهران، کمیته فنی اتوبوسرانی تهران، بازرسان سازمان ملی استاندارد و وزارت صمت و ناظران گمرک به تهران وارد شدهاند. همچنین این اتوبوسها دارای استاندارد CCC چین و E-Mark اروپا بهعنوان اتوبوسهای برقی هستند. یعنی همهی آنها متوجه این موضوع نشدهاند که این اتوبوسها گازوئیلی است؟»
شرکت واحد اتوبوسرانی تهران اما تأیید کرده که این اتوبوسها دیزلی هم هستند و در نتیجه دود میدهند: «سیستم گرمایش این اتوبوسها طبق مدلهای جهانی و جهت افزایش بهرهوری موتور الکتریکی آن، هم از طریق برق کار میکند و هم از طریق سوخت دیزل؛ مجدداً دقت کنید: تنها سیستم گرمایشی آن، نه موتور اتوبوس برقی! آب از طریق یک مشعل گرم شده و در فضای داخلی اتوبوس به چرخش در میآید. این سیستم گرمایش صرفاً یک آپشن برای دماهای زیر صفر بوده و جهت افزایش میزان پیمایش اتوبوسها در شرایط خاص پیشبینی شده و در اکثر اوقات در شرایط دمایی شهر تهران کاربردی ندارد.»
این اطلاعیه همچنین مدعی شده «سیستمهای گرمایشی اتوبوسهای برقی در سه ماه سرد سال، با این فرض که در تمام طول روز نیاز به گرمایش باشد، کمتر از ١٠٠٠ لیتر گازوئیل مصرف میکند.»
علیرضا زاکانی شهردار تهران اما تا زمان تنظیم این گزارش نسبت به خریداری و واردات اتوبوسهایی که تا اینجا مشخص شده در فصلهای سرد سال «برقی» نبوده و همچنان هوا را آلوده میکنند توضیحاتی ارائه نکرده است!