
دونالد ترامپ روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده وارد گفتوگوهای مستقیم با ایران شده است و این مذاکرات از هماکنون آغاز شده و روز شنبه ادامه خواهد یافت.
ترامپ گفت: «فکر میکنم همه موافقند که رسیدن به یک توافق با تهران بهتر از انجام کار بدیهی است و آن گزینه بدیهی چیزی نیست که من بخواهم در آن دخیل باشم، یا اسرائیل بخواهد در آن دخیل باشد، اگر بتوان از آن اجتناب کرد.»
:::
Trump: "We're having direct talks with Iran ... everybody agrees that doing a deal would be preferable to doing the obvious. And the obvious is not something that I want to be involved with ... it's getting to be very dangerous territory." pic.twitter.com/m4zTHB9sPC
-- Open Source Intel (@Osint613) April 7, 2025
روزنامه شرق برای انتشار گزارشی درباره ظریف عذرخواهی کرد
روزنامه شرق برای انتشار گزارشی که در آن از احتمال حضور محمدجواد ظریف وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی در مذاکرات احتمالی میان تهران و واشینگتن خبر داده بود، عذرخواهی کرد.
شرق یکشنبه ۱۷ فروردین در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت روز جمعه نشستی محرمانه میان محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی و حمیدرضا حاجیبابایی، نایب رییس مجلس با رهبر جمهوری اسلامی برگزار شده است.
شرق افزود در این نشست محرمانه، موضوع «مذاکرات مستقیم» با آمریکا مورد تایید خامنهای قرار گرفت و سه چهره سیاسی از جمله علی لاریجانی، محمد فروزنده و محمدجواد ظریف، به عنوان نمایندگان منتخب برای این ماموریت معرفی شدند.
در حالی که این گزارش بر أساس شایعات و گمانهزنیها نوشته شده بود، این روزنامه دوشنبه در «توضیح و پوزش» خود نوشت: «اذعان داریم که استفاده از چنین عبارتی، بدون اتکا به منبع رسمی و موثق، حتی در چارچوب تحلیل و برای رد آن، موجب سوءبرداشت از نیت اصلی گزارش شده و زمینهساز تفسیرهای نادرست، انتشار برداشتهای ناصحیح و حتی سوءاستفادههایی از سوی برخی رسانهها و جریانها شده است.»
مقامات جمهوری اسلامی پیشتر گفته بودند که تهران در برابر خواستههای ترامپ برای مذاکره مستقیم درباره برنامه هستهای مقاومت کرده، ولی راه را برای گفتوگوهای غیرمستقیم باز گذاشته است.
اما رییسجمهوری آمریکا در جریان دیدارش با نتانیاهو گفت: «مذاکرات ما با ایران در سطح نسبتا بسیار بالایی در حال انجام است. ما بهطور مستقیم با آنها مذاکره میکنیم. ما روز شنبه در نسبتا بالاترین سطح با ایران تعامل خواهیم کرد.»
او افزود: «ما یک نشست بسیار مهم خواهیم داشت و خواهیم دید چه اتفاقی میافتد. فکر میکنم همه موافقند که رسیدن به یک توافق بهتر از گزینههای دیگر است.»
رییسجمهوری آمریکا تاکید کرد: «شاید توافق با ایران انجام شود.» و اضافه کرد اگر این مذاکرات به نتیجه نرسد، ایران در معرض خطری بزرگ خواهد بود.
ترامپ که در کنار نتانیاهو در اتاق بیضی شکل کاخ سفید نشسته بود به خبرنگاران گفت که توافق با ایران، از اقداماتی که «من بخواهم درگیرشان شوم، یا اسرائیل بخواهد درگیرشان شود» بهتر است.
او افزود: «امیدوارم این گفتوگوها موفقیتآمیز باشند، و به نظرم اگر موفقیتآمیز باشند، به نفع ایران خواهد بود.»
ترامپ پس از بازگشت به قدرت اعلام کرده بود که ترجیح میدهد بر سر برنامه هستهای ایران به توافقی برسد تا وارد رویارویی نظامی شود. او در اسفندماه گفت که نامهای به رهبر جمهوری اسلامی علی خامنهای، برای پیشنهاد مذاکره نوشته است.
در هفتههای اخیر، جمهوریاسلامی در برابر درخواستهای ترامپ برای مذاکره مستقیم یا تهدید به حمله نظامی مقاومت کرده و همچنان بر موضع خود پافشاری کرده بود. هنوز مشخص نیست مذاکرات روز شنبه آنطور که ترامپ گفته مستقیم خواهد بود یا طبق گفته عراقچی، غیرمستقیم برگزار خواهد شد.
در دوران ریاستجمهوری جو بایدن نیز مذاکرات غیرمستقیمی بین ایالات متحده و ایران صورت گرفت که پیشرفت چشمگیری نداشت. آخرین مذاکرات مستقیم شناختهشده میان دو کشور در زمان ریاستجمهوری باراک اوباما انجام شد که منجر به توافق هستهای بینالمللی سال ۲۰۱۵ شد؛ توافقی که ترامپ بعدها از آن خارج شد.
ترامپ که از زمان روی کار آمدن در ژانویه، حضور نظامی آمریکا در منطقه را افزایش داده، گفته ترجیح میدهد درباره برنامه هستهای ایران به توافق برسد تا وارد رویارویی نظامی شود.
او ۱۶ اسفند اعلام کرد که نامهای به علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ارسال کرده و پیشنهاد مذاکره داده است.
مقامهای جمهوریاسلامی در آن زمان اعلام کردند که حاضر نیستند تحت فشار و تهدید وارد مذاکره شوند، موضعی که به نظر میرسد اکنون از آن عقبنشینی کردهاند.
خامنهای اواسط بهمنماه گفته بود مذاکرات با آمریکا «نه عاقلانه است، نه خردمندانه و نه شرافتمندانه».