فیلسوف آلمانی آدرنو اشاره به نامه ای از کانت می کند که فیلسوف دوران روشنگری و نویسنده کتاب "متافیزیک اخلاق" در این نامه یک نقاش یهودی تبار را مسخره می کند .( 1) این نقاش، بدون اطلاع کانت، تک چهره ( پرتره ) فیلسوف را کشیده بود. کانت در این نامه اشاره می کند: " تصویری که آقای لوو Loewe) ) کشیده است تا حدودی شبیه من است، اما یک آشنایی که از نقاشی اطلاع دارد به من گفت که یک یهود همیشه یهود دیگری را نقاشی می کند; نقاش یهود بیشتر به بینی توجه کرده است". ( منظور کانت فرم بخصوصی از بینی است که ضد یهودیان آنرا به قوم یهود نسبت می دهند و نقاش کانت را با یک بینی یهودی نقاشی کرده بود.
آدرنو معتقد است که این گفتار کانت یک نظریه زشت ضد یهودی است.
هانا آرنت، فیلسوف آلمانی، در کتاب " ابتذال شرور " از دادگاه آیشمن در اسرائیل ( 1961 ) خبر می دهد (2). آیشمن برای دفاع از خود در این دادگاه ناگهان و به طور غیرمنتظره به کانت استناد می کند که او (آیشمن ) در تمام مدت زندگی بر طبق موازین اخلاقی کانت عمل کرده است. آیشمن اضافه می کند که همیسه به معیار های" وظیفه " در فلسفه اخلاق کانت توجه داشته است و همچنین یک تعریف نسبتا دقیقی از مقوله " امر مطلق" ( categorical imperative ) کانت را به دادگاه ارائه می دهد: " درک من از امر مطلق این است فقط بر مبنای آن اصلی باید عمل کرد که با استناد به آن بتوان این اصل را به یک قانون جهانشمول تبدیل کرد". آیشمن در دفاع از خود در دادگاه ادامه می دهد که او فقط وظیفه اش را انجام داده است. بیشتر فاشیست های آلمان برای توجیه عمل کرد خود در جنگ دوم جهانی به "امر مطلق" کانت اشاره کردند.
برای کانت اخلاق در مرحله اول یعنی اخلاق وظیفه Deontological) ethics ( وظیفه در اینجا به معنای یک عملکرد الزامی است که می بایست در محدوده قانون تحقق یابد. این آگاهی از وظیفه، یعنی به وظیفه خود عمل کردن باعث می شود که شخص وظیفه شناس ( آیشمن ) تمام تردید ها از قتل را به کنار بگذارد و با وجدان راحت جنایت کند، به این معنی که وظیفه اش را انجام داده. بخصوص این جنایت موقعی ابعاد وسیع تری را در بر می گیرد که شخص وظیفه شناس ( فاشیست های آلمان ) هم به خود ارج بدهند و هم قربانی خود ( یهودیان ) را تحقیر کنند. استاد فلسفه دانشگاه کلمبیا Joshua Halberstam حتا معتقد است که مقوله اخلاق کانت راه را به اردوگاه آدم سوزی آشویتس هموار کرد:
for, alas, there is a nevertheless- the root of Ausschwitz were nourished by a stream in Kantian morality
فلسفه اخلاق کانت " امر مطلق " ویژگی قانون ( قانون کلی ) را دارد و پایه های این قانون، به نقل از کانت، بر مقوله خرد بنا شده است ( قانون خرد ). اما این خرد کانتی که می بایست در بطن قانون نهفته باشد ناملموس و انتزاعی است. اخلاق کانت احساس، دلسوزی و ترحم را نمی شناسد.
به عقیده کانت، اگر فردی بخواهد بداند که آیا عمل انجام شده یا عملکردی که قرار است انجام شود از نظر اخلاقی درست است یا نه می بایست این فرد غرض یا مقصود عمل خود را کنترل کند، به این معنا که آیا این غرض عقلانی است یا نه. کانت بین انگیزه عملکرد و خود عمل مقوله تفکر ( خرد ) را جای می دهد. اما اشکال فلسفه اخلاق کانت در این است که احساس در انگیزه عملکرد کانتی نقشی بازی نمی کند
For Hoess and his fellow Nazis the emotions are moral irrelevancies,..... The requirements of duty and compliance to authority are the only legitimate arbiters of moral behavior (3)
زمانی که احساس از اخلاق حذف شود راه برای عملکرده های ها غیر انسانی باز است. فاشیست ها آلمانی همزمان با ارجعیت دادن به انجام وظیفه و از بین بردن احساس در خود اقدام به جنایت علیه بشریت کردند.
در نهایت این پرسش مطرح است که آیا می توان یک رابط مستقیم بین فلسفه اخلاق کانت و جنایات آلمان فاشیسم را در قرن 20 تایید کرد ؟
نظریات و گفتار خصمانه و ضد یهودی کانت فقط منحصر به استهزاء گرفتن یک نقاش یهودی، آنطور که آدرنو خبر می دهد، محدود نمی شود. مذهب شناس وقت آلمانی Johann Friedrich Abegg خبر از یک گفته کانت می دهد: " هیچ چیزی از آن بیرون نمی آید، تا زمانی که یهود یهود است، خودشان را ختنه می کنند، برای اجتماع بیشتر مضر هستند تا مفید. یهودیان خون آشام های جامعه اند" (4). کانت حتا خواستار "کشتن دلسوزانه" (Euthanasia) دین یهودیت شد (5). فاشیست های آلمانی در سال های 40 قرن گذشته با استفاده از مقوله "کشتن دلسوزانه" صدها هزار از بیماران روحی و علاج ناپذیر را کشتند. اما چرا کانت خواستار " کشتن دلسوزانه " دین مسیحیت نشد؟
کانت معتقد بود که " در واقع یهودیت دین نیست"، بلکه اساس این دین را "قوانین اجباری" تشکیل می دهند. برای کانت یهودیان یک "ملت شیاد و کلاهبردار" هستند: " فلسطینی های که نزد ما زندگی می کنند ( منظور کانت از فلسطینی ها یهودیان هستند) روح رباخواری دارند که از زمان تبعید در این ملت مشاهده می شود". کانت اضافه می کند که " یهودیان حتا هم دیگر را نیز گول می زنند...... و مفهوم آبرو و حیثیت را نمی شناسند. " ( 6 ) کانت به طور کلی معتقد بود که ملت های شرقی با مفهوم احترام آشنا نیستند.
کانت در درس نظری جغرافی به نژادهای مختلف اشاره می کند: " بالا ترین نژاد و حد کمال انسانیت را ما نزد سفید پوستان مشاهده می کنیم. نژاد زرد تا حدودی استعداد دارد. سیاهپوستان در سطح خیلی پایین تری قرار دارند و از تمام نژاد ها پایین تر بومی های امریکا هستند."
کانت حتا معتقد بود که سفیدپوستان به نژاد های دیگر درس و آموزش می دهند و با زور اسلحه بر آن ها پیروز شدند. کانت به بومی های برازیل اشاره می کند: " برازیلی ها واژه خدا را نمی شناسند، برهنه هستند و اسیران خود را می خورند." در باره سیاهپوستان: "سیاهپوست می تواند با فرهنگ و با انضباط بشود، اما متمدن نمی شود." کانت ادامه می دهد: " این آدم سر تا پا سیاه بود، یک دلیل روشن، آن چیزی را که او بیان کرد، احمقانه بود." به نظر کانت، چون فرد سخنگو سیاه است، پس گفتار او احمقانه هم است. کانت به ملت های وحشی نیز اشاره کرده است: " ما نزد ملت های وحشی متوجه شدیم که با وجود اینکه این ملت ها مدت زمان زیادی در خدمت اروپائیان هستند، اما به نوع رندگی اروپایی عادت نمی کنند. این ملت ها وحشی تمایلی به آزادی ندارند و بر خلاف آنچه که روسو ادعا کرده است هنوز آنها انسانیت را نمی شناسند." (7) برای کانت ملت های وحشی موجوداتی هستند بین حیوان و انسان.
------------------------------------------------------
1- Adorno, gesammelte Schriften, Frankfurt a.M.1997. Bd 6, P. 291÷1
2- Hannah Arendt, Ein Bericht von der Banalität des Bösen, München 1965, P.174
3- Joshua Halberstam, From Kant to Ausschwitz, in : Social Theory and Practice, Vol 14, Nr.1988, 41-54
4- Rudolf Malter, Kant in Rede und Gespräch, Hamburg 1991. Nr.518
5- Immanuel Kant, gesammelten Schriften, herausgegeben von der Königlich Preußischen Akademie der Wissenschaften, Berlin 1902, Bd 23, P. 443
6 - Immanuel Kant, Anthropologie, Bd.7, P.206
7 - Immanuel Kant, Bd 12, P. 697

حساسیت اوضاع! تقی روزبه