چهارشنبه 20 خرداد 1388   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

انتخابات در ايران: کمپين دروغين! بيلان گزارشگران بدون مرز از دور اول انتخابات رياست جمهوری در ايران

گزارشگران بدون مرز نبود اطلاع رسانی عينی در رسانه ها را از آغاز تبليغات رسمی انتخابات رياست جمهوری، تقبيح می‌کند. از تاريخ اول خرداد ماه ١٣٨٨ بيش از ١٥ روزنامه‌نگار در شهرهای مختلف ايران از جمله مشهد،اهواز،سنندج،خرم‌آياد، تبريز، کوهدشت و.. به دليل انتقاد از رئيس جمهور کنونی و يا ابراز نظر روشن در باره انتخابات مورد تهديد و يا احضار از سوی دستگاه امنيتی و قضايی قرار گرفته اند.
بنا بر آمارگيری گزارشگران بدون مرز در کل کانديداهای رقيب، کمتر از دوساعت برای ابراز نظرات خود بر روی امواج رسانه‌ی ملی وقت داشته‌اند، در حالی که زمان داده شده به رئيس جمهور در قدرت دست کم ده برابر بيشتر بوده است. عليرغم برگزاری مناظره ميان کانديداها برای نخستين بار در ايران اما در اين مناظرات هر کانديدا فقط ٤٠ دقيقه وقت برای بحث داشت. در حالی که امشب بدون هيج دليلی به رئيس جمهور ٤٥ دقيقه فرصت پاسخگويی داده شده است. علاوه بر آنکه در اين مدت گزارشاتی در باره رئيس جمهور و گاهی در بعد از مناظره پخش می شد.
"بيش از ٤٦ ميليون نفر "واجدين رسمی" شرايط شرکت در رای گيری که برای ٢٢ خرداد به پای صندوق ها فراخوانده شده اند، در طی دوره‌ی تبليغات رسمی انتخابات از اطلاع رسانی مستقل محروم بوده‌اند. روزنامه‌نگاران ايرانی که از سوی قدرت حاکم تحت کنترل قرار دارند، نتوانستند در اين مدت به شکل عينی مباحث و چالش های انتخابات را برای شهروندان مستقلانه توضيح دهند. عليرغم وجود تنوع نشريات رسمی، اما اطلاعات رسانی آنها يک گونه است. صدا وسيما در خدمت قدرت حاکم و روزنامه‌های " مخالف" بيش از هر امری در خدمت منافع نامزدان انتخاباتی بودند تا فضايی آزاد و کثرت گرا. در اين شرايط برگزاری آزاد و شفاف انتخابات توهمی بيش نيست. "



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


دو روزنامه دو نمونه سانسور
روزنامه ياس نو در تاريخ ١٨ خرداد ماه مجددا به دستور سعيد مرتضوی دادستان عمومی و انقلاب تهران توقيف شد. ارگان حرب مشارکت اسلامی در تاريخ ٢٦ ارديبهشت و پس از ٥ سال کشمکش قضايی انتشار يافت و همان روز با انتشار اولين شماره خود از سوی هيات نظارت بر مطبوعات و بنا بر درخواست سعيد مرتضوی دادستان عمومی و انقلاب تهران توقيف شد. اين نشريه با نظر دادگاه در تاريخ ١٦ خرداد دوباره اجازه انتشار يافته بود.
هفته‌نامه شهروند امروز در تاريخ ١٥ آبان ماه از سوی هيات نظارت بر مطبوعات توقيف شد اين نشريه وزين و انتقادی در آخرين شماره‌های خود به معرفی نامزدهای احتمالی انتخابات رياست جمهوری پرداخته بود. روزنامه‌نگارانی از روزنامه توقيف شده شرق به سردبيری محمد قوچانی هدايت آنرا بر عهده داشتند.

اينترنت در فضای انتخاباتی نيز قربانی سانسور شد
شبکه اجتماعی فيس‌بوک که دسترسی به آن از بهمن ماه سال گذشته در ايران آزاد شده بود، از تاريخ ٢ تا ٥ خرداد ماه دوباره مسدود شد. دليل اين امر استفاده وسيع اصلاح‌طلبان از اين شبکه برای تبليغ کانديداهای خود بود.
محمود احمدی نژاد خواهان " ده هزار بسيحی با ده هزار وبلاگ " برای حضور همه جانبه بر روی اينترنت بود. با آنکه اين امر هنوز متحقق نشده است، اما جعل سايت های مستقل و روزنت های آنلاين ادامه دارد. بعنوان مثال نشريه روز آنلاين از سوی طرفداران دولت با سايتی به همين نام جعل شده است.
" در کل اينترنت به فضايی برای مبارزه سياسی تبديل شد. گروه های مختلف با درست کردن سايت و وبلاگ و يا حتا نوشتن در نظرگاه‌ها از فرصت برای فرار از موانع متعدد بر سر راه دسترسی آزاد به اطلاعات استفاده می کنند. "

ممانعت از حضوز خبرنگاران خارجی
خبرنگاران خارجی که برای پوشش خبری انتخابات قصد سفر به ايران را داشتند با موانع متعددی مواجه شدند. سفارت‌‌های ايران در پايتخت های جهان از جمله در پاريس، برلين، مادريد، رم و... از پذيرش بسياری از تقاضاها ی صدور ويزا خودداری کردند. تعدادی زيادی از پرونده های متقاضيان "گم" شدند و وابستگان مطبوعاتی اين سفارتخانه ها از خبرنگاران در مقابل دادن ويزا خواهان تهيه گزارش به نفع رئيس جمهور در قدرت بودند. اينگونه تعداد بسياری از رفتن به ايران خودداری کردند.

بزرگترين زندان روزنامه نگاران در خاور ميانه
جمهوری اسلامی ايران همچنان در صدر کشورهای خاورميانه برای زندانی کردن بيشترين تعداد روزنامه‌نگاران است. از فردای به قدرت رسيدن محمود احمدی‌نژاد در مردادماه ١٣٨٤ مسئولان خبرگزاری های رسمی ايران از جمله ايرنا، ايسنا و... تغيير کردند و طرفداران رئيس جمهور جايگزين انها شدند. چندين سايت برای حمايت از دولت تاسيس شد و يا مجوز فعاليت رسمی در يافت کرد، از جمله رجا نيوز، ياری نيوز، و خبرگزاری فارس که نزديک به محافل قضايی و امنيتی است. از مردادماه ١٣٨٤ تا اول خرداد ماه ١٣٨٨ بيش از ١٠٠ نشريه در ايران توقيف و ١٠٠ روزنامه‌نگار و وب‌نگار محاکمه و زندانی شده‌اند. با به قدرت رسيدن رئيس جمهور افراط‌گرای محافظه‌کار محمود احمدی‌نژاد، هيات نطارت بر مطبوعات با رياست وزير فرهنگ و ارشاد اسلامی به ارگان اصلی سانسور مطبوعات تبديل شد. در اين دوره گزارشگران بدون مرز ، رشد چشمگير نقض آزادی‌های بنيادين در ايران و به ويژه آزادی بيان را بر شمرده است.
" در اصل تبليغات انتخاباتی از فردای به قدرت رسيدن محمود احمدی نژاد در مردادماه ١٣٨٤ آغاز شد. اما همزمان با آغاز رسمی تبليغات انتخاباتی در خرداد ماه ١٣٨٨ فرصتی برای حضور جوانان در خيابان های شهرهای بزرگ و جنبشی گسترده در دفاع از آزادی آغاز شد، اين جنبش با طرح مطالباتی در دفاع از آزادی اطلاع رسانی، گردش آزاد اطلاعات بر روی اينترنت، آزادی بيان و حقوق بشر، گفتمان کانديداها و انتخابات را تغيير دادند."
گزارشگران بدون مرز خواهان آزادی فوری و بدون قيد و شرط روزنامه‌نگار و وب‌نگار زندانی است.

عدنان حسن پور روزنامه نگار هفته نامه ئاسو در تاريخ ٥ بهمن ماه ١٣٨٥ دستگير و در تاريخ ٢٢ خرداد در دادگاهی غير علنی به اتهام "اقدام عليه امنيت ملی"، " جاسوسی" و "محاربه" محاکمه و به اعدام محکوم شد. ديوان عالی کشور در تاريخ ٣٠ مهر ماه حکم اعدام عدنان حسن پور را تائيد کرد. که مجددا با درخواست اعاده دادرسی و تلاش بی‌وقفه وکليش محمد صالح نيکبخت در تاريخ ١٩ مرداد ماه ديوان عالی کشور حکم اعدام را لغو کرد. وی هم اکنون در زندان مرکزی سنندج زندانی است.

محمدحسن فلاحيه‌زاده خبرنگار تلويزيون العالم، شبکه عرب زبان راديو تلويزيون دولتی ايران، و همکار بسياری از رسانه‌های عرب از جمله روزنامه المستقبل، راديو دوبی، و تلويزيون ابوظبی، از آذرماه ١٣٨٥ در زندان بسر می‌برد. در تاريخ ۹ ارديبهشت ١٣٨٦ از سوی دادگاه انقلاب اسلامی تهران در پشت درهای بسته به اتهام " جاسوسی" محاکمه و به سه سال زندان و پرداخت جريمه سنگين مالی به مقدار دو برابر دستمزدش دريافتی از رسانه‌ها محکوم شد. اين روزنامه‌نگار از تاريخ ١٠ اسفند ماه سال گذشته به بند ٢٠٩ زندان اوين منتقل شده است. قديمی ترين روزنامه نگار زندانی در ايران به بيماری تلاسمی مبتلا است و شرايط نامناسب بازداشت به شکل جدی سلامت او را تهديد می‌کند.

محمد صديق کبودوند در تاريخ ١٠ تير ماه ١٣٨٦ بازداشت و به زندان اوين انتقال يافت. مدت پنج ماه در سلول های انفرادی بند ٢٠٩ و ٢٤٠ زندان اوين نگاهداری شد و از سوی مقامات امنيتی برای انحلال "سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان" و پذيرش " انتشار گزارش‌هايی نادرست" از سوی اين سازمان، شديدا تحت فشارهای روحی و جسمی قرار داشت.در تاريخ ٢ آبان ماه ١٣٨٧ دادگاه تجديد نظر استان تهران حکم يازده سال زندان محمد صديق کبودوند را تاييد کرد. اين حکم در دوم تير ماه از سوی شعبه ١٥ دادگاه انقلاب تهران به اتهام تشکيل "سازمان دفاع از حقوق بشر کردستان" و " تبليغ عليه نظام" صادر شده بود. محمدصديق کبودوند بيمار و از نارسايی قلبی رنج می برد و بارها در زندان دچار عارضه و به درمانگاه زندان انتقال داده شده است. مقامات قضايی – امنيتی به بهانه مختلف با مرخصی اين روزنامه نگار عليرغم وضعيت جسمی‌اش مخالفت می‌کنند. فروردين سال جاری British Press Awards جايزه روزنامه‌نگار بين‌المللی سال ٢٠٠٩ خود را با ارج گذاری به فعاليت های حقوق بشری و مطبوعاتی محمد صديق کبودوند، به وی اهدا کرد.

کاوه جوانمرد همکار نشريه توقيف شده کرفتو و ديگر نشريات محلی کردستان در تاريخ ٢٦ آذر ماه ١٣٨٦ در سنندج دستگير و در تاريخ ٢٧ ارديبهشت ماه ١٣٨٧از سوی شعبه شش دادگاه سنندج و در پشت درهای بسته به دو سال زندان و سپری کردن مدت محکوميت خود در زندان مراغه محکوم شد. اين روزنامه نگار که از نارسايی و بيماری کبد رنج ميبرد، در اواخر اسفند ماه سال جاری مجددا به زندان سنندج بازگرداننده شد. بهمن توتونچی همکار ديگری هفته‌نامه کرفتو در تاريخ ٢٨ آبان از سوی ماموران وزارت اطلاعات در منزلش بازداشت شد. در طی سال گذشته اين روزنامه‌نگار از سوی مقامات قضايی – امنيتی بارها مورد تهديد قرار گرفته بود. تاکنون به شکل رسمی هيج اتهامی عليه وی اعلام نشده است.

مجتبی لطفی در تاريخ ١٧ مهر ماه ١٣٨٧ توسط ماموران امنيتی با حکم دادگاه ويژه روحانيت بازداشت شد. برخی از اتهامات اين وب‌نگار " چاپ تکثير انتشار و ارسال جزوات و شبنامه های دارای موارد توهين و افترا تحت عنوان افشاگری و همکاری با شبکه های ماهواره ای خارجی و ضدانقلاب" و "نشر اکاذيب و تشويش اذهان عمومی" اعلام شده بود. منظور از اين اتهامات انتشار نظرات آيت‌اله منتظری يکی از روحانيون برجسته ايران و از مخالفان آيت‌اله خامنه‌ای است. ٩ آذر ماه ١٣٨٧اعلام شد دادگاه ويژه روحانيت در پشت درهای بسته اين وب‌نگار را به اتهام " نشر افکار آيت الله منتظری و فعاليت تبليغی عليه نظام و نشر اخبار " به چهار سال زندان و پنج سال تبعيد از شهر قم محکوم کرده است اين روحانی جوان که از جانبازان شيمايی جبهه‌های جنگ ايران و عراق است، از بيمارهای پوستی و ريوی حادی در رنج است.

مسعود کردپور در تاريخ ٢٤ مهرماه ١٣٨٧ از سوی شعبه يک دادگاه انقلاب مهاباد به يک سال زندان محکوم شد. اين روزنامه نگار در تاريخ ١٧ مرداد ماه در شهر بوکان از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و بعد از ٢١ روز بازداشت و سلول انفرادی در زندان های اطلاعات و مرکزی بوکان به زندان مهاباد انتقال يافت. در تاريخ ٣١ شهريور از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی مهاباد به "تبليغ عليه نظام از طريق مصاحبه و گفتگو با رسانه های بيگانه " محاکمه و به يک‌سال زندان محکوم شد. اين حکم نيز در پشت درهای بسته از سوی دادگاه تجديد نظر تاييد شد. مسعود کردپور از تاريخ ٥ اسفند ماه برای بار دوم به زندان ديگری در اورميه تبعيد شده است.

حسين درخشان از تاريخ ١١ ابان ماه ١٣٨٧ وب‌نگار ايرانی به گفته خانواده اش همچنان در محل نامعلومی زندانی است. بازداشت وی پس از انتشار خبر توسط رسانه‌ها از سوی سخنگوی دستگاه قضايی در تاريخ ١٠ دی ماه تائيد شد.

بهمن توتونچی روزنامه‌نگار هفته‌نامه توقيف شده‌ی کرفتو در تاريخ ٢٨ آبان ١٣٧٨ از سوی ماموران وزارت اطلاعات در منزلش بازداشت شد. وی به يکسال زندان محکوم شده است ودر انتظار رای دادگاه تجديد نظر است.

سجاد خاکساری خبرنگار مجله توقيف شده قلم معلم دستگير شده در تاريخ ٦ ارديبهشت ١٣٨٨ بازداشت موقت

کاوه مظفری وب‌نگار دستگير شده در ١١ ارديبهشت ١٣٨٨ بازداشت موقت


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016