اعتصاب در شهرهای کردنشين در اعتراض به اعدام های سياسی، مصاحبهء دويچه وله با سامان رسول پور
روز پنجشنبه اعتصاب عمومی در چند شهر کردنشين در اعتراض به اعدامهای اخير جلوه مشهودی داشته است. سامان رسولپور، روزنامهنگار، از اين اعتصاب و همصدايی بیسابقه شهروندان کرد و غيرکرد در اعتراض به اعدامها سخن میگويد.
اعتصاب در چند شهر کردنشين، امروز پنجشنبه در اعتراض به اعدام ۵ تن از زندانيان سياسی و خطر اعدام ۲۰ تن ديگر صورت گرفته است. در روز يکشنبه گذشته (۱۹ ارديبهشت / ۹ مه) پنج زندانی سياسی، که چهار نفر آنان کرد بودند، در زندان اوين اعدام شدند. اين پنج نفر عبارت بودند از فرزاد کمانگر، علی حيدريان، فرهاد وکيلی، شيرين علمهولی و مهدی اسلاميان. با اعدام پنج زندانی، شمار اعدامشدگان سياسی پس از انتخابات سال گذشته در ايران، به هشت تن رسيد. برای ۱۷ زندانی کرد و سه زندانی غيرکرد ديگر نيز حکم اعدام صادر شده است.
مصاحبهای با سامان رسولپور، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر، درباره اعتصاب در چند شهر کردنشين ايران.
دويچهوله: آقای رسولپور، شما امروز يکی از منابع خبر کردستان هستيد. خبرها را گرد میآوريد و در وبلاگتان بازتاب میدهيد. با توجه به اخباری که به دستتان رسيده، فکر میکنيد در مجموع اعتصاب امروز در کردستان پرجلوه بوده است؟
سامان رسولپور: در مجموع، در همهی شهرهای کردستان اعتصاب صورت گرفته و شهروندان کرد از اين فراخوان استقبال کردهاند. در شهرهايی مانند مهاباد، سنندج، مريوان، اشنويه، سقز، بانه و شهرهای ديگر، بيش از ۹۰درصد مغازهها و اماکن عمومی تعطيل بودهاند.
حتی گفته میشود که در مهاباد و سنندج همهی مغازهها و بازار يکپارچه تعطيل هستند و مردم در خانهها ماندهاند و بيرون نيامدهاند. خيابانها در اين شهرها خالی هستند و نيروهای امنيتی در ميادين اصلی شهر مستقر شدهاند.
گفته میشود که در بعضی از شهرها، از جمله کامياران، دانشآموزان به سر کلاسها نرفتهاند. خبر رسيده که در مهاباد نيز دانشجويان دانشگاه «پيام نور» سر کلاس درسشان حاضر نشدهاند. در کل استقبال شهروندان کرد چشمگير بوده و چنين حرکت مسالمتآميز و مدنیای در اعتراض به اعدامها، در کردستان بیسابقه بوده است.
از ادارات خبری رسيده است؟
خبرهايی رسيده که در برخی از شهرها ادارات به شکل نيمهتعطيل درآمدهاند و بسياری از کارمندان سرکارشان نرفتهاند و به خصوص در کامياران ادارات نيمهتعطيل بودهاند. در سنندج نيز اماکن عمومی و از جمله بانکها يا تعطيل شدهاند و يا خالی بودهاند و کسی به آنجا مراجعه نکرده است. میتوان گفت که فضای سکوت، تعطيلی و اعتراض در همهی شهرهای کردستان مشاهده شده است.
از حضور نيروهای پليس چه شنيدهايد؟
آنچه در همهی شهرها يکسان است، اين بوده که نيروهای امنيتی در ميادين اصلی شهرهای کردستان مستقر شدهاند و اقدام به تصويربرداری و فيلمبرداری از مغازههايی کردهاند که تعطيل بودهاند. اما جمعيت زيادی در شهرها حاضر نبودهاند و شهروندان بيشتر در خانه ماندهاند.
خبرهای تاييد نشدهای هم از سقز و سنندج به دست ما رسيده که حاکی از آن است که درگيریهای پراکندهای ميان شهروندان معترض و نيروهای گارد ويژه صورت گرفته است. بر اساس اين اخبار که هنوز نتوانستهايم از درست بودن آن مطمئن بشويم، در سنندج دو نفر مجروح شدهاند و گويا در سقز هم يک نفر بازداشت شده است.
با توجه به اين که شما اين روزها واکنشها و روحيهی مردم کردستان را دنبال میکنيد، میتوانيد برایمان بگوييد که تعبير مردم اين منطقه از اعدامهای اخير چيست؟
در سالهای گذشته، اعدامهای سياسی در کردستان تقريبا متوقف شده بود. اما امسال احسان فتاحيان اعدام شد و در روزهای اخير هم شاهد اعدام اين پنج نفر بوديم. در مجموع، هميشه حساسيت زيادی در مورد اعدامهای سياسی در کردستان ايران وجود دارد. به خصوص بعد از انقلاب شاهد اعدامهای دستهجمعی بوديم و مردم نسبت به مسئلهی اعدام خيلی ناراحت و حساس هستند.
میتوان گفت که مردم فکر نمیکردند اين اعدامها صورت بگيرد و اين افراد آن هم به شکل دستهجمعی اعدام شوند. انتشار خبر اين اعدامها، همهی شهروندان کرد را شوکه کرده بود. چون طی اين سالها همه اين افراد را میشناختند، نامههای فرزاد کمانگر را خوانده بودند و از روند بررسی پرونده و رنجنامههايی که اين زندانيان نوشته بودند، اطلاع داشتند.
اين احساس و ناراحتی شهروندان کرد در مجموع، منجر به اين شد که چنين پتانسيلی وجود داشته باشد و بعد از صدور اين فراخوان، مردم به اين شيوه اعتراض خود را نشان بدهند.
من فکر میکنم، مردم امروز پيام روشنی به حاکميت دادند و اعتراض خود را به اعدامهای سياسی اعلام کردند.
سال گذشته، در آستانهی انتخابات، آيتالله خامنهای به کردستان سفر کرد و آن زمان اينگونه جلوه دادند که کردستان مهار و آرام است. آيا از آن موقع تا کنون، وضعيت تغيير کرده است؟
سفر آقای خامنهای هيچ تاثير خاصی در وضعيت منطقه نگذاشت. هرچند رسانههای حامی حکومت خواستند اين را القا کنند که سفر ايشان میتواند به بهبود اوضاع بيانجامد و در وضعيت اقتصادی و همهی حوزههای ديگر شاهد بهبودی در کردستان باشيم؛ اما افکار عمومی چنين خوشبينیای نداشتند و فکر نمیکردند که قرار است اتفاق خاصی بيفتد.
اين اعدامها هم دقيقاً يک سال بعد از سفر آيتالله خامنهای به کردستان صورت گرفت. يعنی اين افراد دقيقاً در سالگرد سفر ايشان به کردستان اعدام شدند. شهروندان کرد نيز در مجموع احساس خاصی نسبت به اين موضوع داشتند. حتی با دوستان که در کردستان صحبت میکردم، میگفتند اين که اعدامها در سالگرد سفر آقای خامنهای انجام شده است، حاوی يک پيام است و در جهت حاکم کردن فضای رعب و وحشت بوده است.
به هرحال فارغ از اين که سفر آيتالله خامنهای ارتباط مستقيمی با اين اعدامها داشته است يا نه، مردم فکر میکنند سفر ايشان و سالگرد سفر ايشان خبرهای شومی را با خود به همراه آورد.
حمايت گروهها و شهروندان غير کُرد تا چه حد در ميان شهروندان کرد بازتاب دارد؟
افکار عمومی در کردستان هميشه اين انتقاد را داشتهاند که شهروندان ايرانی غيرکرد نسبت به سرکوبی که در کردستان صورت میگيرد و اعدامهايی که قبلا در کردستان انجام شده، واکنش خاصی نشان ندادهاند و همين سکوت باعث شده که حاکميت جسورتر و بیپرواتر بشود و دست به اين اعدامها بزند.
اما آنچه اين بار بیسابقه است، حمايت شهروندان غيرکرد، فعالان سياسی مدنی و حقوق بشری مليتهای ديگر در سرتاسر ايران است. اين بار شاهد بودهايم که مردم در سراسر ايران با کردها همراهی کردهاند و با آنان همدلی داشتهاند و دهها مطلب در اينباره نوشته شده است.
حاکميت فکر نمیکرد با اعدام اين افراد چنين اجماعی در بين کردها و دمکراسیخواهان و مدافعان حقوق بشر در سراسر ايران بهوجود بيايد. بلکه برعکس تلاششان اين بود با اين اعدامها از جنبش سبز و جنبش اعتراضی مردم ايران زهرچشم بگيرند.
اما دقيقاً نتيجهی عکس گرفتند و اين اعدامها در عين حال که همه را ناراحت کرده است و محکوم است، موجب شده که همدلیای بين عموم ايرانيان حول اين محور بهوجود بيايد که همه به اعدامهای سياسی اعتراض دارند و میخواهند اين اعدامها تحت هيچ بهانهای و هيچ توجيهی صورت نگيرد و خاتمه پيدا کند.
فارغ از اين مسئله هم اعتراض به حاکميت حول محور اين اعدامها و فراتر از آن بيشتر شده و تا آنجايی که من با افراد مختلف صحبت کردهام، شهروندان کرد از اين موضوع به عنوان امر بیسابقهای در ايران و کردستان ياد کردهاند.
مصاحبهگر: کيواندخت قهاری
تحريريه: عباس کوشک جلالی