گفتوگو نباشد، یا خشونت جای آن میآید یا فریبکاری، مصطفی ملکیانما فقط با گفتوگو میتوانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مسالهای از سه راه رفع میشود، یکی گفتوگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفتوگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را میگیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]
خواندنی ها و دیدنی ها
در همين زمينه
31 مرداد» "سید فخر طاهری" سالارِ سربِدارِ زندان اصفهان، فرّخ حیدری24 مرداد» نامه سرگشاده زندانی سیاسی کرد محکوم به اعدام به افکار عمومی 18 مرداد» صدور حکم اعدام برای بختيار معماری، شهروند کُرد در مريوان 15 مرداد» تاييد محکوميت ۲۱ نفر به اعدام در يزد 5 مرداد» اسامی ۲۸ زندانی کرد محکوم به اعدام در ۵ زندان کشور
بخوانید!
9 بهمن » جزییات بیشتری از جلسه شورایعالی امنیت ملی برای بررسی دلایل درگذشت آیتالله هاشمی
9 بهمن » چه کسی دستور پلمپ دفاتر مشاوران آیتالله هاشمی رفسنجانی را صادر کرد؟
پرخواننده ترین ها
» دلیل کینه جویی های رهبری نسبت به خاتمی چیست؟
» 'دارندگان گرین کارت هم مشمول ممنوعیت سفر به آمریکا میشوند' » فرهادی بزودی تصمیماش را برای حضور در مراسم اسکار اعلام میکند » گیتار و آواز گلشیفته فراهانی همراه با رقص بهروز وثوقی » چگونگی انفجار ساختمان پلاسکو را بهتر بشناسیم » گزارشهایی از "دیپورت" مسافران ایرانی در فرودگاههای آمریکا پس از دستور ترامپ » مشاور رفسنجانی: عکس هاشمی را دستکاری کردهاند » تصویری: مانکن های پلاسکو! » تصویری: سرمای 35 درجه زیر صفر در مسکو! اهدا کنندگان کمک باید موضوع تأمین بودجه برای مبارزه با مواد مخدر را مجدداً ارزیابی کنند، دیده بان حقوق بشرپیگرد متخلفین مواد مخدر، حقوق ایشان را نقض کرده و غالباً به اعدام میانجامد
سازمان دیده بان حقوق بشر و سازمان بینالمللی کاهش آسیب میگویند سیستم حقوقی و قضائی ایران حقوق متهمان به تخلفات مواد مخدر، به ویژه حق برخورداری آنها از محاکمات عادلانه را نقض میکند و در نتیجه سبب صدور تعداد کثیری احکام اعدام میشود که ناقض حقوق بینالملل میباشد. اهدا کنندگان این کمکها باید تأثیرات ناشی از برنامههای خود بر روی حقوق بشر را مورد بررسی قرار دهند و تا هنگامی که از پایان دادن ایران به نقض مداوم حقوق مظنونان به تخلفات مواد مخدر، از جمله لغو حکم اعدام برای اینگونه متخلفین اطمینان حاصل نکردهاند، کمکهای خود را از سر نگیرند.
ربکا اشلایفر، رئیس بخش حمایت از بهداشت و حقوق بشر در سازمان دیدهبان حقوق بشر اعلام داشت: «اهدا کنندگان در حقیقت از دادرسیهای یک سیستم قضائی و حقوقی که خود نیز آن را غیر عادلانه میپندارند، حمایت میکنند. قوانین شدید، محاکمات مخفیانه، عدم استیناف، و مجازات مرگ برای داشتن مقادیر کمی مواد مخدر باید هر اهدا کنندهای را که مایل است درست عمل نماید، [از انجام کمک] بر حذر دارد.»
بنا بر اطلاعاتی که توسط سازمان بینالمللی کاهش آسیب جمعآوری گردیده، مؤسسات سازمان ملل متحد و کمک رسانندگان بینالمللی در طی دهه گذشته برای حمایت از تلاشهای ایران در کنترل مواد مخدر، یا حمایت از برنامههای کشورهای همسایه ایران که سبب افزایش ظرفیت اجرائی در ایران میشود، میلیونها دلار کمکهای مالی و فنی فراهم کردهاند. هدف اظهار شده از این برنامههای اجرائی مواد مخدر، تخفیف جنایات و آلام انسانی از طریق کاهش میزان عرضه و تقاضای داروهای غیر مجاز بوده است.
اشلایفر گفت «در حقیقت برنامههای اجرائی ایران برای مبارزه با مواد مخدر، ظرفیت این کشور را برای دستگیری افرادی که گفته میشود متخلفین مواد مخدر هستند، افزایش داده است. آنها با انجام محاکمات غیر عادلانه، و حتی شمول مجازات مرگ بر حسب قوانین شدید مربوط به مواد مخدر در دادگاههای انقلاب ایران، دادرسی افراد به ظاهر متخلف را آسانتر ساختهاند.»
این مشکل، با قوانین، سیاستها و روالهای معمول در نظارت و کنترل تخلفات مواد مخدر، بدتر هم میشود. قانون مبارزه با مواد مخدر ایران برای نگهداری و حمل مقادیر کمی از داروهای غیر مجاز، مجازات الزامی مرگ صادر میکند، متهمین به تخلفات مواد مخدر را در دادگاههای انقلاب و در پشت درهای بسته، یعنی در وضعیتی که ایشان مرتباً از برخورداری از تشریفات حقوقی لازم محروم شدهاند محاکمه مینماید و حقوق ایشان برای درخواست تجدید نظر، حتی در مواردی که مجازت اعدام میباشد، را شدیداً محدود میکند.
تعداد افرادی که توسط مقامات ایرانی به دلیل تخلفات مربوط به مواد مخدر اعدام شدهاند در عرض چند سال اخیر به سرعت رو به افزایش گذاشته است. در سال 2011 ایران حد اقل 600 تن را اعدام کرده است، که پس از چین [از نظر تعداد اعدامیان] دومین کشور بوده است. هشتاد و یک درصد این اعدامها به دلیل جرائم مربوط به مواد مخدر، از جمله مصرف شخصی این مواد بوده است. بر طبق اظهارات سازمان عفو بین الملل، در سال 2009، از 389 اعدام ثبت شده، 166 مورد، یعنی حدود 43 درصد، مربوط به مواد مخدر بوده است. در سال 2010، در حدود 68 درصد تمامی اعدامهای به ثبت رسیده توسط این سازمان، 172 مورد از 253 مورد اعدامهای گزارش شده، به علت تخلفات مربوط به مواد مخدر بوده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد و گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران، هر دو، نگرانی خود را در مورد تعداد زیاد اعدامهای تخلفات مربوط به مواد مخدر اظهار داشتند. در اکتبر 2011 کمیته حقوق بشر سازمان ملل پیشنهاد کرد که مقامات ایرانی، الغاء مجازات اعدام را مورد توجه قرار دهند یا حد اقل قانون مجازات اسلامی را برای محدود ساختن شمول حکم اعدام صرفاً به موارد «شدیدترین جنایات»، مورد بازنگری قرار دهند.
دستگاههای حقوق بشر سازمان ملل متحد – از جمله گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور اعدامهای فراقضائی، شتابزده، یا خودسرانه، و نیز کمیته حقوق بشر سازمان ملل - هم به این نتیجه رسیدهاند که مجازات مرگ برای تخلفات مربوط به مواد مخدر، از شرایط «شدیدترین جنایات» برخوردار نیست. کمیسریای عالی سازمان ملل در امور حقوق بشر و رئیس دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل (UNODC) هم مشابهاً نگرانی های شدید خود را در باره اِعمال حکم اعدام برای تخلفات مواد مخدر، اظهار داشتهاند.
در سال 2012، دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل برای پیشبرد و حمایت از حقوق بشر در کشورهایی که در آنها بودجه قوه مجریه و اقدامات مبارزه با قاچاق مواد مخدر را تأمین میکند، دستورالعملهایی را منتشر کرد. این دستورالعملها تأئید می کنند که «در صورتی که یک کشور فعالانه به اعمال مجازات مرگ برای تخلفات مربوط به مواد مخدر ادامه دهد، اگر دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل به حمایت خود از واحد های قوه مجریه یا دادگاههای سیستم قضائی کیفری [آن کشور] ادامه دهد، از جهت مسئولیت خود در قبال احترام به حقوق بشر، خود را در موقعیت بسیار آسیب پذیری قرار خواهد داد.» ایشان همچنین به وضوح اذعان میدارند که آموزش نیروهای قوه مجریه مسئول دستگیری قاچاقچیان مواد مخدر که نهایتاً به اعدام محکوم خواهند شد، «را می توان به اندازه کافی» در اجرای مسئولیت بینالمللی شان «دخیل شمرد.»
این دستورالعملها تصریح مینمایند در مواردی که علیرغم درخواستها برای تضمین و دخالتهای سیاسی در سطوح عالی، اعدامهای مربوط به تخلفات مواد مخدر بی وقفه ادامه یابد، دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل «ممکن است چارهای جز متوقف نمودن موقت [کمکها] یا قطع حمایتها نداشته باشد.»
قانون مبارزه با مواد مخدر ایران برای تولید، قاچاق، نگهداری، یا خرید و فروش 5 کیلو گرم تریاک و برخی مواد مخدر بخصوص، و نیز 30 گرم هروئین، مورفین، یا داروهای ساختگی بخصوص و داروهای روان گردان غیر طبی مانند متامفتامین، مجازات حتمی مرگ صادر مینماید.
اگرچه قوانین داخلی و بینالمللی میگویند تمام احکام اعدام باید از حق تجدید نظر برخوردار باشند، ایران ظاهراً در این موارد محدودیتهایی را اعمال کرده است. در روز 11 اکتبر 2010 غلامحسین اژهای، دادستان کل، اعلام کرد که در تلاش برای سرعت بخشیدن به رسیدگی به تخلفات مربوط به مواد مخدر، بعضی پروندههای بخصوص مربوط به قاچاق مواد مخدر به دفتر او ارجاع خواهد شد. پس از این اعلامیه، گروههای حقوق بشر اطلاعاتی دریافت کردند مبنی بر اینکه برخی از محکوم شدگان بر طبق قانون مبارزه با مواد مخدر، اجازه ارائه درخواست تجدید نظر نداشتهاند.
سازمان دیده بان حقوق بشر و سازمان بینالمللی کاهش آسیب اظهار داشتند اتباع خارجی، به ویژه پناهندگان و مهاجرین غیر قانونی از افغانستان، مخصوصاً در خطر محرومیت از حق برخورداری از محاکمه عادلانه و نهایتاً اعدام قرار دارند. به نظر میرسد تعداد کثیری از افرادی که به علت جرائم مربوط به مواد مخدر اعدام شده (و بسیاری از این اعدامها در زندان وکیل آباد در شمال شرق ایران در مشهد به وقوع پیوسته است) اتباع افغانی بودهاند که بدون دسترسی به وکیل یا مقامات رسمی کنسولی، محکوم شدهاند. تعداد دقیق هنوز در دست نیست، اما در سال 2010 مقامات رسمی ایرانی اذعان نمودند که حد اقل 4000 افغانی در زندانهای ایران به سر میبرند که اکثریت قابل توجهی از آنها دارای جرائم مواد مخدر هستند. از آن زمان تا کنون مقامات چندین اتباع خارجی دیگر را بدون اطلاع دادن به مقامات رسمی کنسولی مربوطه، اعدام نمودهاند.
اشلایفر اظهار داشت: «علیرغم گزارشهای کثیرالانتشار از این موارد نقض حقوق بشر، دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل و کشورهای اهدا کننده، تحت عنوان مبارزه با قاچاق مواد مخدر، به پرداخت میلیونها دلار به دولتهای ایران، افغانستان، و پاکستان ادامه دادهاند.» بر طبق یک گزارش اخیر سازمان بینالمللی کاهش آسیب، بخش عمدهای از این بودجه به برنامههای نظارت بر حمل مواد مخدر از مرزهای ایران و افغانستان اختصاص داده شده است.
برای مثال، بین سالهای 2004 و 2009، اتریش، کانادا، اتحادیه اروپا و آلمان برای محافظت از مرز ایران و افغانستان، از جمله ساخت 25 قرارگاه مرزی بیش از 4 میلیون دلار امریکا پرداخت کردهاند که هدفش «تقویت ظرفیت پلیس مرزی افغانستان برای کاهش جریان مواد مخدر بوده است.» این بودجه شامل آموزش، افزایش امکانات وتجهیزات از قبیل لوازم تست مواد مخدر، عینکهای شب بین و خودرو بوده است. در طی دوره این پروژه، مقامات ایرانی 16 افغانی خردسال را دستگیر کردهاند که بعداً به جرم قاچاق مواد مخدر در ایران به اعدام محکوم شدند، که شاهدی است واضح بر وضعیت حقوق بشر که کاملاً مورد بی توجهی کمک های اجرائی گسترده بینالمللی مواد مخدر قرار گرفته است.
از سال 2007 تا 2011، بلژیک، فرانسه، ایرلند، ژاپن و بریتانیا برای تأسیس دفاتر ارتباطی مرزی و نیز دستگاه های بازرسی بدنی و سگهای بوینده برای استفاده در پستهای بازرسی، فرودگاههای اصلی، و مرز ایران و افغانستان، 3.4 میلیون دلار از طریق دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل، پرداخت کردهاند. بنا به گفته دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل، در سال 2010 واحدهای سگ های تشخیص دهنده مواد مخدر، به توقیف بیش از 33 تن مواد مخدر کمک کردهاند، و در سال 2011 شمار چنین توقیف هایی به همراه دستگیریها و دادرسی های مربوط به آن، به طور قابل ملاحظه ای بالا رفته است. نصب دستگاههای بازرسی بدنی در فرودگاهها، میزان توقیف مواد مخدر را 12 برابر نمود.
بنا بر اظهارات سازمان بینالمللی کاهش آسیب، مقامات ایرانی در سالهای 2010 و 2011 بیش از 1000 متخلف مواد مخدر را اعدام کردهاند،که این بیش از سه برابر تعداد اعدام شده در دو سال پیش از آن بوده است.
هم دیدهبان حقوق بشر و هم سازمان بینالمللی کاهش آسیب قبلاً شدیداً اظهار نگرانی کرده بودند که کمکهای مذکور ممکن است به طور مستقیم یا غیر مستقیم در موارد نقض حقوق بشر در ایران، نقش داشته باشد. بسیاری از کشورهای اهدا کننده که به کار گرفتن اعدام را منسوخ کردهاند، مرتباً ایران را به خاطر تعداد زیاد اعدامها مورد انتقاد قرار میدهند. بریتانیا همراه با تمام کشورهای عضو اتحادیه اروپا با مجازات اعدام مخالف هستند. اما در سال 2009 دفتر امور خارجه و کشورهای مشترکالمنافع تأئید نمود که بین سالهای 2000 و 2009 برای کمک به امور مبارزه با مواد مخدر در ایران و به ایران، تقریباً مبلغ 000,025,3 پوند (برابر با 955,761,4 دلار امریکا) صرف کرده است.
دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل دائماً حکومت ایران را برای تلاشهایش در مبارزه با قاچاق مواد مخدر مورد ستایش قرار داده است. در ژوئیه 2011 مدیر اجرائی این دفتر، یوری فدوتف گفت که ایران «یکی از قویترین پاسخها را در جهان نسبت به مبارزه با مواد مخدر داشته است» و روال کاری خوب این کشور «در خور قدردانی جامعه بینالمللی است.» با وجود این فدوتف در باره صدها زندانی که ایران پس از انجام محاکمات ناقص به دار آویخته است، مطلبی اظهار نکرد. این سکوت به ویژه مایه سر در گمی است زیرا دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل با مجازات مرگ برای تخلفات مربوط به مواد مخدر مخالف است و علناً اهمیت ترویج و حمایت از حقوق بشر در مبارزه با مواد مخدر را تأئید کرده است.
علیرغم اقدامات سرکوبگرانهای که ایران اتخاذ نموده است، بر اساس گزارش جهانی مواد مخدر که توسط دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل در سال 2012 انتشار یافته، ایران با داشتن 1.2 میلیون معتاد به مواد مخدر، یکی از «بالاترین میزان شیوع مصرف تریاک و هروئین» را در جهان داراست. ارقام دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل همچنین نشان میدهد که سرعت اعتیاد به مواد مخدر و ابتلا به اچ.آی.وی در سالهای اخیر شدت یافته است و تزریق کنندگان مواد مخدر حدود 70 درصد از 22000 مورد اچ.آی.وی شناخته شده را تشکیل میدهند. این گزارش همچنین گفت که در سالهای اخیر تولید غیر مجاز داروهای ساختگی، از جمله متامفتامین ها در ایران به سرعت افزایش یافته است.
در دسامبر 2010، پارلمان اروپا به این نتیجه رسید که لازم است اطمینان حاصل شود که تأمین بودجه برای مبارزه با مواد مخدر سبب تسهیل نقض حقوق بشر نمیشود. این پارلمان به ویژه از اعمال مجازات اعدام برای جرائم مواد مخدر به عنوان نمونهای از نقض حقوق بشر استفاده کرده و گفت که «الغاء مجازات اعدام برای تخلفات مربوط به مواد مخدرباید از شروط اولیه دریافت کمکهای مالی، افزایش امکانات و دیگر حمایت های مربوط به کنترل مواد مخدر گردد.»
دیمون برت، معاون رئیس سازمان کاهش آسیب اظهار داشت: «اهدا کنندگان باید تا زمانی که ایران مجازات مرگ را به تعویق نیانداخته و معیارهای محاکمات عادلانه را اتخاذ نکرده، کمکهای خود به برنامه های کنترل مواد مخدر در این کشور را متوقف سازند. تأمین کنندگان باید در فراهم نمودن بودجه برای کلیه برنامههای کنترل مواد مخدر، دستورالعملهای روشنی را در تعیین خط مشی خود در مورد معیارهای حقوق بشر اتخاذ نمایند و این برنامهها را بازبینی نمایند تا از اجرای معیارهای مذکور اطمینان یابند. دولتها غالباً در باره «مسئولیت مشترک شان» در مبارزه با معاملات مواد مخدر سخن میگویند. اکنون زمان آن است که در مورد عواقبی که این مبارزه بر روی حقوق بشر دارد، مسئولیت مشترک خود را انجام دهند.»
در ادامه، توصیههایی برای انجام اقداماتی توسط کمک رسانندگان بینالمللی و ایران ارائه شده است.
برای دریافت گزارشهای بیشتری از دیدهبان حقوق بشر در باره ایران، لطفاً به وبسایت زیر مراجعه نمائید: http://www.hrw.org/middle-eastn-africa/iran
برای دریافت گزارشهای بیشتری از دیدهبان حقوق بشر در باره بهداشت و حقوق بشر، لطفاً به وبسایت زیر مراجعه نمائید: http://www.hrw.org/topic/health
برای دریافت اطلاعات بیشتر لطفاً با افراد زیر تماس بگیرید:
در نیویورک، فراز صانعی (به زبان های انگلیسی و فارسی): تلفن همراه 0153- 428- 310- 001 یا ایمیل saneif@hrw.org
در نیویورک، ربکا اشلایفر (به زبان انگلیسی): شماره تلفن 1273-216-212-001؛ یا تلفن همراه 7177-349-917-001 ؛ یا ایمیل schleir@hrw.org
در واشنگتن دی سی، جو استورک (به زبان انگلیسی): تلفن همراه 4925-299-202-001؛ یا ایمیل: storkj@hrw.org
در لندن، دیمون برت (به زبان انگلیسی): شماره تلفن 640-730-7933-(0)-0044؛ یا ایمیل damon.barrett@ihra.net
دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر سازمان ملل و اهدا کنندگان بینالمللی باید:
تا زمانی که ایران برای اطمینان بخشیدن در مورد نحوه عملکرد و کنترل مواد مخدر با معیارهای بینالمللی اقدامی نکند، پرداخت بودجه به ایران و دولتهای دیگری که در گشت های مرزی دو طرفه درگیر بوده و ممکن است بر روی دستگیری متخلفین مواد مخدر توسط مقامات ایرانی مؤثر باشد، را قطع کنید؛ ایران باید:
با اتخاذ دیدگاه لغو مجازات اعدام، در راستای قطعنامههای 149/62 و 168/63 مجمع عمومی سازمان ملل در مورد «مهلت قانونی اعمال مجازات مرگ»، کلیه احکام اعدام را فوراً به حال تعلیق درآورید و تمام احکام اعدام، از جمله موارد مربوط به تخلفات مواد مخدر را تخفیف دهید؛ Copyright: gooya.com 2016
|