چهارشنبه 10 آبان 1391   صفحه اول | درباره ما | گویا

گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

دولت مصر با مزاحمان زنان در خیابان‌ها برخورد می‌کند

دويچه وله ـ طی چند روز صدها زن مصری علیه مردان مزاحم شکایت کرد‌ند. در ۲۰ ماه گذشته در این کشور به چند زن خبرنگار نیز تجاوز شده. یک کارشناس، ریشه‌‌ی نابرابری جنسیتی در کشورهای عربی را در "تفسیر مردسالارانه از اسلام" می‌بیند.

در پی آزار جنسی شماری از زنان مصری در روزهای تعطیل عید قربان، رئيس جمهور مصر از وزیر کشور کابینه‌ی خود خواسته است، مشکلات زنان در خیابان‌ها را بررسی کند.

روز سه‌شنبه (۳۰ اکتبر / ۹ آبان) یاسر علی، سخنگوی رئیس جمهور مصر اعلام کرد که محمد مرسی خواستار رسیدگی به شکایت زنانی شده است که در خیابان‌ها مورد اذیت و آزار قرار می‌گیرند.



تبليغات خبرنامه گويا

advertisement@gooya.com 


به گفته‌ی او رئیس جمهور مایل است به "هرج و مرج اخلاقی و تخلف‌ها" پایان دهد. او در این رابطه تاکید نمود که دولت از این پس با مزاحمت‌های خیابانی به طور جدی برخورد خواهد کرد.

در تعطیلات عید قربان ۷۳۵ زن مصری علیه مردان ناشناسی که آنها را در خیابان مورد اذیت و آزار قرار داده‌ بودند، شکایت کردند. به گفته‌ی شاهدان عینی، گروه‌های مردان در خیابان‌ها به راه افتاده و به برخی زنان حمله می‌کرده‌اند.

تجاوز جنسی به خبرنگاران زن

اذیت و آزار جنسی و تجاوز به زنان خبرنگار در خیابان‌ها، به‌ویژه خبرنگاران خارجی، همزمان با قیام مردمی علیه حکومت حسنی مبارک آغاز شد.

نخستین نمونه‌ی علنی آن، تجاوز به لارا لوگان، خبرنگار آمریکایی در میدان تحریر قاهره بود. این خبرنگار ۳۹ ساله‌ی شبکه "سی‌بی‌اس" قربانی تجاوز و خشونت شدید گروهی از مردانی شده بود که در شب ۱۱ فوریه ۲۰۱۱ کناره‌گیری حسنی مبارک، رئیس‌ جمهور پیشین مصر را در میدان تحریر جشن می‌گرفتند.

در نوامبر ۲۰۱۱ نیز در حاشیه‌ی تظاهراتی که در میدان تحریر قاهره برگزار شده بود، شماری از تظاهرکنندگان مرد به یک خبرنگار زن از فرستنده تلویزیونی "فرانس ۳" تجاوز کردند.

کمی پیش از آن یک خبرنگار آمریکایی – مصری اعلام کرده بود که ماموران پلیس در میدان تحریر به او تجاوز کرده‌اند.

آخرین مورد اذیت و آزار جنسی در روز جمعه، ۲۰ اکتبر (۲۹ مهر) متوجه سونیا دریدی، گزارشگر شبکه‌ی فرانسوی "فرانس ۲۴" شد. او که در حال فرستادن گزارشی مستقیم بود، توسط گروهی از مردان جوان مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفت. صحنه‌ی گرد آمدن مردان دور سونیا دریدی در یوتیوب منتشر شده است.

"تفسیر مردسالارانه‌ از اسلام"

مارتین گلرت، گزارشگر رسانه‌های آلمانی و کارشناس کشورهای عربی، معتقد است که انقلاب در کشورهای عربی از جمله مصر، تاکنون پیامد مثبتی برای زنان نداشته است. او معتقد است که مانع اصلی برای ایجاد برابری زن و مرد در این کشورها، "تفسیر مردسالارانه‌ از اسلام" است.

گلرت که خود شاهد انقلاب مردم مصر علیه حکومت حسنی مبارک بوده، می‌گوید که زنان در انقلاب فعالانه شرکت داشتند اما پس از پیروزی، رفتار اسلام‌گرایان باعث کاهش حضور زنان شده است. این کارشناس آلمانی در رابطه با نقش زنان در آینده‌ی مصر زیاد خوشبین نیست و برای نمونه به پارلمان این کشور اشاره می‌کند که از ۴۹۸ کرسی آن، تنها ۹ کرسی به زنان تعلق دارد.

در دوران حکومت استبدادی مبارک قانونی تصویب شده بود که بر اساس آن دست‌کم ۱۲ درصد نمایندگان مجلس را باید زنان تشکیل ‌می‌دادند.

مارتین گلرت می‌گوید: «آنچه بیشتر نگران‌کننده است، حضور کم‌رنگ زنان در کمیسیون یکصدنفره‌ی تدوین پیش‌نویس قانون اساسی است.» در این کمیسیون که اکثریت آن را اسلام‌گرایان تشکیل می‌دهند تنها ۶ زن حضور دارند.

نگرانی گلرت بی‌اساس نیست، زیرا بخشی از پیش نویس قانون اساسی که در روز ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر) منتشر شد، موجی از اعتراضات داخلی و بین‌المللی را برانگیخت. علاوه بر سازمان‌های مدافع حقوق بشر و اقلیت مسیحی مصر، فعالان حقوق زنان نیز با بندهایی از متن منتشرشده مخالفند.

در این بخش از پیش‌نویس قانون اساسی از جمله تاکید شده که دولت موظف است «تا جایی که مغایر با شریعت اسلام نیست» از برابری زن و مرد حمایت کند. محمد البلتاقی، نماینده‌ی اخوان المسلمین برای آرامش خاطر منتقدان وعده داد که اسلام‌گرایان برای بحث وگفت‌وگو در باره‌ی پیش<نویس قانون اساسی آماده‌اند و «اگر لازم باشد»، آن را تغییر خواهند داد.


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 
Copyright: gooya.com 2016