Saturday, Jan 6, 2018

صفحه نخست » آمد نیوز و ری استارت؛ اتهامات و استنادات

amadNews_010518.jpgایران وایر

کانال تلگرامی «آمدنیوز» و «ری استارت»، اکنون دو عبارت کاملا شناخته شده در ادبیات سیاست داخلی ایران هستند.

مشهورترین چهره ای که نامش با کانال تلگرامی آمدنیوز گره خورده، روح الله زم است و مدیر «ری استارت» را محمد حسینی اداره می کند.

کانال تلگرام «آمدنیوز» با بیش از یک ۱.۴میلیون عضو، ۱۰دی ماه توسط مدیران شبکه تلگرام مسدود شد. اتهام این کانال تشویق به خشونت توسط معترضانی بود که در روزهای اخیر در شهرهای مختلف ایران علیه سیاست های حکومت ایران شعار دادند. مدیران کانال تلگرام آمدنیوز اعلام کرده اند فردی که تشویق به خشونت کرده اخراج شده است. آنها اکنون کانال تلگرام «صدای مردم» را راه اندازی کرده اند که حدود ۱.۴میلیون عضو دارد.

این عدد از دو جهت حائز اهمیت است. نخست اینکه دولت ایران دسترسی مردم به تلگرام را محدود کرده ولی آنها با استفاده از فیلترینگ دوباره عضو این کانال شده اند. از سوی دیگر، دولت ایران اعلام کرده در صورت حذف شدن کانال صدای مردم، دست از فیلترینگ تلگرام بر می دارد. این پیشنهاد توسط مدیران تلگرام پذیرفته نشده و عملا مذاکرات دولت ایران و تلگرام به بن بست رسیده است. همین دو نمونه به خوبی نشان دهنده اهمیت موقعیت این کانال در فضای اطلاع رسانی امروز ایران است.

یک موضوع دیگر که کانال آمدنیوز را از سایر رسانه ها متمایز کرده، دسترسی مدیران این کانال به برخی اسناد محرمانه درباره مسائل امنیتی و فساد اقتصادی بوده که به طرح اتهاماتی علیه رئیس قوه قضاییه، سپاه پاسداران و رهبر جمهوری اسلامی منجر شده است. سازمان های امنیتی جمهوری اسلامی همچنین برخی خبرنگاران در داخل کشور را به اتهام ارتباط با آمدنیوز بازداشت کرده اند.

«ری استارت» از سوی محمد حسینی به عنوان یک «جنبش» توصیف می شود. گستره مخاطبان «ری استارت» به اندازه «آمدنیوز» نیست ولی رهبر این گروه می گوید ۳۰ میلیون طرفدار دارد و گروهش حاصل ترکیبی عرفان و تصوف است. او عنوان «ری استارت» را به این خاطر انتخاب کرده که به حامیان خودش دوباره فکر کردن را آموزش بدهد.

برخی رویدادها چون حمله به مراکز دولتی و عمومی و شکستن شیشه ها و یا آتش زدن ساختمان ها، سبب توجه بیشتر به این گروه شده است. این گروه با ساماندهی برنامه هایی چون «چالش سنگ»، «چالش رنگ» و «چالش آتش» اقدام به پرتاب سنگ به سوی ساختمان دولتی و یا آتش زدن این مکان ها اقدام می کردند و اسم «ری استارت» را در مکان های مورد حمله می نویسند.

برخی ناظران سیاست ایران، تشکیل گروه های «گشت محله» توسط سپاه پاسداران که از ۵ آذر در شهرهای ایران شروع به فعالیت کرده اند را اقدامی پیشگیرانه برای مقابله با فعالیت های حامیان «ری استارت» ارزیابی می کنند.

محمد حسینی در مقام یک لیدر معمولا در قالب برنامه های ضبط شده به صدور فرمان هایی به حامیان خود اقدام می کند و می گوید قصد تشکیل امپراطوری کوروش و یا امپراطوری تصوف در ایران دارد. او در آخرین فرمان خود گفته است که در صورت ادامه حضور نیروهای وابسته به سپاه و بسیج در خیابان ها، ۱۲۰نفر از اعضای سپاه و خانواده هایشان به قتل می رسانند و یا به آتش می کشند. ادبیات مدیران کانال های تلگرامی «آمدنیوز» و «صدای مردم» با محمد حسینی متفاوت است. آنها می گویند برنامه براندازی ندارند و قصد دارند با آگاهی دادن به مردم، زمینه تصمیم گیری آنها برای تغییر حکومت ایران است، با این حال از «عملگرایی ری استارت» تمجید کرده اند.

محمد حسینی، سابقه فعالیت سیاسی ندارد. او از سال ۷۳ تا ۸۹ با صداوسیمای جمهوری اسلامی همکاری داشت و مجری برنامه های طنز و سرگرمی بود. او پس از خروج از ایران مدتی در فضای تولید برنامه های طنز باقی ماند ولی اندک اندک به یک چهره مخالف جمهوری اسلامی تبدیل شد و «ری استارت» را راه اندازی کرد.

او ادعا کرده است که حامیان او تاکنون ۳۰مسجد، ۵۰۰ تا ۶۰۰ بانک، ۲۰۰ تا ۳۰۰ خودپرداز بانک، ۱۵۰ تا ۱۸۰ پایگاه بسیج را آتش زده اند. این ادعاها اغراق آمیز به نظر می رسد ولی موضوع مهم تر دفاع علنی و دادن برنامه های خشونت آمیز از سوی محمد حسینی است. او می گوید مساجد را آتش زده، چون تبدیل به پایگاه های بسیج شده اند ولی توضیح نداده که چرا دستگاه های خودپرداز و یا ساختمان ها بانک ها را آتش زده اند؟

ادعاهای مکرر محمد حسینی، فقدان سابقه سیاسی، بیان جملات شاعرانه و گاه تحلیل های نادرست و توام با توهم درباره شرایط ایران و مفاهیم سیاسی سبب شده که شخص محمد حسینی کماکان به عنوان یک چهره محوری سیاسی اپوزیسیون جمهوری اسلامی مطرح نباشد.

محمد حسینی همچنین اعتقاد دارد که آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، یک سال پیش کشته شده و یا در کما به سر می برد و فردی شبیه او بدل رهبر است و در حال اجرای نقش رهبری جمهوری اسلامی است.

او هشت ماه پیش گفت بر اساس پیش بینی هایی که شاه نعمت الله ولی در ۷۰۰سال پیش انجام داده، امسال جمهوری اسلامی سقوط می کند. حسینی بارها تاکید کرده «اجازه داده شده» و «فرمان آمده» که جمهوری اسلامی تغییر کند. مشخص نیست این فرمان ها از کجا صادر شده ولی به نظر می رسد با توجه به تاکید او بر منابع عرفانی، منظورش منابع غیبی است.

با این وجود، تردیدی نیست که او به مدد شبکه های اجتماعی مجازی موفق به تاثیرگذاری در برخی شهرهای ایران و جذب حامیانی برای اجرای حمله به مراکز دولتی و عمومی شده است. این حملات به تشدید فضای امنیتی ایران منجر شده ولی محمد حسینی می گوید برای براندازی جمهوری اسلامی راهی جز اعمال خشونت نیست و در این مسیر اقدام به کشتن افراد نکرده اند.

او می گوید قصد دارد ۲۴بند را به عنوان قانون اساسی ایران آینده اعلام کند که مهم ترین آن قانون «آزادی اسلحه» است تا اگر دوباره حکومت قصد داشت به یک دیکتاتوری تبدیل شود، مردم بتوانند علیه حکومت اقدام کنند.

برخی از مخالفان این جنبش می گویند این گروه توسط سازمان های امنیتی ایران طراحی شده اند تا بتوانند گروه های اپوزیسیون ایران را بی اعتبار کنند. محمد حسینی می گوید بقیه گروه های اپوزیسیون اینطور هستند ولی او چنین نیست.

چنین اتهاماتی متوجه مدیران کانال تلگرامی آمدنیوز هم مطرح است. برخی مخالفان این گروه می گویند آنها گروهی هدایت شده از سوی دستگاه های امنیتی جمهوری اسلامی هستند و اطلاعاتی که در دسترس شان قرار می گیرد، به صورت هدفمند و برای اجرای برخی برنامه های سیاسی مهم تر درز داده می شود. به عنوان نمونه می گویند افشاگری های مکرر علیه صادق لاریجانی، به این سبب است که برخی مخالفان صادق لاریجانی می خواهند او را از فهرست کاندیداهای جانشین رهبری حذف کنند و با طرح مواردی چون داشتن ۶۳حساب بانکی شخصی و جاسوس بودن دختر صادق لاریجانی، می کوشند او را به طور کامل بی اعتبار کنند. از همین جهت مشخص نیست این اطلاعات چه اندازه معتبر هستند و یا در جهت تامین منافع عمومی منتشر می شوند و ممکن است منافع برخی جریان های سیاسی را تامین کنند.

منتقدان همچنین با اشاره به برخی اشتباهات فاحش و یا ادعاهای کلان در گزارش های آمدنیوز می گویند نحوه اطلاع رسانی این شبکه می تواند باعث لوث شدن اطلاع رسانی درباره مفاسد مقامات ایران توسط سایر رسانه ها شود. به عنوان نمونه به تازگی روح الله زم در یک گفتگو اعلام کرده است که فردی به نام «روچفیلد» که ۶۵درصد سهام بانک فدرال رزرو را دارد، در موناکو با فاضل لاریجانی دیدار کرده است. او گفته این فرد خواستار ملاقات با مجتبی خامنه ای، فرزند آیت الله خامنه ای بوده ولی او از سفر به فرانسه هراسان بوده و فاضل لاریجانی را فرستاده است. روح الله زم هدف این ملاقات را پولشویی را ذکر کرده است. منتقدان می گویند احتمالا منظور روح الله زم «خانواده روتشلید» است که بانکداران مشهوری هستند و تاکید می کنند فدرال رزرو در واقع همان بانک مرکزی آمریکاست که کسی سهامدار آن نیست.

در مقابل اما مدیران آمدنیوز اما با اشاره به پیامدهای برخی گزارش هایشان در داخل کشور و تایید شدن بخشی از این گزارش ها توسط نمایندگان مجلس و یا مقام های دولتی، از اعتبار گزارش های خود دفاع کرده اند. آنها به عنوان نمونه به گزارش هایی درباره تعرض جنسی یک قاری قرآن به کودکان و یا طرح مشکل حساب های بانکی قوه قضاییه در ایران به عنوان شواهد خود اشاره کرده اند که به طور کلی توسط مقام های رسمی تایید شده اند. مدیران آمدنیوز همچنین می گویند به دلیل شکاف های بین وزارت اطلاعات ایران و سازمان اطلاعات سپاه که دو سازمان اصلی مسئول تامین امنیت در ایران هستند و همچنین نارضایتی هایی که در بدنه این سازمان های امنیتی وجود دارد، موفق به کسب اطلاعات می شوند.

خانواده روح الله زم، چهره اصلی این گروه در ایران ساکن هستند. پدر روح الله زم بیش از این یکی از مقام های میانی دولتی بوده است و به این سبب او در ایران ارتباطاتی با مقام های میانی و بالادستی ایران داشته است. این سوابق هم از جمله دلایلی برشمرده شده که دسترسی گروه آمدنیوز را به اطلاعات داخل حکومت ایران تسهیل کرده است. روح الله زم اما گفته است که این ارتباطات تنها منجر به طرح فشار بیشتر بر خانواده اش و بازداشت برخی اعضای خانواده او توسط دستگاه قضایی شده است.

گروه «ری استارت» در ماه های اخیر توسط برنامه های «شبکه بیان» که در لندن با مدیریت بیژن فرهودی اداره می شود، حمایت رسانه ای می شود. همچنین برنامه صفحه آخر وابسته به شبکه تلویزیونی صدای آمریکا که با اجرای مهدی فلاحتی پخش می شود، مهم ترین میزبان روح الله زم بوده است. شواهدی وجود ندارد این چهار طیف، ارتباط هدفمند و سیستماتیکی داشته باشند ولی مشخص است که موفق شده اند یک شبکه چند وجهی و قوی برای اطلاع رسانی را تشکیل دهند. گروهی که هیچ بخشی از اپوزیسیون فعال جمهوری اسلامی از آنها اعلام حمایت رسمی نکرده ولی می گویند از همه اپوزیسیون خارج از ایران موثرتر بوده اند.

مطلب قبلی...
مطلب بعدی...


Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy