یورونیوز، پیونگیانگ که به افتخار آزمایش موشکهای بالستیک خود تمبر منتشر کرده، بنای یاد بود ساخته و دانشمندان هستهای خود را قهرمان ملی خوانده است چطور میخواهد از «غیرهستهای شدن» صحبت کند؟
سرانجام پس از دو روز تعلیق، چین و کره شمالی هر دو رسما تأیید کردند که کیم جونگ اون از پکن دیدار کرده است. دولت چین اعلام کرد رهبر کره شمالی در دیدار تاریخی خود با شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین وعده دیدار با مقامات ایالات متحده و نیز غیرهستهای شدن این کشور را داده است.
ماه پیش هم فرستادگان کره شمالی به کره جنوبی هم از قول کیم جونگ اون گفتند او به «غیرهستهای شدن» متعهد و با «دیدار مقامات آمریکایی» موافق است.
اما کیم جونگ اون، امنیت خود را بر زرادخانه هستهایاش بنا کرده و سالها ساخت چنین سلاحهایی را جشن گرفته و این کار بخشی از قدرت و مشروعیت نظامی سیاسی خاندان اوست.
بیشتر بخوانید: آمریکا: فشار جهانی گسترده کره شمالی را به سمت ما کشاند
رسانههای پیونگیانگ درباره تأیید غیرهستهای شدن خاموش ماندهاند و این سبب شده تحلیلگران تردید کنند که کیم ناگهان برنامه هستهای اش را متوقف کند.
کارشناسان بر این باورند که کیم به احتمال زیاد برخوردی دراز مدت و دوگانه با این موضوع خواهد داشت، نوعی «نرمش قهرمانانه» که او را در خانه و نزد نخبگان داخلی پیروز نشان دهد.
به کانال خبرنامه گویا در تلگرام بپیوندید
مایکل مدن، کارشناس امور کره شمالی در دانشگاه جان هاپکینز میگوید: «کیم نیازی ندارد در این باره چیزی به مردمش بگوید. چراکه غیرهستهای شدن، فرآیندی است که در عمل دستکم ۱۰ سالی زمان میبرد. پیونگ یانگ احتمالا به جای چانهزنیهای اساسی و یکباره، بیشتر به سوی موافقتنامههای مرحله به مرحله پیش میرود.»
کیم جونگ اون، پس از به قدرت رسیدن در سال ۲۰۱۱ از سیاست «بیونجین» پیروی کرده، که عبارت است از توسعه همزمان نظامی و اقتصادی.
پدر و پدربزرگ کیم جونگ اون هر دو علنا اعلام کردند که در پی سلاح هستهای نیستند اما در خفا برنامه هستهای شان را ادامه دادند. حتی کیم جونگ ایل در نشست با همتای کره جنوبی خود در سال ۲۰۰۷ یعنی یک سال پس از نخستین آزمایش هستهای خود رسما اعلام کرد «تمایلی به داشتن سلاح هستهای» ندارد.
کارشناسان به خاطر سابقه ناموفق این گونه گفتگوها با کره شمالی نسبت به آینده آنها نیز خوشبین نیستند.
کره شمالی پیشترها گفته بود تنها در حالی حاضر است در سیاست هستهای خود تجدید نظر کند که ایالات متحده نیروهایش را از کره جنوبی بیرون ببرد و «چتر هستهای بازدارنده» خود را در ژاپن و کره جنوبی جمع کند.
از سوی دیگر روابط چین و کره شمالی که به دلیل جاهطلبی هستهای کره شمالی سرد شده بود با دیدار اخیر کیم جونگ اون از پکن جانی تازه گرفته است. دولت چین که در این دیدار قول داد روابط دوستانه خود را با کره شمالی حفظ کند، ایالات متحده را هم فراموش نکرد.
شی جین پینگ، رئیسجمهوری چین در پیام کوتاهی ترامپ را در جریان این دیدار گذاشت.
وی در پیام خود آورده است: «تماس نزدیک ما با ایالات متحده نیز مانند همپیمانان ما یعنی کره جنوبی و ژاپن باقی میماند. ما این پیشرفت را همچون گواه دیگری میبینیم که نشان میدهد کارزار فشار حداکثری، فضای مناسبی برای گفتگو با کره شمالی ایجاد کرده است.»
کیم جونگ اون در ماه آینده میلادی نیز دیداری با رئیس جمهور کره جنوبی خواهد داشت.
یک کارشناس کره جنوبی که پیشتر با کره شمالی مذاکره داشته نیز میگوید: «کیم جونگ اون به این فکر خواهد بود که وانمود کند با تسلطی که در زمینه تسلیحات هستهای به دست آورده، آمریکا و جامعه جهانی را وادار به تسلیم کرده است. سپس اگر اوضاع خوب پیش برود، تحریمها برداشته میشود و مردم دلیل تصمیم وی برای غیرهستهای شدن را درک میکنند و حامی پر و پا قرص آن هم میشوند.»