رادیو زمانه ـ در اثر سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا، پارچه در ایران ۱۰۰ درصد گران شده است. تولیدکنندههایی که زیر نظر نهاد دستساز «بنیاد ملی مد و لباس اسلامی» فعالیت میکردند، برای ادامه کارشان با بحران روبرو شدهاند. اسدالله سلیمانی، مدیر عامل برند «حجابگستر» یکی از مهمترین شرکتها برای توسعه «فرهنگ عفاف» مبتنی بر اقتصاد رانتی میگوید تولیدکنندگان «چادر ملی» سرخورده شدهاند.
«ما امروز ۹۰ میلیون متر پارچه از کره [جنوبی] وارد میکنیم. عربستان و عراق هم از کره پارچه وارد میکنند، چون وقتی از کره پارچه میگیرند، نردیک به ۲۰۰۰ تنشان باربری میخورد. از ما ببرند ۵۰۰ تن. این یعنی ما بازارهای اطرافمان را نمیبینیم. چون اشباع هستیم و دغدغه نداریم.»
دولت روحانی هم به دلیل مشکلات ژرف اقتصادی نمیتواند تسهیلات سابق را برای تولیدکنندگان «چادر ملی» فراهم کند. سقف مالیاتی شرکتهایی مانند «حجابگستر» از دو میلیون تومان در سال ۹۲ به ۷۲ میلیون تومان در سال ۹۷ رسیده. برای غرفه در نمایشگاههای قرآنی هم دولت اجاره طلب میکند. حق بیمه کارگران هم به این مشکلات دامن زده است.
«بنیاد ملی مد و لباس اسلامی» ۱۷ تیر سال جاری سومین دوره نمایشگاه «لباس عاشورایی» را برگزار کرده. اما از این نمایشگاه استقبال نشده است. در خرداد سال جاری هم در نمایشگاه قرآنی از ۱۰ برند در زمینه «عفاف و حجاب» رونمایی شد. اما برگزاری چنین نمایشگاههایی مؤسسات تولید چادر مشکی را از بحران خارج نکرده است.
به گفته اسدالله سلیمانی، شرکتهایی مانند مؤسسه «حجابگستر» یا شرکت «حجاب» شهر کرد برای اینکه بتوانند چادر مشکیهایشان را در بازار بفروشند، ناگزیرند به آن مارک ترکیه بزنند. او میگوید:
«مثل این است که آدم برای بچه خودش یک شناسنامه با هویت یک آدم دیگر بگیرد. آدم خسته و تحقیر میشود. ما قبل از عید پارچه را به قیمت هر یارد ۷ هزار تومان میخریدیم ولی الان داریم ۱۲ هزار تومان میخریم. یعنی حدود ۱۰۰ درصد گران شده است.»
مؤسسه «حجاب گستر» در سال گذشته با حمایت مالی بنیاد ملی مد و لباس طرح «فردوس» را اجرا کرد: توزیع ۱۰۰ هزار چادر مشکی با نصف قیمت در سراسر ایران. صدا و سیمای جمهوری اسلامی از کمک مالی به این طرح خودداری کرد و دولت هم برای کمک به توزیع این چادر مشکیها در بین زائران در مرز مهران پا پیش نگذاشت. پیش از این مدیر عامل شرکت «حجاب» خواهان کمک دولت برای رفع بحران بیزینس حجاب شده بود. حالا به دلیل سقوط ارزش ریال در برابر دلار آمریکا، حتی اجباری بودن حجاب هم برای این بیزینس کافی نیست. اسدالله سلیمانی میگوید: «ما سرخورده شدهایم.»