جرمی هانت: زندانی کردن دوتابعیتیها برای ایران هزینه دارد
بی بی سی - جرمی هانت وزیر خارجه بریتانیا میگوید استفاده ایران از دوتابعیتیها برای اعمال فشار سیاسی برای بریتانیا غیر قابل قبول است و ایران هزینه چنین رفتاری را خواهد پرداخت.
آقای هانت که به تهران سفر کرده با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و علی شمخانی، دبیر شورای امنیت ملی دیدار کرده است.
او نخستین وزیر خارجه یک کشور غربی است که بعد از بیرون آمدن کامل آمریکا از برجام به ایران سفر میکند.
پیش از این سفر آقای هانت گفته بود که یکی از اهداف سفر او آزاد کردن ایرانی-بریتانیاییهای زندانی و بخصوص نازنین زاغری رتکلیف، کارمند موسسه خیریه تامپسون رویترز وابسته به خبرگزاری رویترز است.
آقای هانت در این باره به بیبیسی گفت: "من این موضوع را برای مقامها روشن کردم که اگر ایران بخواهد از موضوع دو تابعیتیها به عنوان اهرم فشار سیاسی استفاده کند برایش پیامدهایی خواهد داشت و بریتانیا اجازه نخواهد داد که چنین چیزی اتفاق بیافتد و هزینهای نداشته باشد.از نظر ما این شرایط را نمیتوان ادامه داد. فقط هم مسئله نازنین زاغری نیست، افراد دیگری هستند که خانوادههایشان خواستهاند نامشان را اعلام نکنیم. هیچ کشوری در دنیا نباید فکر کند که اگر چیزی را از کشوری دیگر میخواهد باید شهروندانش را زندانی کند و این غیر قابل قبول است."
جواد ظریف وزیر خارجه ایران در پاسخ خبرنگار بیبیسی که پرسید چرا ایران نازنین زاغری را آزاد نمیکند تا هم بیعدالتی را اصلاح کرده باشد و هم روابط ایران و بریتانیا بهتر شود گفت: "من در جایگاهی نیستم که باره زوایای قانونی این پرونده اظهار نظر کنم، او شهروند ایران است و قوه قضاییه که دستگاه مستقلی است او را متهم کرده. ما در وزارت خارجه در این پرونده کمکهای انسان دوستانه کردهایم و این کار را ادامه خواهیم داد."
ریچارد رتکلیف همسر خانم زاغری از پیام "محکم" و "روشن" جرمی هانت قدردانی و اظهار امیدواری کرد که همسرش آزاد شود.
او به بیبیسی گفت در زمان سفر تقریبا یازده ماه پیش بوریس جانسون (وزیر خارجه قبلی بریتانیا) هم امید زیادی داشته که ناامید شد، بنابراین سعی میکند بیش از حد به خودش امیدواری ندهد.
او همچنین گفت شرایط جسمانی و روانی همسرش خوب نیست و "دسترسی به روانپزشک و نورولوژیست برای درمان دردهای گردن و کمر و پای همسرش، میسر نشده است. پزشک زندان این نیاز را تایید کرده، قوه قضائیه هم تایید کرده مشکل، رئیس زندان است که عضوسپاه پاسداران است."
ایران به وضوح "زیر فشار" است
بحث برجام و حمایت بریتانیا از آن یکی از محورهای گفتگوی وزیر خارجه بریتانیا با مقامهای ایران بود و آقای هانت در پاسخ به این سوال که چقدر اطمینان دارد ایران زیر فشار تحریم ها دوام بیاورد و به برجام پایبند بماند، گفت:
"واضح است که کشور بسیار زیر فشار است و اگر مثل امروز ما صبح دوری در اطراف بزنید کالاهای غربی خیلی کمی در فروشگاهها میبینید. این یکی از موارد نادری است که ما رویکردی متفاوت با آمریکا داریم و فکر میکنیم که برجام توافق خوبی است. شرایط در خاورمیانه به اندازه کافی پیچیده، دشوار و مسموم هست و وجود یک قدرت هستهای در این منطقه شرایط را خطرناکتر خواهد کرد. ما میخواهیم راهی را برای کشورهایی پیدا کنیم که میخواهند تجارت مشروعی با ایران داشته باشند."
خبرنگار بیبیسی سوال مشابهی از محمد جواد ظریف پرسید که ایران چقدر مطمئن است که بریتانیا در کنار این کشور و برجام بماند و اسیر وسوسه آمریکا نشود؟
"آقای هانت به من اطمینان داد که بریتانیا به برجام و ماندن در برجام اعتقاد دارد. البته ما باید اقدامی را هم ببینیم، ما از تعهد سیاسی بریتانیا و چهار بعلاوه یک فعلی استقبال میکنیم اما فکر میکنیم تعهد سیاسی باید با اقدام عملی همراه باشد."
این نخستین سفر آقای هانت به تهران و چهارمین سفر یک وزیر خارجه بریتانیا در پانزده سال گذشته است. یازده ماه پیش بوریس جانسون وزیر خارجه وقت بریتانیا برای موضوع نازنین زاغری رتکلیف به ایران رفت اما نتوانست ایران را برای آزادی او متقاعد کند.
دو ماه پیش ترزا می، نخست وزیر بریتانیا نیز در دیدار با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواهان آزادی او شد. اما با این حال هنوز تغییری در وضعیت خانم زاغری به وجود نیامده است.
روابط ایران و بریتانیا که در چهار دهه گذشته فراز و نشیب زیادی داشته، اکنون در بالاترین سطح دیپلماتیک است و دو کشور در پایتخت یکدیگر سفیر دارند.
از زمان خروج آمریکا از برجام، بریتانیا اعلام کرده که به این توافق پایبند میماند و برای برخورداری ایران از منافع رفع تحریمها، تلاش میکند.