ابرنفتکش ایرانی گریس ۱ بعد از ۴۰ روز توقیف در جبل الطارق رفع توقیف شد
یورونیوز - به رغم تلاش دولت آمریکا برای ادامه توقیف گریس ۱، فابین پیکاردو، رئیس دولت محلی جبل الطارق عصر پنجشنبه ۲۴ مرداد حکم توقیف این کشتی را لغو کرد. به این ترتیب این ابرنفتکش اجازه یافت تا به حرکت خود در آبهای بینالمللی ادامه دهد.
پیش از انتشار خبر آزادی گریس ۱ آمریکا خواستار ادامه توقیف آن شده بود. یک مقام رسمی جبل الطارق ظهر پنجشنبه ۲۴ مرداد به یورونیوز گفت که واشنگتن میخواهد نفتکش ایرانی گریس-۱ به نفع آمریکا توقیف شود. دادگاه عالی جبل الطارق که قرار بود صبح امروز درباره ادامه یا عدم ادامه توقیف این نفتکش تصمیم بگیرد قرار است تا ساعاتی دیگر در خصوص درخواست رسمی آمریکا رای خود را صادر خواهد کرد.
دولت محلی جبل الطارق، امروز در بیانیهای اعلام کرد: «آمریکا طی دادخواستی خواستار ادامه توقیف گریس-۱ شده است. وزارت دادگستری آمریکا طی درخواستی اتهامهای جدیدی را در این رابطه مطرح کرده است.»
جزییات بیشتر در مورد دادخواست وزارت دادگستری ایالات متحده منتشر نشده است. از سوی دیگر روزنامه کرونیکل به نقل از آنتونی دادلی، قاضی دادگاه عالی نوشته بود که اگر دادخواست آمریکا نبود، نفتکش گریس-۱ تاکنون آزاد شده بود.
این دادخواست ساعت ۲۳:۳۰ دقیقه چهارشنبه ۱۴ اوت (۲۳ مرداد) به مقامهای جبل الطارق ارائه شد.
پیش از این یک منبع آگاه که نامش ذکر نشده است به رویترز گفته بود: «نفتکش توقیف شده گریس-۱ که حامل نفت خام ایران بود، احتمالا طبق تصمیم دادگاهی که امروز پنجشنبه ۱۵ اوت (۲۴ مرداد) برگزار میشود، اجازه خواهد یافت که جبل الطارق را ترک کند.»
روزنامه سان چاپ بریتانیا نیز روز گذشته، به نقل از یک منبع نزدیک به فابیان پیکاردو، رئیس دولت محلی جبلالطارق، گفته بود که نفتکش گریس-۱ روز پنجشنبه آزاد خواهد شد و دولت محلی درخواست تمدید دوباره حکم توقیف این ابرنفتکش را ارائه نمیدهد. طبق نوشته این رسانه مسئولان محلی، هم اکنون قانع شدهاند که این کشتی دیگر راهی سوریه نمیشود.
نیروی دریایی بریتانیا چهارم ژوئیه (۱۳ تیر) با اعلام این که کشتی گریس-۱ در حال حمل نفت به پالایشگاهی در سوریه بوده است و این اقدام تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه را نقض میکند، این ابرنفتکش را در آبهای جبلالطارق توقیف کردند. این ابرنفتکش از ایران حرکت کرده بود و حامل ۲.۱ میلیون بشکه نفت خام این کشور است. ایران در اعتراض به توقیف این ابرنفتکش، سفیر بریتانیا در تهران را به وزارت امور خارجه احضار و اعلام کرد که مقصد گریس-۱ سوریه نبوده است.
جبلالطارق یکی از ۱۴ قلمرویی است که جزو سرزمینهای فرادریایی بریتانیا و تحت قیمومیت و حاکمیت این کشور محسوب میشود.
تمامی ۲۴ خدمه هندی کشتی آزاد شدند
دولت هند اعلام کرد تمامی ۲۴ خدمه ابرنفتکش گریس ۱ آزاد شدهاند.
ولامولی مورالیدهارن، معاون وزیر امور خارجه هند بعد از ظهر پنجشنبه به نقل از هیئت عالی دیپلماتیک این کشور در لندن این خبر را تأیید کرد. وی با اعلام این خبر در توییتر نوشت که این افراد بنا به تصمیم مقامهای محلی جبلالطارق آزاد شده و هماکنون آمادهاند تا به کشورشان بازگردند.
ساعاتی پیش از اعلام این خبر، برخی رسانهها به نقل از یک روزنامه محلی جبلالطارق از آزادی چهار تن از خدمه این کشتی از جمله ناخدا و سه تن از اعضای کادر آن خبر داده یودند.
ایران و بریتانیا واکنشی نشان ندادهاند
مقامهای ایران هنوز هیچ واکنشی به خبر درخواست آمریکا مبنی بر ادامه توقیف ابرنفتکش ایرانی نشان ندادهاند، اما برخی رسانههای داخلی ایران درخواست آمریکا را «کارشکنی» در روند دادگاه خواندهاند.
روز پنجشنبه پیش از انتشار اخبار مربوط به تصمیم تازه آمریکا درباره کشتی ایرانی، حمید بعیدینژاد سفیر ایران در بریتانیا در صفحه توییتر خود نوشت: «رفع توقیف نفتکش حامل نفت ایران پس از مسیر طولانی حقوقی و فنی که طی کرده است، منوط به اعلام تصمیم نهایی مقامات جبل الطارق در دادگاه و تایید آن توسط دادگاهی است که باید امروز تشکیل شود. به محض اطلاع موثق از تصمیم نهایی، مراتب به اطلاع میرسد.»
دولت بریتانیا نیز هنوز موضع مشخصی در این زمینه اعلام نکرده و در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری رویترز گفته است که فعلا در این زمینه اظهار نظر نمیکند.
وضعیت نفتکش بریتانیایی توقیف شده در ایران
با وجود اعلام خبر آزادی گریس ۱ در جبل الطارق، هنوز از آزادی نفتکش بریتانیایی که ایران به تلافی در تنگه هرمز توقیف کرده بود نیست.
سخنگوی استنا ایمپرو، شرکت مالک نفتکش بریتانیایی عصر پنجشنبه در این زمینه گفت که هنوز تغییری در وضعیت این کشتی به وجود نیامده است. او همچنین گفته است که استنا ایمپرو منتظر پیشرفت بیشتر پرونده این کشتی از سوی ایران و بریتانیا میماند.