رویداد۲۴ - در روزهای بحران ویروس کرونا در ایران، تصاویری از شجاع الدین ابطحی امام جمعه ایرانشهر منتشر شد که گفته شد او در حال توزیع پول بین کارگران بیکار شده مظلومی بود که از شیشه خودرو در چند کلمه گزارشی از وضعیت مالی خود ارائه میدادند و چند ده هزار تومان میگرفتند و نفر بعدی میرسید.
فرزند آیت الله بیات زنجانی در توییتر درباره این فیلم نوشت «امام جمعه با آن دم و دستگاه، نمیتواند کسی را ناشناس بین کارگران بفرستد و به آنها کمک کند؟ مهم این است کمک کنید یا مهم این است که مردم ببینند چه کسی کمک کرده؟ اصلا چرا فیلم میگیرید؟ این رفتارها مصداق بارز تحقیر مردم و به معنای تام و تمام کلمه مهوّع است.»
مسیح مهاجری در روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی با انتقاد از رفتار امام جمعه ایرانشهر نوشت «این رفتار خلاف دستور شرع و دور از مبانی اخلاقی و کرامت انسانی است و بازتاب منفی وسیعی در شبکههای اجتماعی داشته و هماکنون در فضای مجازی دست به دست میشود. شورای سیاستگزاری ائمه جمعه در برابر چنین رفتارهائی تا چه وقت میخواهد سکوت کند و بیعملی نشان دهد؟»
انتقادها به امام جمعه تا جایی ادامه یافت که او سرانجام ناچار یا وادار به استعفا شد.شجاع الدین ابطحی امام جمعه ایرانشهر کیست؟
شجاع الدین ابطی امام جمعه ایرانشهر سابقه طولانی در حمله به دولت روحانی و اصلاح طلبان دارد. او در حالی دولت روحانی را لیبرال و نمایندگان رد صلاحیت شده را مفسد اقتصادی میخواند که حالا مشخص شده با خودروی چند صد میلیونی و راننده در یکی از فقیرترین شهرهای ایران، به تبلیغ اسلام میپردازد. شجاع الدین ابطحی فعلا مسئولیتی ندارد اما احتمالا با پایان یافتن انتقادها نسبت به این رفتارش، پست جدیدی خواهد گرفت.
***
حسام قناطیر - ایران وایر
شجاعالدین ابطحی در سال ۱۳۹۴ بهعنوان امامجمعه شهرستان ایرانشهر منصوب شده بود. زمانی که «عباسعلی سلیمانی»، امامجمعه زاهدان و نماینده ولیفقیه در استان، بود.
ابطحی در میان امامان جمعه استان سیستانوبلوچستان جایگاه شاخصی داشت و از همین رو در مراسم تودیع سلیمانی نیز سخن گفت. او سعی میکرد در موضوعات سیاسی نیز حضور فعال داشته باشد هرچند این حضور در سطح ملی چندان به چشم نمیآمد. ابطحی مانند دیگر امامان جمعه هر از چند گاهی شدیدا به دولت «حسن روحانی» حمله میکرد. او همچنین از برخی چهرههای جنجالی منتقد دولت ازجمله «حسن عباسی» دفاع کرده بود.
وضعیت خاص استان سیستانوبلوچستان و تلاش حکومت برای به حاشیه بردن روحانیون اهل سنت جایگاه خاصی را برای امامان جمعه شیعه به وجود آورده است. ابطحی نیز مانند دیگر امامان جمعه این استان هم به لحاظ سیاسی جایگاه خاصتری نسبت به امامان جمعه دیگر استانها داشته و هم منابع مالی بیشتری در اختیارش بوده است. ازاینرو او تلاش کرده که با استفاده از این منابع و روشهای مشهور به روش «پول پاشی» احمدینژادی برای خود موقعیتی دستوپا کند اما درنهایت نتیجه کار معکوس شده است.
👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر
پیشازاین نیز برخی از امامان جمعه به دلیل انتشار برخی اقداماتشان در فضای مجازی در بین رسانههای اصولگرا محبوب شده بودند، مثل امامجمعه تبریز که به سینما رفته بود و یا به خوابگاه دانشجویان سر زده بود. گزارش دیدارهایش بهعنوان اقداماتی مثبت در سایتهای همسوی حکومت منتشر شده بود. به نظر میرسد قصد ابطحی هم از این اقدام شهرت در این رسانهها بوده است؛ اما درنهایت پس از چند ساعت خبر استعفا و برکناری او در توییتر منتشر شد.
پیش از ابطحی نیز برخی از مقامات محلی پس از افشای فیلمهایی در شبکههای اجتماعی استعفا داده و یا برکنار شدهاند.
«حسین فراست»، فرماندار گلپایگان پسازآنکه به خبرنگاری گفته بود «بگیر آنجا بشین، میزنمت و خودت و دوربینت را بیرون میاندزم» عذرخواهی کرد و درنهایت برکنار شد.
درباره مقامات بلندپایه اما انتشار فیلم در شبکههای اجتماعی تنها منجر به عذرخواهی آنان شده است.
ازجمله «حسن قاضیزاده هاشمی» وزیر بهداشت سابق، او سال ۱۳۹۵ در پی یک مشاجره لفظی با «سیروس مرادحاصلی» فرماندار بدره در ایلام و گفتن «بیشعور» به او عذرخواهی کرد.
این موضوع اما تنها فیلم منتشرشده از وزیر بهداشت نبود و دو سال بعد عبارت «خودت بمال» از او مشهور شد. او در پاسخ به پیرمرد نانوایی که از نبود امکانات فیزیوتراپی برای درمان همسرش انتقاد کرده بود گفت که «خودت فیزیوتراپی کن دیگه! ...کاری نداره خودت بمال. شاطر نانوایی هستی».
«محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی نیز ازجمله مقاماتی بود که چند فیلم از او در شبکههای اجتماعی منتشر شد. او در پاسخ به اعتراض یک کشاورز لنگرودی خطاب به مقامات جهاد کشاورزی گیلان گفت که «از آن سبوسها یه کم بهش بدید بخوره.» این جمله در شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای یافت تا اینکه وزارت جهاد کشاورزی فیلمی را منتشر کرد که مقامات استان گیلان یک نوع سبوس را نشان میدادند و میگفتند که این سبوس باعث آرامش اعصاب میشود.
خود وزیر جهاد کشاورزی نیز در توضیحی نوشت که «خدا نیامرزد حجتی را اگر خداینکرده شائبه توهین به بندگان خدا را در سر خود بپروراند؛ چه رسد به کشاورز دلسوخته و زحمتکشی که تلاش میکند افت قیمت حاصل تلاش سالانه محصولش (برنج) را به گوش مسوولان برساند.»
تعدادی از نمایندگان مجلس نیز به دلیل انتشار سخنانشان در شبکههای اجتماعی خبرساز شدهاند.
«محمدباسط درازهی»، نماینده سراوان در مجلس، به دلیل فحش دادن به یک کارمند گمرک به تذکر شفاهی و کتبی به همراه درج در پرونده و کسر حقوق محکوم شد. «نادر قاضیپور»، نماینده ارومیه، نیز پیش از انتخابات مجلس دهم به دلیل سخنانش خبرساز شد اما درنهایت اعتبارنامهاش تایید شد. او درنهایت پس از چند بار خبرسازی دیگر در انتخابات مجلس یازدهم رد صلاحیت شد.
«سلمان خدادادی»، نماینده ملکان در مجلس، نیز باوجود انتشار گزارشها درباره چند پرونده تجاوز جنسی درنهایت در انتخابات مجلس یازدهم رد صلاحیت شد.
پیش از ابطحی نیز تعدادی از امامان جمعه به دلیل سخنان و اقداماتشان در فضای مجازی خبرساز شدهاند اما پس از این اعتراضها چند سال طول کشیده که برکنار شوند. ازجمله این امامان جمعه «محمدتقی لطفی» بود که به دلیل انتشار فیلم سوارشدن بر خودروی «پرادو» در اینستاگرام پسرش خبرساز شد. «علی رضایینیا» یکی از روحانیون ایلامی در یک سخنرانی با اشاره به همان فیلم از او انتقاد کرده بود: «در شهر ما که بعضی زنها برای سیر کردن بچههای یتیمشان تنفروشی میکنند، تو چرا باید ۴۰۰ میلیون تومان را از بیتالمال علاف خودت کنی.» رضایی نیا بعدها از احضارهای پیدرپی به دادسرای ویژه روحانیت برای این انتقاد خبر داد.
«زینالعابدین قربانی»، امامجمعه رشت نیز پس از جنجال پروژه اقتصادی «آدینه» پس از مدتی برکنار شد. آدینه یک پروژه ساختمانی بود که تاخیر زیاد در تکمیل و ساخت آن باعث ضرر و زیان خریداران و تجمع اعتراضی آنها شده بود ابطحی اما انگار بدشانسترین آنهاست. شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خیلی زود با استعفای او موافقت کرد و از سمتش برکنار شد.
"حال رهبر کره شمالی وخیم است"