آفتابنیوز - درست است که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا انتخابات را به "جو بایدن" رقیب دموکراتاش باخته با این حال، نمیتوان انتظار داشت او با شخصیت غیرقابل پیشبینیای که دارد دو ماه آینده را با آرامش سپری کند و مسالمتآمیز کاخ سفید را ترک نماید.
برخی کارشناسان هشدار میدهند که ۷۳ روز آینده در قدرت ماندن ترامپ خطرناکترین روزها خواهند بود و ترامپ شکست خورده که شبیه حیوانی زخمی است مشخص نیست چه رفتاری از خود نشان خواهد داد.
"تونی مالورن" تحلیلگر سیاسی با روزنامه "میرر" میگوید: "او به عنوان قهرمان و اسطورهای در میان میلیون رایدهنده جمهوریخواه باقی خواهد ماند. طرفداران او در برابر طرحهای دموکراتها مقاومت خواهند کرد و باید شاهد مخالفتهای دائمی آنان با بایدن باشیم".
این روزنامه میافزاید: "برخلاف جیمی کارتر و جورج بوش پدر که به دنبال شکستی سنگین در انتخابات از مقام خود کنارهگیری کردند، ترامپ در انتخابات اخیر ۷۰ میلیون رای کسب کرده و شکست سنگینی را متحمل نشد. از همین رو او میخواهد مقاومت کند و حاضر به پذیرش شکست در انتخابات نیست".
این روزنامه مینویسد ترامپ اکنون برای خود جایگاه پدرخوانده حزب جمهوریخواه را قائل است.
برخی کارشناسان میگویند احتمال آن وجود دارد که او رئیس پلیس فدرال امریکا (اف بی ای) و دادستان کل را از مقام شان برکنار کند چرا که آنان را دشمنان خود قلمداد میکند.
پنج درس از انتخابات امریکا
شبکه خبری "الجزیره" نیز در گزارشی که پیش از اعلام پیروزی جو بایدن منتشر کرده بود، به پنج نکته و درس از انتخابات ریاست جمهوری امریکا پرداخته است.
۱- نظرسنجیهای پیش از انتخابات باز هم دچار اشتباه شده بودند
در انتخابات ریاستجمهوری قبلی نظرسنجیهای پیش از انتخابات با اشتباه همراه شدند و برخلاف پیشبینیها "هیلاری کلینتون" نامزد دموکراتها در انتخابات شکست خورد. این بار نیز نظرسنجیهای پیشا انتخاباتی و پیش بینیها حکایت از پیروزی چشمگیر بایدن در آرای عمومی در سطح ملی و کسب اکثریت قبل توجه آرای الکترل توسط او داشتند. این در حالی است که شمارش آرا نشان میدهند حمایت از بایدن تا آن حدی نبوده که در پیش بینیها مطرح میشد. اکنون زمان آن است که تجدیدنظری اساسی در روشهای نطرسنجی انتخاباتی در امریکا صورت گیرد. به نظر میرسد در نظرسنجیها چندان به نظر افرادی که تا روزهای پایانی باقی مانده به انتخابات تصمیم نگرفته بودند توجهی نشده است.
۲- دموکراتها باید به دنبال احیا و بازیافتن روح واقعی خود باشند
عدم پیروزی قاطع و چشمگیر بایدن این نیاز را برای دموکراتها به وجود آورده که به تحلیل و ریشه یابی آن بپردازند. اگر در سال ۲۰۱۶ میلادی زن بودن "هیلاری کلینتون" و افشاگریهای ویکی لیکس درباره ایمیلهای او به ضررش تمام شد در این دوره بایدن نامزدی مطمئن قلمداد میشد. مردی مسن و سفید پوست که ظاهرش برای ریاست جمهوری امریکا سازگارتر از کلینتون بود. با این حال، در صورتی که بایدن پیروز شود این پیروزی با اختلاف چشمگیر و با قدرت نیست به همین خاطر دموکراتها باید به بازنگری در اصول خود و یافتن روح واقعی شان بپردازند تا دریابند چرا اقبال عمومی نسبت به آنان کاهش یافته است.
۳- فلوریدا، تگزاس و رای دهندگان لاتین تبارها
رای لاتین تبارها به ترامپ در فلوریدا و تگزاس امری شگفت انگیز بود. این نشان دهنده ناکامی بایدن در جلب نظر مساعد رای دهندگان کوبایی بوده است. این در حالی است که اوباما در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ میلادی پیروز در فلوریدا بود. در مقابل، در تگزاس در سالیان اخیر با تغییراتی جمعیتی مواجه بوده ایم و نقش رای دهندگان لاتین تبار در آنجا برجستهتر از قبل شده است. نکته جالب آن که لاتین تبارهای تگزاس اقبال بیش تری نسبت به ترامپ از خود نشان دادند. فارغ از نتیجه انتخابات، دموکراتها باید در استراتژی ناموفق خود در جلب آرای لاتین تبارها بازنگری کنند.
۴- موج آبی مورد انتظار دموکراتها ایجاد نشد
مشارکت در انتخابات امسال امریکا بالای ۶۷ درصد و بی سابقه بوده است. با این حال، آن موج آبی مدنظر و مورد انتظار حزب دموکرات در حمایت از بایدن در انتخابات ایجاد نشد و ترامپ نیز نشان داد که طرفداران قابل توجهی دارد. حفظ پایگاه حمایتی ترامپ ناظران را شگفت زده کرد.
۵- ترامپیسم پابرجا باقی خواهد ماند
ترامپ در این انتخابات با بحران شیوع کرونا و پیامدهای اقتصادی آن مواجه شد. با این وجود، ترامپیسم از بین نخواهد رفت و بر حزب جمهوری خواه تاثیرگذار خواهد بود. پیروزی جمهوری خواهان در سنا محصول راهی است که ترامپ برای جمهوری خواهان هموار کرد. آن طیف از جمهوری خواهان که بخواهند از ترامپیسم فاصله بگیرند با اقبال عمومی هواداران حزب جمهوری خواه مواجه نخواهند شد. در نتیجه، باید منتظر تقویت ترامپیسم درون حزب جمهوری خواه حتی در صورت شکست شخص ترامپ باشیم. این موضوع در انتخابات سالهای آینده امریکا تاثیرگذار خواهد بود.
تمام سران کشورهایی که به بایدن تبریک نگفتند