Monday, Jan 11, 2021

صفحه نخست » «بازی تکراری جمهوری اسلامی»: افزایش تهدیدات اتمی و منطقه‌‌ای برای باج‌ گرفتن از غرب

antiUS.jpg کیهان لندن - مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دوشنبه ۱۱ ژانویه (۲۲ دی‌‌ماه) هشدار داد که تنها چند هفته برای احیای توافق اتمی فرصت باقی مانده است.

به گزارش رویترز رافائل گروسی گفته باید «از سر گرفتن غنی‌سازی ۲۰ درصدی» و «اخراج بازرسان آژانس» را که از فوریه اجرا می‌‌شود جدی گرفت زیرا در مجلس شورای اسلامی ایران تصویب و تبدیل به قانون شده است.

گروسی همچنین گفت «واضح هست فرصت ما چند ماه نیست، فقط چند هفته فرصت داریم.» او تخمین زده ایران خواهد توانست در تاسیسات فردو به ماهانه ۱۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با غلظت ۲۰ درصد دست یابد.

جمهوری اسلامی ایران غنی‌‌سازی ۲۰ درصدی را آغاز کرده به این امید که غربی‌‌ها را با افزایش تهدیدات ناشی از نزدیک شدن به تولید بمب اتمی بترساند و جو بایدن را مجبور به مذاکره و در نهایت معامله کند تا تحریم‌‌ها برداشته شود.

وضعیت اقتصادی در ایران اضطراری است و اینکه تهران به سرعت در حال افزایش غنی‌سازی اورانیوم است نشان می‌دهد تا چه اندازه معامله فوری برای رژیم ضرورت دارد هرچند علی خامنه‌ای وانمود می‌کند که اصراری برای بازگشت آمریکا به برجام نیست.

مطالب بیشتر در کیهان لندن

علی‌‌اکبر ولایتی مشاور علی خامنه‌‌ای در امور بین‌‌الملل به «وبسایت خبری خامنه‌ای» می‌‌گوید «ما هیچ اصرار و عجله‌ای نداریم که آمریکا به برجام برگردد؛‌ امّا اگر می‌خواهد برگردد شرایطی دارد که مهم‌ترینش این است که تحریم‌ها را بردارد و معلوم بشود که دولت جدید به تعهدات برجام پایبند است.»

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در مصاحبه با «وبسایت خبری خامنه‌ای» می‌گوید «آمریکا مکلف است تحریم‌هایی که با خروج از برجام وضع کرده است را لغو کرده و به تعهداتی که در برجام عمل نکرده بر اساس تعهداتِ برجام عمل کند.»

او اشاره کرده منظور از لغو تحریم به روشنی یعنی «عادی و روان کارمان را انجام دهیم، نفت‌مان را صادر کنیم، و سایر صادرات و واردات را انجام دهیم. سیستم بانکی بتواند بطور معمول کار خود را انجام دهد، دارایی‌ها و نقدینگی‌هایی که ما در کشورهای مختلف داریم که فعلا امکان جابجایی آن را نداریم آزاد بشوند.» اینهمه در حالیست که بدون دو سال «فشار حداکثری» دولت دونالد ترامپ (پس از خروج از برجام در هشتم ماه مه ۲۰۱۸) هم جمهوری اسلامی هرگز چنین شرایط عادی از نظر اقتصادی نداشته است!

او در مورد آغاز غنی‌‌سازی ۲۰ درصدی هم بطور تلویحی به «باج‌خواهی» و «تولید قدرت» با این کار اشاره کرده و گفته است «قانونی که در مجلس تصویب شد، در حقیقت در حوزه‌ی دیپلماسی توانست تولید قدرت کند. البته یک قدرت واقعی، نه اینکه ما یک مصوبه‌ی صوری را تصویب کرده باشیم.»

فریدون عباسی رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز تهدید کرده اگر تحریم‌‌ها برداشته نشود بازرسان آژانس از ایران اخراج می‌‌شوند. او حتی گفته بنا داریم تا غنی سازی ۵۶ درصدی پیش برویم.

از سوی دیگر، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی هم اخیراً تهدید کرد به راحتی می‌توانیم هر درصدی غنی‌سازی انجام بدهیم حتی بالای ۴۰ درصد، ۶۰ درصد و ۹۰ درصد!

در واکنش به این تهدیدات وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌‌ای اعلام کرد حامی شماره یک تروریسم در جهان نباید اجازه غنی‌سازی اورانیوم در هیچ سطحی را داشته باشد. ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز هشدار داد «غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم به معنای خروج ایران از برجام است.»

کارشناسان سلاح اتمی هشدار می‌‌دهند از نظر فنی غنی‌سازی اورانیوم از پنج درصد به ۲۰ درصد بسیار سخت‌تر از غنی‌سازی اورانیوم از ۲۰ به ۹۰ درصد است.

جمهوری اسلامی ایران همزمان با افزایش غنی‌‌سازی اورانیوم تهدیدات منطقه‌‌ای خود را نیز افزایش داده است. راکت‌‌پرانی به منافع آمریکا و عربستان توسط گروه‌‌های نیابتی و گروگانگیری نفتکش کره‌‌ جنوبی با هدف آزادکردن هفت میلیارد دلار پول بلوکه شده بخشی از این اقدامات است.

روزنامه «وال‌‌استریت ژورنال» در این ارتباط می‌‌نویسد: «اقدامات رژیم ایران نباید کسی را شگفت‌زده کند زیرا آنها ۴۰ سال است یک تهدید بودند اما اهرمی که ترامپ با تحریم‌‌ها به دست آورد می‌‌تواند معامله بهتری را رقم بزند هرچند که در دوره‌ی اول ریاست جمهوری رسیدن به این معامله بعید بود. جو بایدن گفته است که ایالات متحده به محض توافق با ایران به برجام بازمی‌‌گردد. این امر ظاهراً با مذاکرات درباره سایر رفتارهای بدخیم ایرانی دنبال می‌شود. جک سالیوان مشاور امنیت ملی بایدن گفته در آن مذاکرات گسترده‌‌‌تر ما می‌توانیم در نهایت محدودیت‌هایی در فناوری موشک بالستیک ایران ایجاد کنیم.»

صنم وکیل عضو اندیشکده «چتم هاوس» به سی‌ان‌بی‌سی می‌گوید: «این یک شمشیر دولبه است هم برای ایران و هم برای دولت بایدن. ایرانی‌‌ها در مورد بازگشت سریع به میز مذاکره محتاط هستند در حالی که برای بایدن این چشم‌انداز که بتواند خودش را برای تسلیم در برابر فشارهای جمهوری اسلامی و یا ادامه فشار حداکثری توجیه کند بسیار دشوار است. به ویژه در موقعیتی که در مورد توافق اتمی ۲۰۱۵ انتقادات بسیاری وجود دارد.»

او می‌‌افزاید: «رژیم ایران با افزایش فعالیت‌‌‌های اتمی و به گروگان گرفتن تانکر کره جنوبی قصد دارد به جامعه بین‌‌الملل و به ویژه دولت بایدن بفهماند که ایران فقط به مسیر دیپلماتیک فکر نمی‌‌کند. این انگیزه در آنها وجود دارد برای گرفتن امتیاز فشار را بیشتر کنند.»



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy