دویچه وله - هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا معتقد است برنامههای جدید جمهوری اسلامی در زمینه غنیسازی اورانیوم ممکن است بازگشت ایالات متحده به توافق هستهای در دوره ریاست جمهوری جو بایدن را به مخاطره بیندازد.
خبرگزاری فرانسه سهشنبه ۱۹ ژانویه میگوید جوزپ بورل این مسئله را در دعوتنامهای خطاب به وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای نشست مشترکی در دوشنبه آینده بیان کرده است.
بنابر این گزارش، بورل ابراز نگرانی کرده که برنامههای جمهوری اسلامی تلاشهای دیپلماتیک به منظور بازگشت ایالات متحده به برجام را تضعیف کند.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
این مقام ارشد اتحادیه اروپا هشدار داده که آینده توافق هستهای میان جمهوری اسلامی و شش قدرت جهانی به نقطه حساسی رسیده است.
دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ فرمان اجرایی خروج آمریکا از برجام را امضاء کرد، اما جانشین او جو بایدن گفته تحت شرایطی مایل با بازگشت به برجام است.
پس از خروج آمریکا از برجام تحریمهای تعلیق یا لغو شده علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شدند و دولت ترامپ تا واپسین روز حضور در کاخ سفید این تمدیدها را تشدید کرده است.
تشدید تحریمها و به خطر افتادن احیای برجام
جوزپ بورل تشدید تحریمها در دوره ترامپ را عامل دیگری عنوان کرده که ادامه حیات توافق هستهای را زیر سوال برده است.
بر پایه اطلاعاتی که خبرگزاری فرانسه به آن دست یافته بورل در نامه به وزیران خارجه اتحادیه اروپا ابراز نگرانی کرده که تشدید تحریمها تلاشهای این اتحادیه برای متقاعد کردن تهران برای بازگشت به اجرای کامل تعهدات برجامی را به مخاطره بیندازد.
جمهوری اسلامی در اولین سالروز خروج آمریکا از توافق هستهای در پنج مرحله اجرای تعهدات برجامی را کاهش داد. ایران در هفتههای اخیر گامهای دیگری برخلاف تعهدات برجام برداشته که با واکنش کشورهای اروپایی روبرو شده است.
غنیسازی اورانیوم با غنای ۲۰ درصد و تحقیق برای تولید فلز اورانیوم از مناقشهبرانگیزترین این اقدامها بودهاند. سه کشور طرف توافق هستهای (بریتانیا، فرانسه و آلمان) ۱۶ ژانویه در بیانیهای از شروع تولید فلز اورانیوم در ایران به شدت ابراز نگرانی و ناخشنودی کردند.
هشدار سه کشور اروپایی به ایران
سه کشور اروپایی هشدار دادهاند که ایران هیچ کاربرد غیرنظامی موجهی برای تولید فلز اورانیوم ندارد. رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سه روز قبل تایید کرد که ایران فعالیت تحقیق و توسعه برای تولید اورانیوم فلزی را شروع کرده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی صبح سهشنبه در واکنش به بیانیه تروئیکای اروپا گفته است که اورانیوم فلزی کاربردهای صلحآمیز نیز دارد. ایران میگوید فلز اورانیوم میتواند برای تولید سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران استفاده شود.
بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترک خود تصریح کردهاند که توافق هستهای، فعالیت جمهوری اسلامی در این زمینه را برای ۱۵ سال منع کرده و اگر تهران تمایلی به احیای برجام دارد باید هر چه سریعتر به فعالیتهای مغایر با برجام خود پایان دهد.
این تحولات در حالی رخ میدهد که قرار است مراسم تحلیف جو بایدن به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه (به وقت محلی) در واشنگتن برگزار شود و او کار خود در کاخ سفید را آغاز کند.