یورونیوز - نشریه اکونومیست با انتشار گزارشی مدعی شد که رقابت منطقهای ایران و امارات عربی متحده پس از عادیسازی روابط این کشور با اسرائیل، در شاخ آفریقا شدت گرفته است.
به گزارش اکونومیست، رشتهای از دستگیریهای اخیر نشان میدهد که پس از خشم تهران از برقراری روابط عادی دیپلماتیک میان ابوظبی و تلآویو، چگونه رقابت بین ایران و امارات موجب بیثباتی بیشتر در شاخ آفریقا شده است؛ منطقهای که تنها به اندازه یک آبراهه باریک با شبه جزیره عربستان فاصله دارد.
در ادامه این گزارش آمده است: در هفتههای اخیر اتیوپی ۱۵ نفر را به اتهام توطئه برای حمله به سفارتخانههای امارات عربی متحده در اتیوپی و سودان دستگیر کرد. مقامات این کشور بدون اشاره به نام کشوری، گفتند که دستگیرشدگان برای «یک گروه تروریستی خارجی» کار میکردند. همزمان سوئد اعلام کرد که دو مرد سوئدی و اریترهای را به ظن برنامهریزی برای یک اقدام تروریستی در یک کشور خارجی بازداشت کرده است. منابع اطلاعاتی غربی این دستگیریها را با هم مرتبط میدانند و معتقدند که ایران در پسِ برنامهریزی این حملات قرار دارد.
اکونومیست سپس به ابراز نگرانی کارشناسان سازمان ملل در ۸ سال گذشته نسبت به جریان ارسال تسلیحات نظامی از یمن و ایران به سومالی اشاره و گمانهزنی کرده که مقصد این محمولهها تامین نیاز گروه جهادی الشباب در سومالی و حوثیها در یمن بوده است.
این گزارش در عین حال به محتوای ویدیوی اخیر منتشر شده توسط گروه الشباب به مناسبت حمله سال گذشته به پایگاه هوایی آمریکا در خلیج ماندا واقع در سواحل کنیا استناد کرده که در آن جنگندههایی مشاهده میشود که موشکهای ساخت ایران را حمل میکنند. در مقابل این گروه اسلحههایی را که از ارتش سومالی به غنیمت گرفتهاند، نشان میدهند که ساخت امارات عربی متحده است.
اکونومیست در گزارش خود میافزاید که امارات از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، آموزش بخشی از ارتش سومالی را تقبل کرده بود اما پس از مقاومت سومالی در برابر فشارهای این کشور برای قطع روابط با قطر، این همکاری نظامی متوقف شد. سومالی همچنین از تبادلات امارات با سومالیلند که بخشی جدا شده از این کشور است، ناراضی بود. در چنین شرایطی همکاری نظامی امارات با دو کشور اریتره و اتیوپی تقویت شده است.
این گزارش تاکید کرده که ایران و امارات تنها قدرتهای خاورمیانه نیستند که در شاخ آفریقا فعال هستند بلکه بر پایه گزارش رسانههای اسرائیل، این کشور مدتهاست که فعالیت مخفی اطلاعاتی خود را در اریتره توسعه داده و تحرکات مشکوک در تنگه استراتژیک باب المندب واقع در دهانه دریای سرخ را به شدت تحت نظر گرفته است.
اکونومیست در پایان این گزارش نتیجه گرفته در شرایطی که کشورهایی شاخ آفریقا همچون سومالی و اتیوپی برای بازگشت ثبات سیاسی و مقابله با تجزیه نیازمند یاری متحدان خارجی هستند، رقابت منطقهای میان قدرتهای خاورمیانه موجب بدتر شدن اوضاع این کشورها شده است.
چین به دنبال ایجاد ارتش ابرسربازها است؟