کیهان لندن - اعتراضات شهروندان سوگوار و رنجدیده در استان سیستان و بلوچستان ادامه دارد و بر اساس گزارشها، اعتراضات به زاهدان نیز کشیده شده است. اما گزارش دقیقی از تعداد کشتهشدگان و مجروحان در سرکوب مردم این استان که با کشتار سوختبران در دوشنبه چهارم اسفندماه ۹۹ (۲۲ فوریه ۲۰۲۱) آغاز شد در دست نیست.
بر اساس آخرین گزارشهایی که با وجود قطع اینترنت در اغلب مناطق استان سیستان و بلوچستان از سوی فعالان محلی منتشر شده، اعتراضات مردم این منطقه به کشتن سوختبران توسط مأموران در نقطه صفر مرزی «آسکان» تا بامداد روز پنجشنبه هفتم اسفند ۱۳۹۹ ادامه داشته است.
اعتراضات مردم استان سیستان و بلوچستان از روز سهشنبه پنجم اسفند با تجمع مردم در مقابل فرمانداری این شهرستان و در اعتراض به تیراندازی مستقیم نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به سوختبران شکل گرفت.
نیروهای مرزبانی سپاه پاسداران در نقطه صفر مرزی «آسکان» سوختبرانی را که در اعتراض به بسته شدن مرز و جلوگیری از عبورشان تجمعی آرام داشتند به رگبار بستند. آمار کشتهشدگان این حملهی ناگهانی و یکطرفه نیز هنوز بطور دقیق مشخص نیست. گزارشها از کشته شدن ۱۰ تا ۳۷ نفر و زخمی شدن دهها نفر خبر میدهند.
ثناءالله بلوچ نماینده مجلس ایالتی پاکستان و عضو سابق مجلس سنای این کشور در توئیتی اعلام کرده که دستکم ۳۰ جوان بلوچ در این حادثه کشته شدند.
در اعتراض به این کشتار، شهروندان سراوان روز سهشنبه پنجم اسفند در مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند اما با حضور نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی این تجمع به اعتراضاتی گسترده تبدیل شد.
مردم فرمانداری سراوان را اشغال کردند و اعتراضات به خیابانها کشیده شد. در مقابل، نیروهای یگان ویژه و سپاه پاسداران نیز با تفنگ ساچمهای به مردم شلیک کرده و به سوی آنها گاز اشکآور پرتاب کردند.
اعتراضات مردم در سیستان و بلوچستان روز گذشته نیز با اعتصاب بخش زیادی از بازاریان در شهرهای سراوان، ایرانشهر و زاهدان ادامه پیدا کرد.
همزمان مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت شهر زاهدان صبح روز گذشته با صدور بیانیهای کشتار مردم را محکوم و اعلام کرد که «سوختبری جرم و قاچاق نیست؛ سوختبران نانآوران خانوادههای خودشان هستند و زندگی هزاران خانواده از همین طریق میچرخد.»
این اعتراضات از روز گذشته به شهر زاهدان کشیده شد و بر اساس تصاویر منتشر شده در شبکه اجتماعی، شماری از معترضان به «پاسگاه نیروی انتظامی کورین» وارد شدند. فعالان بلوچستان گزارش دادند که اعتراضات مردم تا نخستین ساعات روز پنجشنبه هفتم اسفندماه ادامه داشته است.
همچنین نیروهای امنیتی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یگان ویژه در اکثر شهرهای این استان حضور گسترده دارند تا از افزایش و گسترش اعتراضات جلوگیری کنند.
ویدئوهای منتشر شده دیگری که گفته میشود مربوط به سرجنگل زاهدان است نشان از شلیک و تیراندازی در نیمهشب چهارشنبه دارد.
در همین حال اینترنت موبایل در بیشتر مناطق این استان از چابهار، ایرانشهر، سراوان تا زاهدان و زابل قطع شده و در برخی مناطق دیگر نیز دسترسی به اینترنت با اختلال شدید روبرو شده است.
برخی دیگر از ویدئوهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده نشان میدهد تعدادی از زنان و کودکان با شلیک گلوله ساچمهای نیروهای جمهوری اسلامی هدف قرار گرفتهاند.
زخمی شدن تعداد زیادی از زنان وکودکان بلوچ در تیراندازی ماموران خامنه ای در دزاپ/زاهدان ۷ اسفند ۹۹
-- Habibollah Baloch (@HbSarbazi) February 25, 2021
وضعیت درزاهدان همچنان ملتهب است، سپاه شرور به جای رسیدگی بار دیگر ازقوه قهریه کار گرفته وبه سمت زنان و کودکان آتش گشوده است.
جنایتهای سپاه ادامه دارد، حمایت مناطق دیگر را خواستاریم pic.twitter.com/TrshduODr6
ابوذر مهدی نخعی فرماندار زاهدان گفته که در «حمله اشرار مسلح با سلاحهای سبک و نارنجکانداز به پاسگاه کورین زاهدان» یک مأمور نیروی انتظامی کشته شده است.
ابوذر مهدی نخعی افزوده که «در پی فضاسازی رسانههای بیگانه، عناصر گروههای شرور به بهانه حمایت از کشتههای «جعلی» پاسگاه شمسر سراوان با سلاحهای مختلف از جمله سلاحهای سبک و نارنجکانداز به قصد تصرف پاسگاه کورین و قلعهبید حمله کردند.»
در مقابل این گفتههای فرماندار زاهدان، بر اساس گزارشهای مردمی، تیراندازی مأموران امنیتی به سمت شهروندان همچنان ادامه دارد.
مردم همچنین ویدئوهایی از آنچه فرماندار زاهدان حمله با «سلاحهای سبک و نارنجکانداز به پاسگاه کورین و قلعه بید» خوانده منتشر کردهاند.
در این میان، احمد طاهری فرمانده نیروی انتظامی در استان سیستان و بلوچستان نیز اعلام کرده: «تمامی ناآرامیها به پایان رسیده است و کل استان در امنیت کامل قرار دارد و اوضاع تحت کنترل کامل مأموران انتظامی است.»
ملک فاضلی نماینده سراوان در مجلس شورای اسلامی پس از سه روز سکوت درباره کشتار مردم و آنچه در این شهرستان اتفاق افتاده، گفته است که «اعضای کمیسیونهای مختلف مجلس روز شنبه ۹ اسفند به مدت دو تا سه روز به شهرستان سراوان سفر خواهند کرد تا «در کنار دلجویی از مردم، مشکلات و مواردی را که پیش آمده با دقت مورد بررسی قرار دهند!»
با گذشت بیش از سه روز از اعتراضات در سیستان و بلوچستان تا این لحظه مقامات ارشد جمهوری اسلامی از جمله حسن روحانی رئیس دولت و عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور یا سرداران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نسبت به این اعتراضات و کشتار مردم هیچ واکنشی نشان ندادهاند.
از سوی دیگر گزارشهای تازهای از اعتراضات در شهرهای خاش، ایرانشهر و سراوان در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
شماری از کاربران در توییتر، قطع اینترنت در سیستان و بلوچستان همزمان با اوج گرفتن اعتراضات را اقدامی مشابه قطع اینترنت در جریان اعتراضات آبانماه ۹۸ و تلاش در جهت فراهم کردن مقدمات سرکوب و خشونت شدید علیه مردم معترض این استان ارزیابی کردهاند.
در همین ارتباط، کانون مدافعان حقوق بشر خواهان رسیدگی فوری کمیساریای حقوقبشر سازمان ملل به کشتار سراوان شده است. کانون مدافعان حقوق بشر در نامهای به این نهاد بینالمللی، شلیک مستقیم گلوله به مردم و کشتن دستکم ۱۰ سوختبر را «کشتار بیرحمانه» خوانده و خواهان رسیدگی فوری به این رویداد فجیع و سرکوب مردم معترض شده است.
این نامه همچنین به اعدامهای گسترده در این استان طی ماههای گذشته و فقر مردم اشاره کرده است: «مردم محروم سیستان و بلوچستان که طی ماه گذشته شاهد اعدام بیش از ۲۱ نفر از بلوچهای زندانی بودهاند، در شرایط تبعیضآمیز و فقر و محرومیت طاقتفرسایی زندگی میکنند.»
کانون مدافعان حقوق بشر نیز تأکید کرده که شلیک مستقیم و کشتار سوختبران و مردم سراوان «یادآور کشتار بیرحمانه مردم معترض به گران شدن بنزین در آبان سال ۹۸ است که به دست نیروهای امنیتی با شلیک مستقیم کشته شدند».
در اعتراضات آبان۹۸ هزاران تن کشته و زخمی و مفقود و دستگیر و زندانی شدند. برای برخی از زندانیان حتا حکم اعدام صادر شد.