Thursday, Mar 4, 2021

صفحه نخست » انتقاد تند و تهدیدآمیز روزنامه نزدیک به اردوغان علیه ایران

turkey_030321.jpgآفتاب‌نیوز - "مهیتین آتامان" ستون‌نویس روزنامه "صباح" ترکیه نزدیک به شخص "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری آن کشور در مقاله‌ای تند علیه ایران در واکنش به تنش ایجاد شده تازه در روابط دو کشور به دنبال تحولات عراق می‌نویسد: "طبیعتا به عنوان یک دولت ملی تعیین جهت‌گیری اصلی در سیاست خارجی با توجه به منافع ملی خواهد بود. نویسنده در ادامه مدعی شد: در مورد ایران اما گفتمان سیاسی غالب در جهت‌گیری سیاست خارجی آن کشور فرقه‌گرایانه بوده است. ایران از دهه 80 میلادی سیاست خارجی عمدتا فرقه‌گرایانه را دنبال کرده و برای دستیابی به اهداف منطقه‌ای خود از انصارالله و حزب‌الله و گروه‌های مشابه استفاده کرده و در کشورهای شیخ‌نشین خلیج فارس شیعیان آن کشورها را علیه دولت‌های مستقر شورانده است.

به ادعای روزنامه نزدیک به اردوغان؛ ایران برخلاف ادعای داشتن هدف پان‌اسلامیستی، سیاست با حاصل جمع صفر را در قبال کشورهای سنی منطقه در پیش گرفته است. عدم وجود یکپارچگی در کشورهای سنی منافع ایران را تامین می‌کند. تناقضی اساسی در سیاست خارجی ایران وجود دارد. هر زمان که آن کشور از سوی غرب تحت فشار قرار می‌گیرد کشورهای عمدتا مسلمان منطقه را به همکاری فرا می‌خواند و هر زمانی که روابط‌اش با غرب بهبود یافته، کشورهای مسلمان را بیگانه قلمداد می‌کند. ترکیه این موضوع را تجربه کرده است.

اکنون که بایدن روی کار آمده و احتمال بهبود روابط ایران و امریکا و احیای برجام تقویت شده، ایران احساس می‌کند که کمتر از دوره ترامپ به ترکیه و سایر کشورهای منطقه نیاز دارد. در نتیجه، ظریف و سایر مقام‌های آن کشور از جمله "ایرج مسجدی" سفیر ایران در عراق که سال‌ها در سپاه قدس بوده می‌گویند ترکیه باید عراق را ترک کند. ایران هرگاه که به امضای توافق با امریکا نزدیک شده رفتار متکبرانه‌ای از خود در قابل سایر بازیگران منطقه‌ای نشان داده است.

این ستون‌نویس ترک در ادامه ادعاهای خود علیه ایران، نوشته است: "در مورد عراق، ایران و امریکا هر دو در تلاش بوده‌اند تا آن کشور را وابسته به خود سازند. اکنون عراق به حوزه نفوذ تقسیم شده بین ایران و امریکا تبدیل شده است. در حالی که نفوذ امریکا در ساختار رسمی و دولت عراق موثرتر است. ایران بیشتر از طریق نهادهای غیررسمی در امور داخلی عراق مداخله کرده است از جمله از طریق شبه نظامیان "حشد الشعبی" که دولتی موازی در عراق قلمداد می‌شود.

در پایان این یادداشت آمده است: علیرغم مداخلات شدید امریکا و ایران در امور داخلی عراق جالب است که ایران ترکیه را مقصر می‌داند. این در حالی است که ترکیه با استفاده از حق قانونی خود برای دفاع از حاکمیت‌اش برای مقابله با نفوذ تروریست‌ها در عراق وارد آن کشور شده است. ایران می‌تواند آخرین کشوری باشد که درباره عراق به ترکیه درس دهد. در حالی که حضور ترکیه برای دفاع از خود به برخی از مناطق عراق محدود شده، ایران حضور خود را در سرتاسر عراق تثبیت کرده است. ایران اکنون در موقعیتی است که سیاست دولت عراق را شکل می‌دهد. ایران برای فرار از محاصره خود در منطقه باید سیاست اقلیت‌گرایانه و ... را متوقف کند. اگر ایران به حمله علیه مواضع ترکیه ادامه دهد و از بازیگران ضدترکی در منطقه حمایت کند ترکیه ممکن است مجبور شود در لحن و عمل خود تغییر ایجاد کند و با اقدامات تهران در منطقه مقابله کند. مقام‌های ترکیه ممکن است مجبور شوند نه تنها علیه حضور ایران در عراق و سوریه بلکه درباره حضور آن کشور در کشورهای دیگر منطقه چون یمن از طریق انصارالله و لبنان از طریق حزب‌الله نیز موضع گیری کنند".



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy