بنیاد میراث پاسارگاد - هنوز هفتهای از ویرانی مدرسه تاریخی «ظفر» در همدان نگذشته که امروز خانه ـ باغ تاریخی دکتر شیری را هم در همدان ویران کردند. و دوباره این سناریوی چهل ساله مو به مو اجرا میشود: ناگهانی و بیشتر شبانه، خانهای را ویران میکنند. شهرداری مالک را مقصر قلمداد میکند، و مالک میگوید اجازه گرفته است، ووزارت میراث فرهنگی ابتدا سکوت میکند، بعد اعتراض میکند و میگوید دنبال ماجرا را میگیرد، و کمتر از یک هفته دوباره و برای همیشه ساکت میشود.
تاسف آور است که بیشتر این ویرانیها هم درست وقتی انجام میشود که خانه یا مکان تاریخی کاملا سلامت است و آماده میشود تا در فهرست آثار ملی ایرانیان به ثبت برسد. و بر اساس قانون بین المللی وقتی مکانی در فهرست آثار ملی قرار گیرد خراب کردنش غیر قانونی ست. اگر چه روسای وزارت میراث فرهنگی حکومت اسلامی اگر دلشان بخواهد اماکن ثبت شده را هم ابتدا از فهرست آثار ملی بیرون میکشند و بعد آن را هم خراب میکنند
به گفته فعالین میراث فرهنگی، خانه تازه ویران شده شیری کاملا سلامت و سرپا بود و آماده ثبت ملی. آقای حسین زندی، کوشندهی حفظ میراث فرهنگی در گفتکویی با خبرگزاری ایسنا در این مورد میگوید: «ظاهرا از جابهجایی مدیران شهرداری استفاده کردند و خانه تخریب شد. البته معتقدم بدون چراغ سبز عواملی در شهرداریها این اتفاقات نمیتواند رخ دهد؛ چرا که هر نوع ساختوساز و جابهجایی آجر، تخریب، خاکبرداری و ساختوساز با مجوز شهرداری اتفاق میافتد».
او همچنین میگوید: «متاسفانه در همدان باب شده با اسم رمزِ «رفع خطر» آثار تاریخی را خراب کنند. شهرداری گاهی برای اینکه به خانههای واجد ارزش تاریخی مجوز ساختوساز بدهد توجیه میآورد که برای «رفع خطر» دیوار باید تخریب و حذف شود، اما این بهانه و اسم رمزی است برای تخریب خانههای تاریخی».
و البته آن گونه که در چهل سال گذشته شاهد بودهایم سازمان و اکنون وزارت میراث فرهنگی حکومت اسلامی هم که از نظر قانون بین المللی وظیفه حفظ این بناها را بر عهده دارد، از همهی این ویرانی وها با خبر است و به هر دلیلی این ویرانیها انجام میشود، با ویرانگران همدست میباشد.