کیهان لندن - سخنگوی کاخ سفید پنجشنبه ۱۴ اکتبر (۲۲ مهرماه) ضمن تأکید مجدد بر اینکه آمریکا به دنبال احیای برجام از مسیر دیپلماسی است هشدار داد «اگر تهران قصد کمکاری داشته باشد، این مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید.»
جنیفر ساکی در یک نشست خبری در پاسخ به پرسش «صدای آمریکا» درباره طرح جایگزین آمریکا در صورتی که رژیم ایران قصد وقتکُشی و طولانیتر کردن مذاکرات را داشته باشد گفت «ما صادقانه و راسخ در مسیر دیپلماسی معنادار برای دستیابی به بازگشت به پیروی متقابل به برجام و رفع تمامی نگرانیهای خود با ایران عمل کردیم.»
وی اضافه کرد «ما به دنبال بازگشت متقابل به پیروی از آن توافقیم، اما اگر ایران تقاضای بیشتر و قصد کمکاری داشته باشد، این مذاکرات به نتیجه نمیرسد. با اینهمه در نهایت، تمرکز ما بر مسیر دیپلماتیک است و من فعلا وارد فرضیات فراتر از آن مسیر نمیشوم.»
پیش از این روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی به نقل از رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران نوشته بود با توجه به اینکه به نظر میرسد جمهوری اسلامی ایران قصد بازگشت به مذاکرات اتمی را ندارد جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده میبایست هرچه زودتر «طرح جایگزین» برای برجام [یا همان طرح «ب»] را اعلام کند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز در دیدار با یائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل در واشنگتن گفته بود «فرصتی که برای احیای برجام در نظر گرفته شد بود کمتر شده بنابراین ما نظرات و وضعیت ایران را بسیار بسیار دقیق زیر نظر داریم و اگر مسیر خود را تغییر ندهد آماده هستیم که به گزینههای دیگر روی آوریم.»
با این حال کارشناسان هشدار دادهاند که پیشرفت غنیسازی اورانیوم در ایران به مرحلهای نزدیک شده که جمهوری اسلامی را به قابلیت ساختن سلاح هستهای نزدیک کرده و این پیشروی ممکن است به نقطه غیرقابل بازگشت برسد.
«واشنگتنپست» همچنین مینویسد «قمار» دولت بایدن روی ایران از همان اول هم بعید بود نتیجه بدهد. واداشتن تهران به عقبنشینی از تمام پیشرفتهای اتمی- تسلیحاتی خود در ازای لغو محدود تحریمها هرگز نمیتوانست هدفی واقعبینانه باشد.
جمهوری اسلامی ایران در اواسط سال ۱۳۹۹ اعلام کرد که غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد را آغاز کرده است. رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به این خبر هشدار داد که «فقط کشورهایی که بمب تولید میکنند تا این سطح غنیسازی انجام میدهند. ۶۰ درصد تقریباً سطح تولید تسلیحات است در حالی که غنیسازی تجاری دو تا سه درصد است.»
از سوی دیگر، جو بایدن در اواخر ماه اوت در دیدار با نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل گفته بود اولویت دولت آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی «دیپلماسی» است اما اگر شکست بخورد آماده «گزینههای دیگر» میشود.
اینکه مقامات آمریکایی از جمله رابرت مالی در مورد لزوم اعلام طرح جایگزین از سوی بایدن صحبت میکنند میتواند بیانگر این موضوع باشد که نسبت به احیای توافق ۲۰۱۵ ناامید شدهاند. بایدن و اطرافیانش پیش از آنکه در کاخ سفید قدرت بگیرند میگفتند سیاستهای دونالد ترامپ سبب شکست معامله با ایران شده است. حالا خودشان به یکمین سالگرد پیروزی در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ نزدیک میشوند و نه تنها مذاکرات برجام همچنان در بنبست قرار دارد بلکه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی و نقض مفاد برجام به مراتب بیش از دوران دولت قبلی آمریکا شده است!
خانه پدری فروغ فرخزاد به تملک شهرداری درآمد