صدای آمریکا - واکنشها به اعتراضهای گسترده در اصفهان ادامه دارد. این اعتراضها از حدود سه هفته پیش، ابتدا از سوی کشاورزان اصفهانی آغاز شد و به تدریج دامنه آن در میان اقشار و گروههای اجتماعی گسترش یافت.
در این میان، کاربران ایرانی رسانههای اجتماعی، در توییتر نسبت به سرکوب خشن هموطنان خود واکنش نشان دادهاند. از جمله هشتگهای پرکاربرد طی روزهای گذشته میتوان به #اصفهان ، #اصفهان_تنها_نیست و #زاینده_رود اشاره کرد.
فرج سرکوهی، نویسنده ایرانی ساکن اروپا، با توییت ویدیویی از یک پیرمرد اصفهانی که میگوید نیروهای انتظامی وی را زخمی کردهاند و نه «اراذل و اوباش» مینویسد: «سرکوب، نظام ستم را برهنه کرده و ضرورت گذر از نظام و انهدام آن را به مردمان نشان میدهد.»
نظام در اصفهان نیز برهنه شد و مردم را به براندازی خود فراخواند.
-- Faraj Sarkohi (@FSarkohi) November 27, 2021
آنچه مردم از تجربهی زیسته و حرکتهای اعتراضی خود میآموزند بر حافظهی جمعی آنان حک شده و رهنمای گامهای بعدی آنان است.
سرکوب نظامِ ستم را برهنه کرده و ضرورتِ گذر از نظام و انهدامِ آنرا به مردمان نشان میدهد. pic.twitter.com/A8fnntXLIE
مهدی حاجتی، نماینده پیشین شورای شهر شیراز که به دلیل دفاع از هموطنان بهایی خود از این شورا برکنار شد، در توییتی با اشاره به دستیابی تدریجی جامعه به یک جنبش و تحقق تغییر سیاسی میگوید: «هر شلیک شما کاتالیزور این جنبش خواهد بود، اما متوقفش نخواهد کرد.»
سعید دهقان، وکیل و نویسنده، با انتشار تصاویری منتسب به نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در حال شلیک به معترضان مینویسد: «هر واکنشی از سوی مردم برای دفع تجاوز یا خطر، اقدامی حقوقی و دفاعی است و هیچکس نباید دستگیر شود؛ مگر ماموران متجاوز.»
یکی از شرایط #دفاع_مشروع این است که «توسل به قوای دولتی... عملاً ممكن نباشد.»
-- Saeid Dehghan (@vakilroaya) November 27, 2021
سالهاست که «قوای دولتی» خودشان به مردم معترضِ بیسلاح #حمله_مسلحانه میکنند! پس هر واکنشی از مردم «برای دفع تجاوز يا خطر»، اقدامی حقوقی و دفاعی است و هیچکس نباید دستگیر شود؛ مگر ماموران متجاوز! #اصفهان pic.twitter.com/qH9uClgg0O
عمار ملکی، استاد دانشگاه و پژوهشگر نیز در ستایش از «حق دفاع مشروع» در برابر سرکوب حکومتی، نقل قولی منتسب به گاندی را توییت کرده که بر اساس آن، «میان اعمال خشونت و گریز بزدلانه، مسلما من خشونت را به بزدلی ترجیح میدهم.»
سوءمدیریت منابع آبی ایران توسط حکومت جمهوری اسلامی، محرک اصلی و اولیه این تظاهرات بود. اما گستردهتر شدن صفوف تظاهرکنندگان مسالمتجو و رویکرد خشونتآمیز حکومت ایران برای رسیدگی به این مساله شاید حاکی از گسترش ابعاد تظاهرات و همچنین مطالبات تظاهرکنندگان باشد.
«مرگ بر خامنهای»، «رضاشاه روحت شاد»، و «عاشورا و کربلا همین جا است» شماری از شعارهایی هستند که در واکنش به سرکوب شدید معترضان سر داده شدهاند. کندکردن سرعت اینترنت و قطع عامدانه آن، دیگر واکنش جمهوری اسلامی به این تظاهرات بوده است.
اعتراضهای مسالمتجویانه ایرانیان انعکاس گستردهای در رسانههای جهان یافته است. در حالی که رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی ایران معترضان مسالمتجو را «اراذل و اوباش» میخوانند، رویترز، آسوشیتدپرس، نیویورکتایمز، فاکس نیوز، جروزالم پست، و عرب نیوز گزارشهایی از برخورد خشونتآمیز نیروهای امنیتی حکومت ایران با آنها منتشر کردهاند.
همچنین ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز شنبه ۶ آذر با انتشار توییتی ضمن ابراز «نگرانی عمیق بابت سرکوب خشونتآمیز معترضان مسالمتجو در اصفهان» نوشت: «مردم ایران حق دارند ناامیدیشان را بیان کنند و دولتشان را پاسخگو بدانند.»
به گزارش خبرگزاریهای داخل ایران، علاوه بر اصفهان، استان چهارمحال و بختیاری نیز در هفتهها و روزهای اخیر صحنه چند تظاهرات گسترده علیه مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی برای رسیدگی به بحران کمآبی بوده است.