صدای آمریکا - گروهی از ورزشکاران فعلی و پیشین ایرانی با اشاره به آنچه خشونت و تبعیض حکومتی علیه مردم ایران، به ویژه زنان میخوانند، میگویند که ناچار هستند علیه کشور خود موضع بگیرند.
این گروه متشکل از قهرمانان پیشین رشتههایی مانند کاراته، جودو، و کشتی، شامل افراد ساکن ایران یا کسانی است که در تبعید زندگی میکنند.
آنها هفته گذشته از طریق یک دفتر حقوقی اسپانیایی، نامهای به فدراسیون جهانی فوتبال «فیفا» ارسال کردند و خواستار اخراج تیم ملی فوتبال ایران از جام جهانی قطر شدند.
سردار پاشایی، قهرمان پیشین کشتی فرنگی جهان، و مربی تیم ملی در این باره میگوید: «ایران با هر کشور دیگری فرق دارد.»
او در توضیح میافزاید که فدراسیون فوتبال ایران مستقل نیست.
به گفته سردار پاشایی، آنها با فیفا تماس گرفتند و به این نهاد ورزشی اطلاع دادهاند که «حکومت ایران معترضان را میکشد.»
به عقیده این قهرمان پیشین کشتی، «تا زمانی که ایران مانند سایر کشورهای جهان حکومتی دموکراتیک نداشته باشد، باید محروم شود.»
فیفا به درخواست رویترز برای اظهار نظر درباره این نامه پاسخی نداده است و مقامات ایرانی نیز در قبال این اتهامات مطرح شده، سکوت کردهاند.
در یکی از جسورانهترین چالشها برای رهبران روحانی ایران از هنگام انقلاب اسلامی، اعتراضات سراسری علیه حکومت، علیرغم سرکوب مرگبار امنیتی و هشدارهای فزاینده، به مدت هفت هفته در کشور ادامه داشته است.
مقامات ایران، دشمنان سرسخت جمهوری اسلامی، آمریکا، اسرائیل، و عوامل محلی ادعایی را متهم میکنند که در ایجاد این ناآرامیها با هدف بیثبات کردن کشور نقش دارند.
این اعتراضات با مرگ مهسا امینی ۲۲ ساله در ماه سپتامبر و پس از دستگیری او توسط پلیس اخلاقی ایران آغاز شد.
مهدی جعفرقلیزاده، قهرمان پیشین کاراته که میگوید در سال ۱۳۸۳ توسط مقامات حکومت ایران شکنجه شد و سپس به آلمان گریخت، نیز یکی از ورزشکاران خواستار محرومیت تیم ملی فوتبال ایران است.
او به رویترز میگوید: «فوتبال بهترین روش برای به اشتراک گذاشتن صدایمان است. مطلقا هیچ ارتباط اینترنتی بین داخل و خارج ایران وجود ندارد، پس چگونه مردم میتوانند صدای ما را بشنوند؟»
به گفته مهدی جعفرقلیزاده، محرومیت ایران توسط فیفا باعث جلب توجه افکار عمومی جهان نسبت به وضعیت کنونی در ایران میشود.
در سال ۲۰۱۹، برای نخستین بار در نزدیک به ۴۰ سال، چند هزار زن ایرانی برای تماشای یک مسابقه فوتبال مردان، اجازه ورود به ورزشگاه را پیدا کردند.
این در حالی است که فیفا همچنان در حال گفتوگو با مقامات ایرانی است تا اطمینان حاصل شود که چنین رویدادی به یک امر عادی در ایران تبدیل شود.
اما به گفته مهدی جعغرقلیزاده، عدم اجازه ورود زنان به ورزشگاهها است که امر عادی در ایران محسوب میشود؛ موضوعی که فیفا باید درباره آن اقدام کند.
او در ادامه میافزاید که «اگر فیفا پذیرفته است که فدراسیون فوتبال ایران، قوانین را رعایت نمیکند، حداقل باید برای حرف خود احترام قائل شود.»
این ورزشکار پیشین ایرانی میگوید: «شما (فیفا) میگویید که با توجه به قوانین، هیچ نوع تبعیضی پذیرفته نیست، ولی در ایران زنان اجازه ورود به ورزشگاههای فوتبال را ندارند، و نمیتوانند بدون حجاب فوتبال بازی کنند.»
او نتیجه میگیرد که «این دقیقا تبعیض علیه یک جنسیت است.»
علی دایی و علی کریمی، بازیکنان سرشناس پیشین تیم ملی فوتبال ایران نیز از جمله حامیان اعتراضات مردمی اخیر هستند، اما به دلیل محبوبیت تیم ملی، از ارائه درخواست برای محرومیت این تیم خودداری کردهاند.
فدراسیون فوتبال اوکراین دوشنبه از فیفا خواست تا ایران را از جام جهانی قطر محروم کند، و تهران را متهم کرد که به روسیه برای حمله به اوکراین سلاح میدهد.
روسیه اقدامات خود در اوکراین را «عملیات ویژه» برای از بین بردن تهدیدات امنیتی میداند، اما فیفا اوایل سال میلادی جاری تصمیم گرفت تا حضور روسیه در رقابتهای بینالمللی را تعلیق کند و این کشور از شرکت در جام جهانی قطر محروم شد.
ورزشکاران ایرانی که به فیفا نامه نوشتهاند، خواستار اعمال چنین مجازاتی برای ایران هستند.
سردار پاشایی میپرسد که «تفاوت ایران و روسیه چیست؟» او در ادامه میافزاید: «روسیه به اوکراین حمله کرد و مردم را کشت، بنابراین تصمیم فیفا درست بود که این کشور را محروم کرد، همین اتفاق باید برای ایران بیفتد.»
به گفته سردار پاشایی، فقط فیفا نبود که روسیه را محروم کرد، بلکه سایر ورزشکاران جهان نیز حاضر به بازی مقابل روسیه نشدند.
او از ورزشکاران کشورهای دیگر میخواهد تا با تیم «رژیم ایران» بازی نکنند و به فیفا این پیام را بدهند که «رژیمی که مردم بیگناه خود را کشته است، شایستگی حضور در جام جهانی را ندارد.»