دو تن از عوامل حکومت ایران که سال ۲۰۱۵ با جعل هویت خود به عنوان «پناهنده افغانستانی» به سوئد رفته بودند، در آوریل سال ۲۰۲۱ به اتهام توطئه برای ترور سه شهروند یهودی سوئدی دستگیر شدند اما پس از ۱۰ ماه اجازه بازگشت به ایران یافتند
بخش فارسی صدای آمریکا روز چهارشنبه ۲۵ بهمن با ساسکیا پانتل، فعال سوئدی-اسرائیلی و یکی از سه شهروند هدف توطئه نافرجام ترور عوامل حکومت ایران در سوئد، مصاحبهای اختصاصی انجام داد.
- مدت زیادی است برای ایرانیان رخ میدهد
این فعال سوئدی-اسرائیلی در ابتدای مصاحبه ضمن ابراز تاسف نسبت به اینکه او و دو شهروند یهودی سوئدی هدف این توطئه ترور قرار گرفتهاند، گفت: «[اتفاقاتی اینچنین] برای ایرانیانی که خارج از ایران به عنوان پناهنده سیاسی زندگی میکنند، مدت زیادی است که رخ میدهد.»
خانم پانتل گفت زمانی که در اسرائیل بود، مقامات سرویس امنیتی سوئد با او تماس گرفتهاند و او را در جریان توطئه ترور قرار دادهاند. او که از شنیدن این قضیه «بسیار وحشتزده» میشود، درخواست مقامات امنیتی سوئد برای بازگشت به این کشور را رد میکند و ترجیح میدهد در اسرائیل که احساس امنیت میکند، بماند.
- جنایتی «تروریستی» و «بسیار یهودستیزانه»
ساسکیا پانتل به بخش فارسی صدای آمریکا گفت او در زمان توطئه ترور سمت «رئیس موقت فدراسیون صهیونیستی» در سوئد را بر عهده داشته و یکی از دو نفر دیگر نیز رئیس جامعه یهودیان سوئد است.
به گفته این فعال سوئدی-اسرائیلی، این که جمهوری اسلامی نهادهای محل فعالیت آنها را به عنوان «بازوی دولت اسرائیل» میبیند و برای ترور آنها توطئه طراحی میکند، جنایتی نه تنها «تروریستی» بلکه «بسیار یهودستیزانه» است.
خانم پانتل بار دیگر یادآور شد که ایرانیان پناهنده در سوئد سالها است با این [اقدامات رژیم] دست به گریبان هستند. به گفته او، مقامات سوئدی باید با این اقدامات برخورد میکردند، و اینکه نباید کار به این مرحله میرسید.
- سفارت جمهوری اسلامی: «مرکز اطلاعات» و «هدایتکننده» ترورها
ساسکیا پانتل در ادامه این مصاحبه اختصاصی گفت به او اطلاع داده بودند که دو نفر دیگر جزء این توطئه و مرتبط با دو نفری بودهاند که مامور ترور آنها بودهاند. اما او در یک گزارش تحقیقی رادیو سوئد از ارتباط آن دو شخص با سفارت اطلاع یافته است.
اگرچه دست داشتن سفارت جمهوری اسلامی در این ترور او را «وحشتزده» کرده، اما او افزود که برای بسیاری از ایرانیان ساکن سوئد، این مساله جای شگفتی نبود.
خانم پانتل در ادامه گفت یکی از دو نفر در سمت دیپلماتیک در سوئد بوده و سرویسهای امنیتی این کشور چند سالی او را تحت نظر داشتهاند و در نهایت او به ماموریت خود در سوئد خاتمه داده و پیش از اینکه تحت پیگرد قانونی قرار بگیرد به ایران بازگشته است.
به گفته این شهروند اسرائیلی-سوئدی، شخص دیگر نیز به سفارت کمک میکرد و «قطعا» هر دو نفر در کمک کردن به دو نفری که از سوی جمهوری اسلامی به سوئد فرستاده شده بودند، دست داشتند.
او با اشاره به همزمانی فعالیت دو شخص مرتبط با سفارت جمهوری اسلامی در سوئد با دوره اوج فعالیتهای خود در این کشور گفت معتقد است که سفارت جمهوری اسلامی در سوئد اطلاعات لازم برای ترور را به آن دو مامور انجام ترور داده و اینکه سفارت حکومت ایران «مرکز اطلاعات» و «هدایتکننده» این است که چه کسی هدف قرار گیرد.
- لزوم قطع روابط دیپلماتیک با حکومت ایران
ساسکیا پانتل تصریح کرد دولت سوئد اولا نباید اجازه ورود دو عامل توطئه ترور به این کشور را میداد و ثانیا پس از دستگیری نباید آنها را رها میکرد.
خانم پانتل افزود زمان آن فرارسیده که جهان غرب و بهویژه دولتهای اروپایی همچون سوئد که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند، پشتیبانی واقعی از مردم ایران را آغاز کنند و همین امروز روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را قطع کنند.
او تصریح کرد که باید فعالیتهای سفارت جمهوری اسلامی که ایرانیان و کردها و یهودیان و دیگران را هدف قرار میدهد، متوقف شود.
هشدار وزیر خارجه سوئد به امیرعبداللهیان: توطئه قتل یهودیان در سوئد بر روابط ما تأثیرگذار است
رادیو فردا - توبیاس بیلستروم، وزیر خارجهٔ سوئد میگوید بهدنبال انتشار گزارشهایی از تلاش ایران برای حمله به یهودیان در سوئد، اعتراض خود را به همتای ایرانی خود، حسین امیرعبداللهیان، ابلاغ کرده کرده است.
آقای بیلستروم روز پنجشنبه، ۲۶ بهمنماه، با «بسیار منفی» توصیف کردن فعالیتهای نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی در خاک سوئد، به رسانهها گفت: «این مسئله را برای همتای ایرانی خود روشن کردم که ما چگونه به این موضوع نگاه میکنیم و البته این موضوع چگونه بر روابط بین کشورهای ما تأثیرگذار است.»
او در ادامه گفت: «این مسئله که مأموران ایرانی در خاک ما نقشهٔ قتل شهروندان سوئدی یهودیتبار را طراحی کردهاند برای ما بسیار جدی است.»
او در انتها با بیان اینکه این موضوع «مورد توجه عمومی اتحادیهٔ اروپا» است، اعلام کرد که در این زمینه با همتایان خود در اتحادیهٔ اروپا گفتوگو خواهد کرد.