صدای آمریکا - بر اساس خبرهای رسیده به صدای آمریکا قوه قضاییه جمهوری اسلامی در روزهای اخیر رضا ولیزاده، روزنامهنگار ایرانی-آمریکایی و خبرنگار پیشین رادیو فردا را وادار به انجام مصاحبه تلویزیونی با بازجو خبرنگارها کرده است.
یکی از نزدیکان آقای ولیزاده به صدای آمریکا گفت که این مصاحبه اجباری روز دوشنبه سوم دیماه توسط بازجو-خبرنگارها در ساختمان قوه قضاییه انجام شده است. او افزود که پیش از آن، رضا ولیزاده به سلمانی برده شد و نیروهای امنیتی پس از اصلاح موی سر و تراشیدن ریش، او را به روابط عمومی قوه قضاییه منتقل کردند.
رضا ولیزاده در تماس با خانواده خود با اشاره به اینکه در روابط عمومی قوه قضاییه از او مصاحبه اجباری گرفته شد، از احتمال انتشار مصاحبه تقطیع شده توسط بازجو خبرنگاران خبر داده، و گفته که از به زبان آوردن سخنان مورد نظر آنها خودداری کرده است.
یکی از نزدیکان این روزنامهنگار ایرانی-آمریکایی که در جریان این مکالمه تلفنی قرار گرفته است، به صدای آمریکا گفت رضا ولیزاده تاکید کرده است که شاید تنها بتوانند دو جمله را از تمام مصاحبه استفاده کنند و سناریوی دلخواه خود را به نمایش بگذارند.
به گفته او، آقای ولیزاده خواستار آن شده است که تمام مصاحبه منتشر شود.
رضا ولیزاده در تماس خود اشاره کرده است که بازجوخبرنگاران ماسک بر صورت داشتند اما مشخص بود که سابقه چنین اقدامی را داشتهاند و برای مردم شناخته شده هستند.
بر اساس گزارشهای رسیده به صدای آمریکا، این روزنامهنگار ایرانی-آمریکایی در بند هشت زندان اوین، مشهور به تبعیدگاه، زندانی است که شرایط بهداشتی بسیار بدی دارد و پر از ساس و آلودگی محیطی است و مقامات زندان اوین هم اقدامی بر ای برطرف کردن این موضوع انجام نمیدهند. ماجرای وجود ساس در زندان در اردیبهشت ماه و زمانی خبرساز شد که ضیا نبوی، فعال دانشجویی زندانی در در نامهای با اعلام این که «جولان حشره ساس» در بند هشتم این زندان موجب «آزارهای روحی و جسمی» زندانیان شده است، نوشت: «حقوق ابتدایی و بهداشتی زندانیان نادیده گرفته میشود.»
براساس حکم صادر شده از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران، رضا ولیزاده به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
به گفته محمد حسین آقاسی، وکیل او، آقای ولیزاده همچنین به «منع اقامت در استان تهران و استانهای همجوار، منع خروج از کشور عضویت در احزاب و...به مدت دو سال» محکوم شده است.
آقای آقاسی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که جرم موکلش اشتغال در رادیو فردا است.
پیشتر یکی از آشنایان خانواده آقای ولیزاده به صدای آمریکا گفته بود که او حکم خود را «اشد مجازات و ناعادلانه» دانسته و معتقد است «صدور این گونه احکام افراطی، ناشی از خشم نظام از فعالیت رسانههای خارج از کشور و همچنین ناتوانی نهادهای امنیتی در جلب همکاری خبرنگارانی که دستگیر شده یا در تله امنیتی گرفتار میشوند است.»
رضا ولیزاده حدود دو سال قبل، در سال ۱۴۰۱، از رادیو فردا استعفا کرد. او مدتی بعد در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس»، از بازگشتش به ایران در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ خبر داد و نوشت: «من در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ وارد تهران شدم. پیش از آن مذاکرات نیمه کارهای با سازمان اطلاعات سپاه داشتم. در نهایت با مسئولیت خودم و بدون اماننامه حتی شفاهی پس از ۱۴ سال به کشورم بازگشتم.»
بر اساس اطلاعات رسیده به صدای آمریکا، آقای ولیزاده از بدو ورود به ایران تا زمان بازداشت تحت نظر نهادهای امنیتی و بازجویی های مستمر بود.
بهگفته نزدیکان رضا ولیزاده، او بهعلت همکاری نکردن با حفاظت اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات و خودداری از ابراز ندامت از عملکرد خبرنگاری خود در اول مهر ماه ۱۴۰۳ بازداشت شد.
بر اساس گزارشهای دریافتی، این روزنامهنگار در گفتگوی تلفنی با خانواده خود از «شرایط بسیار بد بازجویی در زمان بازداشت در سپاه» سخن گفته که «مصداق شکنجه» است.
او قبل از انتقال به بند ۲۰۹ زندان اوین به مدت ۱۱ روز در بازداشت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بوده است.
خانواده این زندانی دو تابعیتی تاکنون اجازه نداشتهاند با او ملاقات کنند.
وزارت امور خارجه ایالات متحده روز دوشنبه ۲۶ آذر با ارسال بیانیهای به صدای آمریکا، بازداشت و صدور حکم ۱۰ سال زندان برای رضا ولیزاده خبرنگار پیشین رادیو فردا را محکوم کرد و خواستار آزادی فوری او شد.
انصاف نیوز: ساواک رضا پهلوی در اروپا و امریکا
اسحاق جهانگیری: همه اطلاعات اداره کشور را دارم