- احمد علمالهدی، نماینده ولیفقیه در استان خراسان رضوی و امام جمعه مشهد، با حضور در اجلاسیه سالانه جبهه روحانیت مردمی که در مسجدالعلی برگزار شد، گفت: «روحانیون نباید تنها به فعالیتهای سنتی در مساجد بسنده کنند. باید بهصورت جبههای عمل کرده و در عرصههای اجتماعی و سیاسی تأثیرگذار باشند. روحانیت مردمی است. باید مردم را به دو دسته درون و بیرون از سبد روحانیت تقسیم کنیم. در ابتدا باید افرادی که درون این سبد هستند را حفظ کنیم و سپس به جذب افراد خارج از این دایره بپردازیم.
محمدتقی فاضلمیبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم از جمله این روحانیون است در واکنش به اظهارات علمالهدی تاکید کرد: «حرفهای آقای علمالهدی صحیح نیست. آقای علمالهدی با این صحبتهایش با آبروی ایران، نظام و اسلام بازی میکند.»
او با اشاره به اینکه آنها مطالعه نمیکنند و چیزی برای گفتن ندارند، افزود: «این تقسیم افراد به خودی و غیرخودی، مسلمان و غیرمسلمان، سبد روحانیت و غیرروحانیت خلاف قرآن و اصول اعتقادی ما است؛ بنابراین باید جلوی این حرفها را گرفت. هر کسی میتواند اظهارنظر کند، اما وقتی این حرفها در خطبههای نمازجمعه مطرح میشود، مضرات برای کشور دارد. متاسفانه جلوی اینگونه اظهارنظرها گرفته نمیشود. آقای علمالهدی مدتی به فیلم و موسیقی و هنر گیر میداد و مدتی هم به بیحجابی گیر داد. وقتی حرفش موثر واقع نشد، حالا ادبیات دیگری را مطرح میکند و مردم را به افرادی که به روحانیت اعتقاد دارند و افرادی که به روحانیت اعتقاد ندارند. این تقسیمبندی بسیار بد است.
این عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: «در قم (که ما هستیم) بسیاری از روحانیون شرایط موجود را قبول ندارند و به آن انتقاد دارند. ۹۰ درصد از روحانیون هم حرفهای علمالهدی را قبول ندارند. اگر او خود را نماد روحانیت میداند بین طلبههای مدارس حتی در حوزه علمیه مشهد نظرسنجی کنید، متوجه میشوید چند درصد آنها سخنان علمالهدی را قبول دارند. این نظرسنجی حاکی از آن است که چند درصد در سبد روحانیت ایشان هستند، چند درصد خارج از آن.»
فاضل میبدی در پاسخ به این سوال که تنها مشکل آنها این است که مذاکرات به اسم اصلاحطلبان تمام نشود؟ گفت: «احتمالاً اینبار مزیت مذاکره رفع تحریمها است و متاسفانه این تحریمها همانقدر که به ملت، صنعت و کشور زیان وارد کرده است، برای عدهای (کاسبان تحریم) سود خوبی داشته است؛ بنابراین آنها میترسند که اگر این مذاکرات شروع شود و آقای ظریف هم در آن حضور داشته باشد، مذاکرات به برداشتن تحریمها برسد و مافیایی که پشت منافع اقتصادی آنهاست ضربه بخورد. دومین موضوع این است که از جهت سیاسی میخواهند پزشکیان پیروز نشود و در دوره بعد آقای جلیلی را بیاورند.
در همین زمینه:
دو گروه از روحانیت
عباس عبدی - سرمقاله هممیهن
🔹این روزها مصادف با دهه فجر است و یادی از انقلاب باید کرد. ولی بهصورت ناخواسته در روزنامه امروز هممیهن نوعی تضاد، تفاوت و تقابل میان دو گروه از روحانیون دیده میشود که برای فهم روند انقلاب بسیار آموزنده است. بهویژه که روحانیون نقش مهمی در انقلاب داشتند.
🔹جالب اینکه از این دو دسته روحانی، یک نفر یعنی امامجمعه مشهد در اجلاسیه سالانه جبهه روحانیت مردمی نکتهای را گفت که در طول این ۴۶سال کسی آن را نگفته بود. وی گفت: «باید مردم را به دو دسته درون و بیرون از سبد روحانیت تقسیم کنیم. در ابتدا باید افرادی که درون این سبد هستند را حفظ کنیم و سپس به جذب افراد خارج از این دایره بپردازیم.»
🔹این سخنی است که دقیقاً نیروهای مخالف حکومت مدعی آن هستند. آنان معتقدند که حکومت معادل مجموعه محدودی از کاست یا طبقه روحانیت است، و اتفاقاً این را مستند به سخنان و رفتار همین گروه از روحانیون میکنند.
🔹واقعیت این است که روحانیت مطلقاً یکدست نیست و نباید همه آنان را در یک دسته طبقهبندی کرد. اتفاقاً اختلافات درون آنها بسیار زیاد است. بهتر است دنبال تقسیمبندیهای دیگری از آنان بود. بخشی از آنان میان مردم هستند و بخشی دیگر از میان مردم غایب هستند و درد و رنج و نظرات آنان را نمیدانند.
🔹در گزارشهای تاریخی و خبری امروز هممیهن از یک سو آقای ناطقنوری را میبینیم که بارها زندان رفته و نقش مهمی در انقلاب داشته است، ولی اکنون در حاشیه قرار دارد و نسبت به وضع موجود هم احیانا انتقاداتی دارد؛ بهطوری که گمان میرود حتی نسبت به اصلاح امور هم چندان خوش بین نیست.
🔹در نقطه مقابل نیز گزارشهای خبری از روحانیون و امامان محترم جمعه داریم که نگاهشان به وضعیت جامعه بیش از اینکه از زاویه منافع مردم و حل مشکلات آنان باشد، تابع برخی گزارههای تاریخ گذشتهای است که تار و پود آنها پوسیده شده است.
🔹روحانیت باید پناه مشکلات مردم باشد و الا در قدرت بودن و تریبون سیاسی یکسویه داشتن کمکی به حفظ رابطه آنان با مردم نمیکند که بخواهند مردم را به دو گروه درون و بیرون روحانیون تقسیم کنید. اگر این گونه ادامه داده شود، درونی باقی نخواهد ماند، اگر تا حالا تمام نشده باشد. کافی است در خیابان راه بروید تا واکنش و نحوه رفتار مردم عادی را با خود ببینید.
آقای خاتمی ناامیدم کردید