علی کشتگر: "تمایل رژیم شکست خورده، نگران و تضعیف شدۀ ایران به توافق با آمریکا جدی است، هر چند این توافق در درازمدت حکومت اسلامی را نجات نخواهد داد و استمرار اقتدار علی خامنهای را تضمین نخواهد کرد. با این حال، خودداری علی خامنهای از توافق با آمریکا راه را برای سناریوی بنیامین نتانیاهو با حمایت نظامی آمریکا در قبال ایران هموار خواهد ساخت. یعنی از بین بردن کل زیرساختهای اتمی و نظامی جمهوری اسلامی"
ناصر اعتمادی - رادیو بین المللی فرانسه
در جریان سفرش به خاورمیانه دونالد ترامپ توافق جدید اتمی با ایران را قریب الوقوع خواند و افزود که طرف ایرانی تمام شروط آمریکا را پذیرفته است. منابع خبری نزدیک به دولت آمریکا تصریح کردند که استیو ویتکاف، نمایندۀ مستقیم ترامپ در مذاکرات جاری با ایران، شنبه گذشته طرح مکتوب واشنگتن را برای توافق به عباس عراقچی نماینده تهران در مذاکره با آمریکا داده و نامبرده نیز این طرح را به اطلاع علی خامنهای و مسعود پزشکیان و دیگر مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران رسانده است.
برخی اظهار نظرها از جانب حکومت ایران تلویحاً اظهارات رئیس جمهوری آمریکا را مبنی بر تمایل حکومت ایران برای رسیدن به یک توافق جدید تأئید میکنند : همزمان با سخنان ترامپ، علی شمخانی، مشاور رهبر ایران، گفت که جمهوری اسلامی ایران آماده است همین حالا با آمریکا توافق امضاء کند اگر دونالد ترامپ نیز تحریمهای آمریکا را علیه جمهوری اسلامی فوراً و متقابلاً لغو کند.
به گفتۀ علی کشتگر، فعال سیاسی و تحلیلگر مسائل ایران، "علی شمخانی نمیتواند بدون چراغ سبز خامنهای چنین سخنی بگوید". کشتگر تمایل رژیم ایران را به انجام توافق با آمریکا واقعی میداند، زیرا، به گفتۀ او رژیم اسلامی ایران "در همۀ زمینهها به بن بست رسیده است و نسبت به آیندۀ خود شدیداً بیمناک است."
👈مطالب بیشتر در سایت رادیو بین المللی فرانسه
به گفتۀ علی کشتگر رژیم اسلامی ایران "هم شدیداً تضعیف شده هم شکستهای سیاسی-ایدئولوژیک بزرگی در داخل و منطقه متحمل شده مضاف بر این که با یک اقتصاد ورشکسته و فروپاشیده و عصیانپرور روبرو است."
در این بین، به گفتۀ کشتگر جنبش "زن، زندگی، آزادی" بیشترین و بزرگترین نقش را در تضعیف و شکست هویتی و ایدئولوژیک جمهوری اسلامی ایران داشته است. به گفتۀ کشتگر رژیم اسلامی ایران اکنون از این بیمناک است که اگر خیزش "زن زندگی آزادی" بار دیگر سربرآورد "چیزی از جمهوری اسلامی باقی نگذارد."
کشتگر می گوید نگرانی از چنین سناریویی باعث شده که رژیم اسلامی در عالیترین مراجع قدرت به "راهحل توافق با ترامپ" روی آورد. او همچنین تمایل رئیس جمهوری آمریکا به توافق با حکومت ایران را جدّی میداند و می گوید : "دونالد ترامپ خوب میداند که ایران از بزرگترین ذخایر نفت و گاز جهان برخوردار است و سرمایهگذاری در این ذخایر اهرم فشار قدرتمندی علیه چین است. برای نمونه، ذخایر نفت روسیه از مهمترین تولیدکنندگان نفت جهان فقط یک سوم ذخایر نفت ایران است و منابع گاز عربستان - دارندۀ بیشترین ذخایر نفت جهان - کمتر از ایران است."
اما، آیا توافق با دولت ترامپ استمرار قدرت علی خامنهای را تضمین خواهد کرد؟ پاسخ علی کشتگر به این پرسش منفی است. او معتقد است که "موقعیت علی خامنهای از طریق توافق با ترامپ تقویت نخواهد شد، حتا اگر ترامپ بپذیرد که حکومت ایران غنی سازی اورانیوم را در سطح بسیار پایین انجام بدهد، زیرا بر پایه توافق ارایه شده از سوی آمریکا کل فعالیتهای هستهای ایران از جمله غنی سازی اورانیوم باید تحت کنترل بازرسان آمریکایی و بینالمللی قرار بگیرد."
با این حال، به گفتۀ علی کشتگر "شکست کل سیاستهای خامنهای که حاصلش فقر و عصیان مردم و فروپاشی اقتصاد و بی اعتباری حکومت اسلامی بوده راه دیگری جز توافق پیش روی خامنهای باقی نگذاشته است." بالعکس با توجه به شکست "سیاست نگاه به شرق" خامنهای یعنی در اصل همسویی با روسیه...، "توافق با دولت ترامپ به خامنهای اجازه خواهد داد تا بگوید که جمهوری اسلامی همچنان به سیاست "نه شرقی، نه غربی" خود وفادار است."
در ادامۀ استدلالهای خود علی کشتگر می افزاید : "اگر چه حکومت ایران برای نجات خود و بیرون آمدن از بن بستهایش به سیاست مصالحه و توافق با آمریکا نیازمند است، اما، این سیاست در درازمدت رژیم ایران را نجات نخواهد داد، چون حاصل عملی این توافق بازگشت آمریکا به صحنۀ سیاسی ایران پس از قریب نیم قرن سیاست ویرانگر آمریکا ستیزی در جمهوری اسلامی است. بالعکس : بازگشت آمریکا به صحنۀ سیاسی ایران به فروپاشی تتمۀ هواداران افراطی حکومت منجر خواهد شد چنانکه این اتفاق در پی عقب نشینی حکومت در برابر مقاومت زنان علیه حجاب اجباری روی داد."
افزون بر این، ورود آمریکا به صحنۀ سیاسی ایران، به گفتۀ علی کشتگر، "شکافهای درونی قدرت در ایران را تشدید خواهد کرد که پس از تحمل شکستهای پی در پی در داخل و منطقه کل منابع و توانایی بازسازی هویت ایدئولوژیک خود را از دست داده است."
علی کشتگر می گوید : " اما، اگر به همین دلایل علی خامنهای بخواهد از ضرورت توافق با آمریکا در آخرین لحظه جلوگیری کند، با این کار عملاً راه را برای سناریوی بنیامین نتانیاهو در قبال ایران هموار خواهد ساخت که با استناد به شکست طرح توافق ترامپ با جمهوری اسلامی خواستار و حتا پیشقدم اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران خواهد شد و دونالد ترامپ هم همۀ تجهیزات نظامی لازم را برای موفقیت این اقدام در اختیار او خواهد گذاشت." در چنین سناریویی به گفتۀ علی کشتگر "اسرائیل با حمایت آمریکا فقط به نابود کردن تأسیسات هستهای ایران بسنده نخواهد کرد و همان سناریویی را که در سوریه پس از سقوط اسد به کار بست در ایران نیز در ابعادی وسیعتر اجرا خواهد نمود . یعنی :کلیه زیرساختهای نظامی و صنایع نظامی جمهوری اسلامی ایران را از بین خواهد برد." علی کشتگر در پایان گفته است : "علی خامنهای چه سازش بکند چه سازش نکند باخته است."