*اصطلاح "سیاست سیاه، سفید و خاکستری" برای توصیف رویکردها و جریانهای مختلف سیاسی به کار میرود؛ جایی که سیاست سیاه و سفید به مواضع روشن و مشخص و سیاست خاکستری به رویکردی میانهرو و گاه مبهم اشاره دارد. "مدل فکری خاکستری" به معنای دیدن هر موقعیت یا فردی در تمام طیفهای آن، یعنی هم جنبههای مثبت و هم جنبههای منفی، و پرهیز از قضاوتهای مطلق "صفر و صدی" است
:::
اسرائیل دشمن است یا دوست؟
یدالله کریمی پور (تحلیلگر و عضو پیشین هیات تحریریه روزنامه حکومتی کیهان)
کاملا به این بسته است که از چه منظری به آن بنگری. با عینک امتگرایی (عربی،اسلامی) یا از چشم انداز ایران دوستی. تا جایی که تا کنون دیده و شنوده ام، امتگرایان، اسرائیل را دشمن، سهل است که دشمن ترین می انگارند. حتی برای این دشمنی به آیات و روایات پرشمار اِسناد می دهند.
ولی از دیدگاه منافع ایران بماهو ایران، من تا کنون نتوانسته ام تارمویی دشمنی بین ایران-اسراییل بیابم. به ویژه از زاویه دید استراتژی درازمدت.
گرفتاری سخت اسرائیل
امروز کنست در اقدامی نمادین و غیر الزام آور، با ۷۱ رأی موافق از مجموع ۱۲۰ نماینده، طرح الحاق رسمی کرانه باختری و دره رود اردن به حاکمیت سرزمینی اسرائیل (اشغالگر) را تصویب کرد. این مناطق از زمان جنگ ششروزه در سال ۱۹۶۷ در اشغال نظامی اسرائیل قرار دارند، ولی تاکنون بهصورت رسمی به قلمرو اسرائیل ضمیمه نشده بودند. این گام بهمعنای ابراز پارلمانی اسرائیل برای اعمال حاکمیت کامل بر مناطق اشغالی است.
چه انگیزه ای موجب چنین تصمیم شگفتی شد؟
۱- این رویکرد، نشانگر نیات ائتلاف کنونی در اسرائیل با وجود احزاب راست تندرویی مانند "صهیونیسم دینی" است که کرانه باختری را یهودیه و سامره و متعلق تاریخی یهود می پندارند؛
۲- پیام این اقدام نمادین به جامعه جهانی، که برای نخستین بار انجام شده آن است که اسرائیل(اشغالگر) در پی راه حل دو کشوری نیست؛
۳- این رویکرد نمادین، پاسخی به تحولات منطقه ای و جهانی اخیر است؛
۴-چنین اقدام شگفتی هم چنین پاسخی به شهرک نشینان راستگرای اسرائیلی(تشکل ها) برای گسترش حاکمیت اسراییل بر کرانه باختری قلمداد می شود.
با این که اقدام امروز کنست نمادین و غیر الزام آور است، چند پیامد سخت برای اسراییل در بر خواهد داشت:
۱- ملل متحد، اتحادیه اروپا و بیشتر کشورهای جهان، آن را محکوم خواهند کرد؛
۲- تنش با کشورهای عربی، به ویژه آن دسته کشورهایی که دارای مناسبات دیپلماتیک با اسراییل هستند، بیشتر خواهد شد؛
۳- چنین تصمیمی ضربه مهلکی بر هرگونه تلاش در جهت احیای مذاکرات صلح بین اسراییل(اشغالگر) و فلسطینان خواهد بود؛
۴- چنین رویکردی بستر افزایش خشونت و درگیری بین اسرائیلی ها و فلسطینی شده و چشم انداز امنیتی را بی ثبات تر کند؛
۵- با چنین تصمیمی وضعیت زندگی فلسطینی های کرانه باختری وخیم تر شده و ممکناست مالکیتشان بر زمین و باغات نقض شود؛
۶- در عین حال این تصمیم می تواند پرسش های جدی در باره موقعیت جمعیتی اسراییل و سرنوشت میلیون ها فلسطینی در کرانه باختری ایجاد کند.
کوتاه آن که رای امروز کنست، اقدام نمادین و خطرناکی است که تنش ها در خاورمیانه را افزایش داده و هر گونه امید به صلح پایدار را کمرنگ میکند.

احمد توکلی و کارنامهاش