ایران اینترنشنال - مصطفی مولوی، بازرس ویژه رییسجمهوری، فاش کرد که در جریان سفر غیررسمی مسعود پزشکیان به تبریز، سه خودرو حامل او و محافظانش بهدلیل دریافت بنزین مخلوط با آب در استان قزوین در نیمه راه خاموش شدهاند و رییس دولت در جمهوری اسلامی بقیه راه را با تاکسی تا تبریز پیموده است.
او سهشنبه ۲۴ تیر در استانداری قزوین از تخلف یک جایگاه سوخت بینراهی در این استان پرده برداشت و گفت که باک سه خودرو هیئت همراه رییسجمهوری با بنزینی پر شد که آلوده به آب بود.
او گفت: «قبل از تاسوعا رییسجمهوری به همراه محافظان زمینی با سه خودرو به سمت تبربز به راه میافتند و نرسیده به خروجی اتوبان رشت در یک مجتمع بنزین میزنند. بعد از بنزین زدن هر سه خودرو نرسیده به تاکستان خاموش میشوند که بعد از پیگیر شدن متوجه شدیم در این جایگاه سوخت بنزین بیکیفیت و مخلوط با آب عرضه میشود و پیشتر هم این تخلف را داشته است.»
ه گفته مولوی، مسعود پزشکیان در واکنش به این اتفاق نه با استانداری تماس گرفت و نه اقدامی رسمی انجام داد، بلکه با تاکسی شخصی به تبریز رفت.
مولوی همچنین گفت که تماس با شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، وجود سابقه تخلف برای جایگاه مذکور را تایید کرده است.
او گفت: «این جایگاه پیشتر هم شکایاتی در همین زمینه داشته است.»
بازرس ویژه رییس دولت در جمهوری اسلامی اما توضیح نداد که این جایگاه چرا با داشتن سابقه تخلف و آگاهی دستگاههای مسئول از این تخلفات، همچنان فعال است.
از «آب در بنزین» تا «کمفروشی سیستماتیک»: روایتی تکرارشونده از جایگاههای سوخت ایران
ماجرای عرضه بنزین آلوده یا کمفروشی در جایگاههای سوخت، پیشینهای طولانی در ایران دارد. بارها گزارشهایی مبنی بر اضافه شدن آب یا حتی هوا به بنزین منتشر شده، و بسیاری از رانندگان ایرانی نسبت به کیفیت سوخت، کاهش زودهنگام میزان بنزین پس از سوختگیری، و فسادهای گسترده در این حوزه اعتراض کردهاند.
در مواردی، فیلمهایی از اختلاف فاحش بین میزان واقعی بنزین دریافتی و عدد نمایشگر پمپ منتشر شده است. یکی از این ویدیوها نشان میدهد بطری یک و نیم لیتری هنگام سوختگیری پر میشود، اما عدد نمایشگر پمپ، سه لیتر را نشان میدهد.
مسئولان همواره این ادعاها را رد کردهاند. فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، اخیراً گفته که «امکان امتزاج آب با بنزین از نظر علمی وجود ندارد» و دلیل آن را تفاوت چگالی و سیستم پمپهای استاندارد مخازن عنوان کرده است.
با اینحال، شواهد تجربی و اعتراضهای مردمی نشان میدهد مشکل گستردهتر از آن است که صرفاً با استدلالهای فنی برطرف شود.
برخی گزارشها از تخلفات سیستماتیک جایگاهداران در زمینه مخلوطکردن گازوییل با بنزین، کمفروشی، یا حتی اضافهکردن هوا به باک خودروها حکایت دارد.
ناصر رییسیفر، رییس کانون کارفرمایان جایگاههای سوخت کشور، ضمن رد این اتهامات، گفته بود اگر هم خرابی در سیستم پیش بیاید، از سوی شرکت پالایش و پخش بررسی و اصلاح میشود.
او با اینحال تایید کرد که «در سالهای اخیر، میزان گاز همراه با بنزین افزایش یافته و بخشی از حجم بنزین تبخیر میشود»؛ موضوعی که به زیان جایگاهداران و مصرفکنندگان تمام شده است.
بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت، نیز پیشتر از برخورد قضایی با صدها جایگاهدار متخلف خبر داده و گفته بود هر سال ۳۰۰ تا ۴۰۰ جایگاهدار بهدلیل کمفروشی یا تخلفاتی نظیر اختلاط فرآوردهها به زندان میروند.