چهارشنبه 23 آذر 1390   صفحه اول | درباره ما | گویا


گفت‌وگو نباشد، یا خشونت جای آن می‌آید یا فریبکاری، مصطفی ملکیان

مصطفی ملکیان
ما فقط با گفت‌وگو می‌توانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مساله‌ای از سه راه رفع می‌شود، یکی گفت‌وگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفت‌وگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را می‌گیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

نياز آل سعود! درباره سفر وزير اطلاعات به عربستان، حسين شريعتمداری، کيهان

ديروز خبرگزاری رسمی عربستان در حالی از سفر وزير اطلاعات جمهوری اسلامی ايران به آن کشور و ملاقات ايشان با نايف بن عبدالعزيز، وليعهد ملک عبدالله، پادشاه سعودی خبر داد که خبر اين سفر، چه قبل و چه بعد از انجام آن، از رسانه های داخلی دريغ شده بود و در اين باره گفتنی هايی هست؛
۱- اينگونه رفت و آمدها حتی ميان کشورهايی که با يکديگر در حال جنگ هستند نيز سابقه داشته و بيرون از عرف ديپلماتيک تعريف نشده است از اين روی، سفر ديپلمات های يک کشور به کشور ديگری که با آن اختلاف نظر و يا تفاوت های راهبردی بنيادين دارند به مفهوم تخفيف در نظرات و يا تغيير در راهبردها نيست ولی در مواردی از اين دست برای پيشگيری از برداشت غلط و يا سوء استفاده يکی از دو طرف، فرمول های شناخته شده ای وجود دارد که متأسفانه در برنامه ريزی سفر وزير محترم اطلاعات کشورمان به عربستان رعايت نشده است،چند نمونه تعريف شده از فرمول های مورد اشاره عبارتند از:



تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 


الف: وقتی دو کشور با يکديگر تفاوت های راهبردی فاحش و در حد تضاد دارند- نظير ايران و عربستان- و اين تفاوت راهبردها به مرحله عملياتی رسيده است- باز هم مانند تضاد ميان ايران و عربستان در بستر تحولات و انقلاب های اسلامی منطقه- سفرهای ديپلماتيک در سطوح بالا صورت نمی پذيرد که متأسفانه از جانب جمهوری اسلامی ايران يکی از بلندپايه ترين مقامات کشور يعنی وزير اطلاعات به ديدار نايف بن عبدالعزيز رفته است و حال آن که اين سفر اگر ضروری بود، می توانست در سطح مديرکل مربوطه صورت پذيرد و يا، حداکثر معاون وزير و نه يک مقام عالی رتبه در سطح وزير، آنهم وزير اطلاعات.
ب: در شرايط و حالتی که به آن اشاره شد- تضاد راهبردی و عملياتی شده- اگر سفر وزير ضرورت داشته باشد، برای پيشگيری از سوء استفاده طرف مقابل و برداشت غلط در افکار عمومی، دو فرمول تعريف شده وجود دارد.
فرمول اول؛ چنانچه دو طرف - کشور ميزبان و کشور ميهمان- مصلحت را در رسانه ای کردن سفر و انتشار خبر آن بدانند، پيش از انجام سفر، اولاً؛ خبر انجام سفر و ثانياً؛ موضوع سفر هر چند در مقياس کليات آن، اعلام می شود که در سفر اخير وزير محترم اطلاعات، اينگونه نبوده است. بنابراين به نظر می رسد که طرفين روی فرمول دوم توافق کرده بودند.
فرمول دوم: استفاده از اين فرمول در حالی است که طرفين يا يکی از دو طرف، رسانه ای شدن سفر و انتشار خبر آن را به مصلحت نمی داند. در اين حالت طرفين روی پنهان ماندن خبر سفر توافق می کنند. بنابراين، اگر اين توافق در سفر وزير محترم اطلاعات به عربستان، صورت نپذيرفته است که بايد گفت؛ دستگاه ديپلماسی کشورمان مرتکب خطا شده است و چنانچه اين توافق صورت پذيرفته با عرض پوزش بايد گفت؛ سعودی ها با انتشار خبر اين سفر دست به کلاهبرداری بزرگی عليه جمهوری اسلامی ايران زده و از ناپختگی و کم توجهی مسئولان سياسی کشورمان به نفع خود سوءاستفاده کرده اند. چرا و چگونه؟! بخوانيد!
۲- اين روزها خاندان آل سعود مانند ساير ديکتاتورهای دست نشانده منطقه با موج بلند انقلاب اسلامی و خيزش های ضدديکتاتوری مردم کشورشان روبرو هستند و در همان حال به عنوان يک حکومت ديکتاتور و دست نشانده آمريکا، همه توان نظامی و دلارهای به غارت برده نفتی را برای سرکوب ملت های مسلمان به ميدان آورده اند تا آنجا که جنايات بی شمار و شرم آور سعودی ها عليه ملت های مسلمان و به پا خاسته در بحرين مظلوم و يمن و تمامی منطقه، نه فقط پنهان نيست بلکه آل سعود اصراری بر مخفی نگه داشتن آن نيز ندارد. از سوی ديگر ملت های مسلمان در خيزش و انقلاب اسلامی گسترده خود، ايران اسلامی را به عنوان «الگو» پيش روی دارند. بنابراين به آسانی می توان حدس زد که در اين حال و هوا سفر يک مقام عالی رتبه ايران اسلامی به عربستان و ملاقات ايشان با وليعهد ملک عبدالله چه توهم خطرناکی را در ذهن ملت های مسلمان منطقه شکل می دهد و مثلا؛ مردم مظلوم بحرين که همه روزه از سوی نظاميان آل سعود به خاک و خون کشيده می شوند و يا مردم يمن که با حمايت مالی و تسليحاتی آل سعود به طرفداری علی عبدالله صالح قتل عام می شوند و... و... و... اين سفر را با الگوی ايران اسلامی که برای انقلاب خود برگزيده اند، چگونه تحليل می کنند؟!
بديهی است وزير محترم اطلاعات در اين سفر هيچ پيامی که کمترين نشانه ای از انعطاف ايران اسلامی در مقابل جنايات آل سعود داشته باشد، با خود حمل نکرده است بلکه به يقين اعتراض شديد جمهوری اسلامی ايران را به حکام آل سعود ابلاغ کرده و بعيد نيست، آنان را به کناره گيری از قدرت و تن دادن به خواست ملت مسلمان حجاز نيز دعوت و توصيه کرده باشد مخصوصا آن که حجت الاسلام والمسلمين مصلحی وزير محترم اطلاعات فردی متعهد و انقلابی است و بارها نشان داده است که در سخت ترين شرايط نيز حاضر نيست ذره ای از بستر اصلی اسلام و انقلاب فاصله بگيرد. اين همه را ما می دانيم و به آن اطمينان داريم ولی نبايد از ملت های مسلمان منطقه که فقط خبر اين ملاقات را، آن هم از طريق خبرگزاری عربستان می شنوند، انتظار داشت که تصور و برداشتی مانند ما داشته باشند.
و بالاخره از يک سو بايد ديد اين سفر را چه کسانی و با کدام توجيه سياسی برنامه ريزی کرده اند و از سوی ديگر با کمال تاسف بايد گفت؛ دستگاه ديپلماسی کشورمان بی آن که بخواهد، به آل سعود هديه ای داده است که در شرايط کنونی و در حال سقوط به آن نياز مبرمی داشت!

حسين شريعتمداری


ارسال به بالاترین | ارسال به فیس بوک | نسخه قابل چاپ | بازگشت به بالای صفحه | بازگشت به صفحه اول 



















Copyright: gooya.com 2016