جمعه 3 شهریور 1385   صفحه اول | درباره ما | گویا


بخوانید!
پرخواننده ترین ها

گفتگوی سعيد سلطانپور با فيروزه بنی صدر در کنفرانس ايدز ۲۰۰۶ تورنتو

FirouzehBanisadr.gif
در حال حاضر در ايران حدود بيست درصد معتادان مبتلا به ايدز شناسائی شده اند. البته اخيرا اجازه استفاده از سرنگ ها در زندان داده شده است. اين امر متاسفانه بيست سال بعد از اروپا صورت گرفته و باعث شده که ايدز يک بيماری شايع شود و از نظر انسانی هزينه بسيار بالايی پرداخت شود

تبليغات خبرنامه گويا

[email protected] 




[email protected]

دکتر فيروزه بنی صدر متخصص بيماری های عفونی در بيمارستان تونون و محقق در دانشگاه پزشکی سنت آنتوان پاريس در کنفرانس ۲۰۰۶ ايدز در تورنتو شرکت کرده بودند که در اين رابطه با ايشان گفت و گوئی انجام داديم.
خانم فيروزه بنی صدر فرزند بزرگ دکتر ابوالحسن بنی صدر، اولين رئيس جمهور بعد از انقلاب است که در فرانسه متولد و بزرگ شده است. وی به ادبيات و فرهنگ و تاريخ و مسائل سياسی ايران علاقه خاصی دارد و به همين دليل به زبان فارسی تسلط کامل دارد. کتاب "نامه ها" که حاوی نامه های خمينی به بنی صدر و نامه های بنی صدر به خمينی و ديگران است توسط ايشان جمع آوری و چاپ گرديده است. ايشان مقالات تحقيقی در مورد زنان دارند. فيروزه بنی صدر با پروفسور مهران مصطفوی که سرپرست دانشکده (فيزيک شيمی) پاريس می باشد، ازدواج کرده که حاصل آن يک دختر ۵/۲ ساله به نام ايران است.

***

س.س: با سلام و تشکر از وقتتان لطفا بفرمايئد به نمايندگی از چه نهادی در اين کنفرانس شرکت داشتيد ؟

دکتر ف. بنی صدر:‌ من از طرف دانشگاه سنت آنتوان در اين کنفرانس شرکت داشتم و تحقيقی در باره بيمارانی که هم به ايدز و هم به هپاتيت C مبتلا هستند ارائه دادم.

س.س: برداشت خودتان را از کنفرانس بيان کنيد.

ف. بنی صدر: اين کنفرانس نسبت به کنفرانس های ديگر بيشتر جنبه های سياسی و اجتماعی بيماری ايدز را در نظر دارد تا جنبه های تخصصی و علمی. هدف اين است که از اين طريق با آگاه ساختن افکار عمومی دنيا و فشار بر حکومت ها در امر مبارزه با بيماری مهلک ايدز پيش ببرد.

س.س: آيا اين تئوری که آمريکا اين ويروس را ساخته علمی است؟

ف. بنی صدر: الآن کامل مشخص شده است که ويروس اين بيماری در ميمون های آفريقا وجود دارد ولی باعث مرگ آنان نمی شود. احتمالا به دليل انتقال خون اين ميمون ها به انسان ها از طريق شکار، اين ويروس به انسان انتقال پيدا کرده است.

س.س: برنارد لويئس نماينده سازمان ملل در امر مبارزه با ايدز از برخی کشورها به ويژه آفريقای جنوبی به شدت انتقاد کرد که اين بيماری را جدی نگرفته است و با آن با تجويز ليمو برای بيماران می خواهد مبارزه کند که بی اساس است. به نظر شما نقش دولت ها در اين رابطه چيست؟

ف. بنی صدر:‌ دولت ها نقش مهمی برای پيشگيری و نيز غليه بر اين بيماری مرگبار که جان هزاران نفر را در روز، بخصوص در کشورهای آفريقائی می گيرد دارند. مثلا اروپای غربی برخورد درستی در زمينه اعتياد داشته است و زمينه استفاده از سرنگ برای تزريق را حتی در زندان ها در اختيار قرار داده است بدين ترتيب در حالی که در سال های ۸۰ ، ۴۰ %‌ بيماران را معتادين تشکيل می دادند اينک تنها بيماران جديد ايدز کمتر از ۵ %‌ شان از معتادين هستند.
از سوی ديگر دولت هائی مانند بوش از آن جا که به معتادين از ديد مجرم می نگرند سرنگ در اختيار آنان قرار نمی دهند و معتادين هنوز بخش مهمی از بيماران جديد را تشکيل می دهند. همين ديد را رژيم ايران نسبت به معتادين داشته و همين باعث شد که معتادان عامل اصلی شيوع بيماری ايدز شوند. بر اساس يک تحقيق در محله شوش تهران، زندانی شدن معتادان باعث شده است ميزان شيوع اين بيماری سه برابر شود زيرا در زندان ها از سرنگ های آلوده استفاده می کنند. در حال حاضر در ايران حدود بيست درصد معتادان مبتلا به ايدز شناسائی شده اند. البته اخيرا اجازه استفاده از سرنگ ها در زندان داده شده است. اين امر متاسفانه بيست سال بعد از اروپا صورت گرفته و باعث شده که ايدز يک بيماری شايع شود و از نظر انسانی هزينه بسيار بالايی پرداخت شود. وقتی ميزان ايدز در بين معتادان تا اين اندازه بالاست، شيوع ايدز سريعا در بين زنان و فرزندان گسترش پيدا می کند و به معضل مهم جامعه تبديل می گردد.
به طور خلاصه مبارزه با ايدز عوامل سياسی اجتماعی دارد و موفقيت اين مبارزه نياز به رعايت حقوق انسان خصوصا حقوق زنان، عدم هر نوع تبعيض، مبارزه با فقر، و بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی عموم دارد. به عنوان نمونه اکنون در آفريقا زنان فقير و بدون پشتوانه و بی سواد بيشترين بيماران ايدز را تشکيل می دهند.

س.س.: اوگاندای فقير که توانسته از رشد اين بيماری جلوگيرد؛ در مقايسه با آفريقای جنوبی که اتفاقا ثروتمندترين و پيشرفته کشور آفريقاست؛ نشان از اراده دولت در برخورد اصولی با اين مقوله است

ف. بنی صدر:‌ بله. کشورهائی که بيمار ايدزی را نه به عنوان مجرم بلکه به عنوان يک انسان بيمار می شناسند در مقابله با اين بيماری بسيار موفق تر بوده اند. از فرانسه و کانادا و اروپا که بگذريم. در همين آفريقا که شما گفتيد کشور سنگال که اتفاقا مسلمان هم هست توانسته با هماهنگی دولت و روحانيون که استفاده از کاپوت در روابط جنسی را در مدارس و مساجد توصيه می کنند، ‌به نتايج مثبتی دست بيايد. در هر حال جنگ، فقر، وضعيت اقتصادی، ميزان شناخته شدن حقوق زن همه به موفقيت مبارزه با اين بيماری بستگی دارد که همه عمدتا از کارهای دولت ها می باشد.
برخی از حکومت ها مانند حکومت بوش با مسئله ايدز برخورد ايدئولوژيک می کنند. به عنوان نمونه معتقدند اگر رابطه جنسی بيرون از ازدواج صورت نگيرد کسی مبتلا به اين بيماری نخواهد شد. اما شاهديم که اين ديدگاه شکست خورده است. بايد امکانات پيشگيری از اين بيماری را بيشتر کرد. متاسفانه تاکنون واکسن اين بيماری درست نشده است. برای زنان مهم است که مستقلا از مردان بتوانند از اين بيماری پيشگيری کنند. اکنون محققان به دنبال تهيه مايعی هستند که به زنان اجازه می دهد جلوی انتقال ويروس به آن ها گرفته شود و اين پيشرفت مهمی خواهد بود. لازم است اضافه کنم که تحقيقی در آفريقای جنوبی نشان داده است که ختنه در حدود ۶۰% از خطر ابتلای مردان را کم می کند. ان. آی . آچ آمريکا در اوگاندا و کنيا دو تحقيق در همين مورد انجام می دهد اگر نتيجه آن مثبت باشد ختنه مردان يکی ديگر از راه های کم کردن شيوع ايدز شناخته خواهد شد.

س.س: از ايران شرکت کننده ای وجود داشت؟ ‌از طرف دولت يا نهادهای غير دولتی

ف. بنی صدر: شخصی از نهادهای غير دولتی حضور داشت که متاسفانه زمان سخنرانی ايشان همزمان با سخنرانی من بود که نتوانستم نظراتشان را بشنوم.

س.س : بسيار کسانی “با نام‌“، مانند کلينتون، ‌بيل گيت و برنارد لوئيس و بسيار کسان “گمنام“ در اين راه فعاليت کرده اند و در آگاهی سازی شرکت داشته اند وظيفه نيروهای متعهد چيست؟

ف. بنی صدر:‌ تبعيض عامل اصلی گسترش اين بيماری است. نقش انسان های متعهد در آگاهی رسانی به جامعه مخصوصا در جوامعی مانند ايران که سکس تابوست؛ مهم است. در هر جامعه ای که بيماران ايدز قربانی تبعيض هستند، آن جامعه قربانی شيوع ايدز است زيرا از ترس طرد شدن و يا نگاه سخت جامعه، افراد يا اصلا در پی اين نيستند که بدانند بيمارند يا نه، و يا اين که اگر بدانند آن را مخفی می کنند.

س.س. بدون همکاری همه مردم نمی شود با اين پديده مبارزه کرد. من هنوز نيديده ام که نيروهای سياسی ايرانی در اين مورد موضعی بگيرند. نظر شما جيست؟

ف. بنی صدر:‌ اگر با اين معضل برخورد همه جانبه نشود ما در خطر گسترش آن هستيم که هم نسل های ما را تهديد می کند؛ هم هزينه های انسانی دارد و هم هزينه های مالی.

س.س.: کشورهای ثروتمند می توانند داروهای اصلی را تهيه کنند ولی کشورهای فقير مشکل جدی دارند. به عنوان مثال قيمت اين داروها در فرانسه چقدر است؟

ف. بنی صدر: البته هند و برزيل داروهای ژنريک توليد می کنند. در برزيل اين داروها مجانی در اختيار بيماران قرا داده می شود. قيمت داروها که شامل ۳ دارو هست ماهانه بالغ بر ۱۰۰۰ يورو معادل ۱۵۰۰ دلار کانادائی می باشد که چون برای مدت طولانی نياز هست، تهيه آن بدون حمايت مالی دولت ها امکان پذير نيست.

س.س: تورنتو و کانادا را از نظر سياسی و فرهنگی چگونه ديديد؟‌

ف. بنی صدر: راستش در مدت ۵ روز که بيشتر آن را در کنفرانس بودم؛ نمی توانم در مورد کانادا نظر بدهم ولی حضور مليت های مختلف در کنفرانس نشان از چند مليتی بودن اين کشور داشت. مشاهده زنان حجاب دار در مناصب دولتی برای من که در فرانسه زندگی می کنم و حضور اين زنان در ادارات غير قانونی است نظرم را جلب کرد.
در موضع سياسی، تمامی شرکت کنندگان در کنفرانس از هارپر، نخست وزير، به دليل عدم شرکت و حمايت انتقاد کردند.

س.س.: می دانيد که هارپر در موضع دست راستی های مسيحی مانند جورج بوش است. مثلا رئيس جمهور ليبريا عليرغم حضور در کنفرانس به دليل اين که از نظر ديپلماتيک، هم مقام وی سخنرانی نبود از سخنرانی خودداری کرد. به عنوان آخرين سوال چه پيامی برای خوانندگان ما داريد ؟

ف. بنی صدر:‌ هيچ تبعيضی د رمورد انسان ها روا نداريم. ايدزی ها را به عنوان بيمار نگاه کنيم نه مجرم. ايدز را بدون نگاه به اين که چرا مبتلا شده است بايد نگاه کرد تا ا ز منزوی شدن بيماران جلوگيری شود. آنان که بيماری دارند خودشان را معرفی کنند تا کنترل بهتری بر روی بيماری باشد. جامعه نبايد آنان را طرد کند. بايد به همه، آموزش های لازم را داد. برای بهبود وضعيت حقوقی زنان که يکی از اصلی ترين راه های برخورد ريشه ای با بيماری ايدز است بايد کوشيد.

س.س.: ‌با تشکر مجدد از شما و وقتی که به ما داديد و اميد به موفقيت های بيشتر در عرصه پزشکی . اميدواريم در آينده نزديک شما را برای سخنرانی در تورنتو داشته باشيم.





















Copyright: gooya.com 2016