Friday, Nov 5, 2021

صفحه نخست » بازی کثیف خبرگزاری فارس به کارگردانی دستگاه‌های امنیتی

fars_110421.jpgپژمان تهوری - ایران وایر

خبرنگاران‌ امریکایی وقتی برای پوشش خبری جنگ ویتنام به این کشور سفر می‌کردند، بر این باور بودند که امریکا در حال مبارزه با چریک‌های کمونیست ویتنامی است. ولی وقتی به آن‌جا وارد شدند، فهمیدند که این جنگ با مردم عادی برای دست کشیدن آن‌ها از کمونیست است، نه جنگ با سربازان و چریک‌های مسلح.

در واقع آن‌ها متوجه شدند که برخلاف جنگ جهانی دوم که یک نبرد نظامی تمام عیار بود، آن‌چه در ویتنام در حال وقوع است، تلاش افسران و سیاست‌مداران امریکایی برای تصرف قلب و ذهن مردم ویتنام بوده است تا از کمونیست تبری جویند.

بنابراین، آن‌چه این خبرنگاران به تصویر کشیدند، مردم امریکا را با اطلاعات تازه و متفاوتی از واقعیت‌های جنگ در ویتنام آشنا کرد؛ اطلاعاتی که چون شوکی بزرگ، نگاه‌ها را به جنگ ویتنام تغییر داد.

آن‌چه آن‌ها انجام دادند، به «اتاق جنگ ویتنام» (The Living-Room War) شهرت یافت.

حال آن‌چه خبرنگاران امریکایی در جنگ ویتنام انجام دادند را مقایسه کنید با آن‌چه خبرگزاری «فارس» و سایر خبرگزاری‌های حکومتی در جنگ- به اصطلاح حکومت ساخته‌ اقتصادی- با امریکا انجام می‌دهند.

فارس روز ۱۲ آبان ۱۴۰۰ در گزارشی با عنوان «کشتار پروانه‌ها»، از تشکیل دادگاه رسیدگی به شکایت ۲۹۵ بیمار پروانه‌ای علیه دولت امریکا خبر داد و نوشت: «دادگاه رسیدگی به شکایت ۲۹۵ بیمار پروانه‌ای علیه دولت امریکا...، یا به عبارتی دیگر، نمایش کشتار پروانه‌ها؛ روایتی دردناک از مظلومانی که در این سال‌ها تحریم‌های امریکا گوشت و پوست‌شان را ذره ذره جویده است.»

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

خبرگزاری فارس در این گزارش ادعا کرده است:

  • پانسمان مخصوص بیماران پروانه‌ای را تنها یک شرکت سوئدی تولید می‌کند و این شرکت از می ۲۰۱۸ به خاطر تحریم‌های امریکا، صادرات این محصول را به ایران ممنوع کرده است؛ تحریمی که در یک سال گذشته سبب فوت ۱۵ نفر از بیماران پروانه‌ای و بروز صدمات غیرقابل جبرانی برای صدها بیمار دیگر شده است.
  • در هیچ جای دنیا تحریم دارو وجود ندارد و زور دولت امریکا به ما بیماران رسیده و ما را تحریم کرده است. (به نقل از یک بیمار پروانه‌ای)
  • تحریم‌ها باعث شدند زخم‌ها بیشتر شود و برای همین دخترم نمی‌تواند در اجتماع حضور داشته باشد. او به دلیل نبود پانسمان، نمی‌تواند لباس بپوشد. زیرا لباس به زخم‌ها می‌چسبد و باعث درد و خون‌ریزی می‌شود. (به نقل از مادر یک بیمار)

برخلاف اتاق جنگ ویتنام که با تاباندن نور بر واقعیت‌ها توسط خبرنگاران، تاریخی شد، خبرگزاری فارس با توسل به «فیک‌نیوز یا خبر جعلی» کوشیده است نفرت عمومی نسبت به دولت امریکا را افزایش دهد. حال آن که وقتی مبنای گزارشی اخبار، جعلی است، به ضد خود عمل می‌کند.

چرا مبنای این گزارش، خبر جعلی است؟

۱- این گزارش مدعی است به دلیل تحریم‌ها، پانسمان مخصوص زخم‌های بیماران پروانه‌ای از سال ۲۰۱۸ نایاب و به مرگ ۱۵ بیمار و ورود آسیب فراوان به مابقی بیماران پروانه‌ای منجر شده است. مساله تحریم بودن یا نبودن دارو سال‌ها است که در رسانه‌ها مطرح است. پیش‌تر، «روحانی‌سنج» در گزارشی به راست‌آزمایی این مساله پرداخته و به دو نکته مهم اشاره کرده بود؛

اول این که طبق کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو و دو پروتکل الحاقی، جمعیت هلال احمر (مرجع تامین داروهای خاص و دریافت کمک‌های بشردوستانه) قابل تحریم نیست، چرا که تمام کشورهای جهان این کنوانسیون‌ها را پذیرفته و به آن ملحق شده‌اند. طبق این کنوانسیون، اصل کمک‌های بشر دوستانه، بدون قید و شرط پذیرفته شده و تمام کشورهای جهان مکلف به اجرای آن هستند. هیچ کشوری حق ندارد ارسال کمک‌های بشردوستانه به کشور دیگری را تحریم و ایجاد مانع کند.

دوم این‌که دولت امریکا کمک‌های بشردوستانه، شامل ارسال دارو به ایران را از دایره تحریم‌ها استثنا کرده است ولی هر شخص یا نهاد بین‌المللی یا سازمان مردم‌نهاد برای اقدامات بشردوستانه، نیاز دارد نسبت به اخذ مجوز «اوفک» (OFAC) اقدام کند.

۲- برخلاف ادعای خبرگزاری فارس، دکتر «علیرضا رحیم‌نیا»، مدیرکل دفتر بازرسی، ارزیابی عملکرد و پاسخ‌گویی به شکایات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یک روز پس از انتشار این گزارش، به خبرگزاری «ایسنا» گفت: «متاسفانه به دنبال تحریم‌های امریکا، از سال ۱۳۹۹ به بعد شرکت سوئدی که تولید کننده این پانسمان‌ها بود، اعلام کرد در ایران نمایندگی انحصاری ندارد و به دلیل عدم امکان تهیه این پانسمان‌ها، بیماران با مشکل مواجه شدند و متاسفانه چند تن از مبتلایان فوت کردند. بعد از این موضوع، نمایندگی یونیسف در ایران وارد عمل شد و محموله حدود ۱.۱ میلیون یورویی وارد کشور کرد و پول این محموله را آلمان به عنوان کمک‌های بشردوستانه پرداخت. محموله وارد شده ۱۳۷ پالت و به وزن شش هزار و ۵۵۰ کیلوگرم بود که وارد انبار هیات امنا شد.»

یعنی حتی اگر تحریم‌ها در این زمینه موثر بوده‌اند، باز راه حل وجود داشته و اتفاقا مساله بلافاصله از طریق یونیسف حل شده است. پس اگر مدیریت در کشور علمی و کارآمد بود، قبل از نایاب شدن این محصول مهم برای بیماران خاص، چاره‌اندیشی می‌کرد. به عبارت دیگر، به قول «محمدجواد ظریف»، وزیر پیشین امور خارجه جمهوری اسلامی، ایران در دور زدن تحریم‌ها دکترا دارد. پس اگر این مساله برای‌شان مهم بود، راه آن را نیز پیدا می‌کردند؛ همان‌طور که در تمام سال‌هایی که تحریم بودند، باب واردات هیچ وقت بسته نشد و هر کالایی خواستند، وارد کردند.

۳- خبرگزاری فارس مدعی است این دادگاه با شکایت ۲۹۵ بیمار پروانه‌ای علیه امریکا تشکیل شده ولی عکسی که این خبرگزاری از جلسه دادگاه منتشر کرده است، نشان می‌دهد کمتر از ۱۰ تا ۱۵ نفر در دادگاه حضور دارند.

۴- اگر هدف، احقاق حقوق بیماران پروانه‌ای بود، دولت ایران و نهادهای امنیتی و حقوقی به جای گشودن دادگاهی بی‌حاصل در تهران، از دولت تحریم کننده در محاکم بین‌المللی اعلام شکایت می‌کردند تا به پرونده به طور عادلانه رسیدگی و در صورت اثبات تخلف دولت امریکا، این کشور محکوم و راهی برای جبران خسارت وارده گشوده شود. اما واقعیت این است که دستگاه تبلیغاتی نظام با توسل به اخبار جعلی، می‌کوشد قلب و ذهن مخاطبان را به دشمنی بیشتر با امریکا جلب کند و در این مسیر تنها چیزی که برایش مهم نیست، درد بیماران پروانه‌ای است.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy