Monday, Nov 8, 2021

صفحه نخست » صادق زیباکلام: گفتند مراعات کن تا حکمت اجرا نشود

zibakalam_110821.jpgامیرحسین میراسماعیلی - ایران وایر

«صادق زیباکلام»، فعال رسانه‌ای، نویسنده و استاد رشته علوم سیاسی «دانشگاه تهران» می‌گوید هر لحظه امکان دارد حکم ۱۸ ماه حبس او از سوی دادگاه انقلاب اجرایی شود.

زیباکلام در گفت‌وگو با «خبرنگاری جرم نیست»، طرح مجلس شورای اسلامی برای محدود کردن اینترنت آزاد را حاصل ایده تبدیل ایران به چین توسط تندروها عنوان می‌کند و عملکرد دولت «ابراهیم رئیسی» در سه ماه گذشته را بی‌فایده می‌داند.

او می‌گوید در بررسی میزان سانسور و سرکوب آزادی بیان نیز بین دولت فعلی و دولت «حسن روحانی» تفاوتی نمی‌بیند.

صادق زیباکلام اسفند ۱۳۹۸ توسط قاضی «ابوالقاسم صلواتی» در دادگاه انقلاب تهران، با اتهام‌های «تبلیغ علیه نظام» و «نشر اکاذیب»، به تحمل ۱۸ ماه حبس تعزیری و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی محکوم شد. این حکم که توسط دادگاه‌های تجدیدنظر و دیوان عالی کشور نیز تایید شده است، هر لحظه ممکن است برای این روزنامه‌نگار اجرا شود.

صادق زیباکلام در گفت‌وگو با «خبرنگاری جرم نیست»، از عدم صدور مجوز برای آخرین کتابش به نام «شاه کشتار نکرد» توسط وزارت فرهنگ و ارشاد دولت‌های حسن روحانی و ابراهیم رئیسی گلایه می‌کند و می‌گوید: «درواقع هنوز هیچ جوابی به درخواست من برای اعطای مجوز نشر نداده‌اند و تاسف‌بار است. از طرفی، آن حکم ۱۸ سال زندان نیز به مرحله اجرای احکام رسیده است اما فعلا ظاهرا دست نگه داشته‌اند و منتظرند تا در وقت مناسب آن را اجرا کنند. این پرونده مربوط به مصاحبه من با دویچه‌وله آلمان بود که هم‌زمان با تظاهرات آبان ۱۳۹۸ پیش‌بینی کرده بودم مسوولان نظام به زودی معترضان را به منافقین، عربستان و سلطنت‌طلبان ربط خواهند داد. چند ماه بعد هم دقیقا همین اتفاق افتاد. پس آن‌ها از من شکایت کردند و در نهایت توسط قاضی صلواتی به ۱۸ سال زندان و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی محروم شدم. وقتی اعتراض من به دادگاه تجدیدنظر و سپس دیوان عالی کشور نتیجه‌ای نداشت و حکم تایید شد، اوایل سال ۱۳۹۹ بود که قاضی القاصی مهر، دادستان تهران من را احضار کرد.»

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

دادستان تهران در این جلسه به صادق زیباکلام گفته بود: «پرونده‌ات برای اجرای احکام ارسال شده است و در حال حاضر باید تو را بازداشت و به زندان اوین بفرستیم اما در وضعیت کرونایی، اصراری به انجام چنین کاری نداریم. پس خودت مقداری مراعات کن.»

این فعال رسانه‌ای و استاد دانشگاه می‌گوید تا این لحظه هنوز هیچ تماس و احضاریه‌ای مبنی بر اجرای حکم دریافت نکرده است اما همه‌چیز آماده است تا هر زمان که اراده کنند، زندانی شود.

صادق زیباکلام که در سال‌های اخیر جزو فعال‌ترین منتقدان حکومت ایران در داخل کشور بوده است، به مقایسه عملکرد دولت فعلی و قبلی در سانسور و محدودیت‌های فرهنگی می‌پردازد و از تصویب طرح «صیانت از فضای مجازی» در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: «با گذشت این چندماه از عمر دولت جدید، باید بگویم هنوز هیچ تفاوتی ایجاد نشده و وضعیت مثل سابق است؛ یعنی نه بدتر شده است و نه بهتر. یک جریان تندرویی در ایران وجود دارد که قبلا با برجام مخالفت می‌کرد و الان هم با ازسرگیری مذاکرات مخالف است. همین گروه تند و تنگ‌نظر، علیه آزادی فضای مجازی هم فعالیت می‌کنند و حالا می‌خواهند اینترنت جهانی را قطع کنند تا فضای مجازی نیز مانند مطبوعات و صداوسیما در انحصار حکومت باشد؛ یعنی دقیقا همان وضعیتی که در چین حاکم است. اما معتقدم که این جریان تمام حاکمیت نظام را شامل نمی‌شود و در جمهوری اسلامی شخصیت‌هایی هستند که با تندروها همراه نیستند. به همین دلیل بعید می‌دانم نقشه تندروها اجرایی شود. چون اکثریت مردم نیز با چنین برنامه‌هایی مخالف هستند و اجرای آن می‌تواند دوباره وضعیت کشور را آشفته کند.

صادق زیباکلام که یکی دیگر از مصادیق پرونده اخیرش در دادگاه انقلاب، مقایسه بودجه حوزه‌های علمیه با بودجه استان‌های کردستان، سیستان‌وبلوچستان و سازمان حفاظت از محیط زیست کشور بوده است، وضعیت فعلی جامعه ایران را به شدت وخیم و فلاکت‌بار توصیف می‌کند.

نویسنده کتاب‌های توقیف‌شده شاه کشتار نکرد و «رضاشاه» که دلیل مخالفت با چاپ آن‌ها را نیز مغایر بودن با روایت رسمی حکومتی عنوان می‌کند، می‌گوید: «در دو سال اخیر وضعیت اقتصادی مردم ایران دگرگون و افتضاح شده است. آمدن ابراهیم رئیسی هم تا این لحظه موجب هیچ گشایشی نشده است و وضعیت روزبه‌روز بدتر هم می‌شود. در بسیاری از کشورها پس از بحران کرونا، دولت‌ها به حمایت مالی از اقشار آسیب‌دیده روی آوردند اما در ایران اصلا چنین چیزی را شاهد نبودیم و میلیون‌ها نفر بی‌کار شده‌اند. تندروها در چهار سال گذشته سعی کردند همه مشکلات اقتصادی را به گردن دولت روحانی بیاندازند اما بدتر شدن اوضاع در این چند ماه نشان داد که روحانی مانند یک گل‌گیر برای گرفتن گل‌ولای نظام بود و حالا که رئیسی رییس‌جمهور شده است، نمی‌دانند چه کسی را مقصر جلوه دهند. پس برای منحرف کردن اذهان عمومی، به سراغ برنامه‌هایی مانند شکایت از روحانی در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس رفته‌اند.»

از مهم‌ترین کتاب‌های منتشرشده توسط صادق زیباکلام، می‌توان به «ما چگونه، ما شدیم، غرب چگونه غرب شد»، «هاشمی بدون روتوش»، «سنت و مدرنیته»، «از هانتینگتون و خاتمی تا بن‌لادن» و «توهم توطئه» اشاره کرد. کتاب رضاشاه نیز پس از ناامیدی صادق زیباکلام در دریافت مجوز نشر، به‌صورت زیرزمینی و اینترنتی در بازار منتشر شد.

صادق زیباکلام که مدرک دکترای علوم سیاسی از دانشگاه «برادفورد» بریتانیا دارد و هم‌اکنون در دانشکده حقوق و علوم سیاسی در دانشگاه تهران تدریس می‌کند، پیش از انقلاب اسلامی ایران در رشته مهندسی شیمی در کشور بریتانیا تا مقطع دکترا تحصیل کرد. او تابستان ۱۳۵۳، هنگام سفر به ایران، توسط سازمان اطلاعات و امنیت کشور (ساواک) دستگیر شد و به اتهام‌های «خراب‌کاری علیه حکومت» و «تبلیغ برای سازمان مجاهدین خلق»، به تحمل سه سال زندان محکوم شد.

زیباکلام را در شهریور ۱۳۵۵، پس از دو سال، از زندان آزاد کردند.

پس از انقلاب اسلامی ایران، صادق زیباکلام در سال ۱۳۶۳ برای ادامه تحصیل به بریتانیا بازگشت و این‌بار به‌ جای ادامه تحصیل در رشته مهندسی شیمی، به علوم انسانی روی آورد و در دانشکده صلح‌شناسی دانشگاه برادفورد، مدرک فوق‌لیسانس و دکترای خود را کسب کرد. زیباکلام در سال ۱۳۶۹ به ایران بازگشت و پس از دو سال، وارد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران شد.

خرداد ۱۳۹۳، او به سه اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» و «توهین به قضات و مسوولان دستگاه قضایی»، به ۱۸ ماه حبس تعزیری محکوم شد؛ محکومیتی که مصادیق آن، «سوال درباره فایده سیاست هسته‌ای» و «انتقاد از نحوه برخورد قضایی با متهمان پرونده اختلاس سه هزار میلیارد تومانی» در ایران بوده است.

او به این حکم اعتراض کرد تا در نهایت در دادگاه تجدیدنظر به پنج میلیون تومان جریمه نقدی تبدیل شود.

این روزنامه‌نگار هم‌چنین در سال ۱۳۹۶ به دلیل اظهاراتش در دفاع از اعتراضات مردمی ماه دی آن سال، از سمت استادی این دانشگاه اخراج شد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy