Thursday, Dec 30, 2021

صفحه نخست » اتفاق بزرگ در وین

vienna_123021.jpgیادداشت جلال خوشچهره در سایت دیپلماسی ایرانی:

ساعاتی پیش از شروع دور هشتم مذاکرات برجامی در وین، سخنگوی وزارت‌امور خارجه در نشست مطبوعاتی خود، خبر از یک اتفاق بزرگ داد. او گفت: « تیم مذاکره کننده ایران در حال تبادل غیر رسمی و غیر مستقیم متون کتبی اما بدون سربرگ با امریکا از طریق انریکه مورا، نماینده اروپا در مذاکرات وین است.» خطیب زاده تأکید کرد: « این خبر بزرگی است که امروز(دوشنبه ششم دی ۱۴۰۰) در اختیار خبرنگاران می‌گذارم.» به راستی باید این خبر را بزرگ و تحول رو به جلو در مذاکرات وین دانست؟

تبادل متون غیر رسمی -که در ادبیات دیپلماتیک «غیر متن» خوانده می‌شود- میان مذاکره کنندگان ایرانی و امریکایی، یک پیشرفت رو به جلوست. این خبر به قول سعیدخطیب‌زاده «بزرگ» اگرچه در میان گزارش‌های رسانه‌های داخلی و خارجی گم و یا کم‌رنگ دیده شد اما آن را می‌توان گام نخست در تغییر نگرشی دانست که تهران را از گفت‌وگوی مستقیم با واشنگتن در هفت دور مذاکرات برجامی در وین پرهیز داده است. در واقع کشدار شدن مذاکراتی که حالا هشتمین دور آن با چشم‌اندازی همچنان مبهم و پیش‌بینی‌های متعارض از سوی گرایش‌های مختلف آغاز شده، نبود گفت‌گوی مستقیم میان دو مذاکره کننده اصلی است. گره کار در وین از سوی دو بازیگر اصلی؛ یعنی تهران و واشنگتن باز می‌شود. تمام مطالبات تهران از مذاکراتش در وین و احیای برجام متوجه واشنگتن است. مخاطب اصلی واشنگتن نیز تهران است،اما به‌گونه‌ای بدیع در تاریخ مذاکرات دیپلماتیک، این دو متغیر اصلی از نشستن روبروی هم پرهیز کرده‌ و کار را به واسطه‌هایی سپرده‌اند که کارنامه آنان خالی از دستاورد معلوم است.

ابتکار تهران در انتقال پیام مکتوب و مستقیم خود به طرف آمریکایی از طریق «انریکه مورا» و نه نمایندگان اعضای گروه چهار، می‌تواند نشان از گذر تهران از امید به نقش‌آفرینی واسطه‌هایی باشد که تاکنون اگر بر بلندی دیوار بدبینی‌های متقابل میان تهران - واشنگتن نیفزوده باشند، در کاستن از آن هم نقش مؤثری نداشته‌اند. در واقع گروه چهار ناتوانی خود را در تحقق خواست‌های تهران نه تنها در وین، بلکه از سال ۲۰۱۸ میلادی تاکنون بدون توافق با واشنگتن نشان داده‌اند. تجربه موفق امضای برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز بدون گفت‌گوی مستقیم تهران - واشنگتن، همان سرنوشتی را می‌یافت که در مذاکرات طولانی ایران و تروئیکای اروپایی از سال ۲۰۰۳ تا اواسط ۲۰۱۴ تجربه شد؛ یعنی تشدید اختلاف‌ها ‌و رفتن پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد.

رودبایستی‌ها را باید کنار گذاشت و منافع ملی را بر هرچیز ترجیح داد. ایران و امریکا، طرف‌های اصلی مذاکرات وین هستند. اگر قرار به موفقیت در وین باشد، تهران و واشنگتن نمی‌توانند بیش از این، پشت دیوار و با واسطه با هم کلنجار کنند. واسطه‌ها با نگاه به منافع ترجیحی‌ خود عمل می‌کنند. اگر قرار بر بی‌اعتمادی باشد، بی‌اعتمادی را چرا نباید در منافع ترجیحی واسطه‌ها نیز دنبال کرد.

فرصت‌ها اندک اندک به پایان نزدیک می‌شو‌ند. وین می‌تواند به مثابه جعبه پاندورایی شود که هر‌نوع شری از آن بیرون بیاید و یا موقعیتی را فراهم کند که همه طرف‌ها در آن کامیاب شوند.

سخنگوی وزارت امور خارجه از خبری بزرگ گفت. این خبر را برای فرجام هشتمین دور از مذاکرات وین می‌توان به فال نیک گرفت. بازتاب تبادل متون غیر رسمی میان تهران و واشنگتن را در روزهای آتی و روند مذاکرات و احتمال دستیابی به توافق تدریجی یا همان «کم در برابر کم» می‌توان سنجید.

bagheri_122821.jpgباقری از «پیشرفت نسبتا خوب» درباره لغو تحریم‌ها خبر داد

ایران اینترنشنال - همزمان با روزهای پایانی سال میلادی، گفت‌وگوهای وین روز پنجشنبه برای سه روز متوقف شد؛ علی باقری از «پیشرفت‌های نسبتا خوب» درباره لغو تحریم‌ها در این دور از مذاکرات سخن گفته و نماینده روسیه نیز گفت حرکت روبه‌جلو است اما چندین موضوع سیاسی و فنی با اهمیت زیاد همچنان مورد اختلاف است.

علی باقری، رییس هیات ایرانی در این مذاکرات، روز پنجشنبه پیش از بازگشت به تهران گفت دور هشتم مذاکرات تمرکز اصلی بر «لغو تحریم‌ها» بود و «چند جلسه درباره راستی‌آزمایی» بین ایران و طرف‌های اروپایی برگزار شد و «پیشرفت‌های به نسبت خوبی» درباره لغو تحریم‌ها رخ داد.

میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در این مذاکرات، نیز روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت طرفین همچنان درباره همزمانی بازگشت به برجام اختلاف دارند.

او تاکید کرد: «داریم رو به جلو حرکت می‌کنیم» اما موضوعات فنی و سیاسی بسیاری برای مذاکره باقی مانده است.

مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال

اولیانوف درباره نقش روسیه در این دور از مذاکرات نیز به خبرنگار ایران‌اینترنشنال گفت مسکو برای رسیدن به هدف حیاتی احیای برجام «واسطه‌ای صادق» است و تلاش می‌کند بین طرفین زبان مشترک پیدا کند. او تاکید کرد روسیه از نقش خود راضی است.

در روزهای گذشته انتشار تصویر مذاکره میخائیل اولیانوف با رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در رسانه‌های اجتماعی ایران بازتاب داشت و کاربران از عدم مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا و واسطه قرار دادن روسیه انتقاد کردند.

روز پنجشنبه همچنین یک منبع نزدیک به مذاکرات به خبرنگاران گفت طرفین هنوز درباره همزمانی و زمان‌بندی بازگشت به برجام صحبت نکرده‌اند به دلیل اینکه هنوز مذاکرات به آنجا نرسیده است.

این منبع در عین حال پیش‌بینی کرد که مذاکرات تا اوایل فوریه (حدود یک ماه دیگر) به نتیجه برسد.

روز چهارشنبه نیز یک دیپلمات غربی نیز در گفت‌وگوی اختصاصی با ایران‌اینترنشنال درباره وضعیت کنونی مذاکرات وین برای احیای برجام، گفت سه تضمین درخواستی از سوی مذاکره‌کنندگان جمهوری اسلامی، به سه چالش فعلی گفت‌وگوها تبدیل شده است.

سه تضمین مورد درخواست ایران شامل تضمین عدم خروج آمریکا از برجام در آینده، تضمین خارج نشدن شرکت‌های خارجی از ایران و تضمین برای صادر نشدن تحریم جدیدی علیه ایران است.

پیش از توقف مذاکرات، صبح پنجشنبه نشستی دوجانبه بین علی باقری و انریکه مورا، نماینده اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات، و نشستی چندجانبه بین باقری و نمایندگان سه کشور اروپایی و با حضور مورا برگزار شد.

چند روز پیش مجتبی ذوالنوری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، گفته بود مذاکرات وین در این دور به نتیجه نخواهد رسید.

همچنین روز پنجشنبه عباس مقتدایی، نایب رییس این کمیسیون، گفت تیم ایرانی با اختیارات کامل برای حضور در مذاکرات آماده شده و دستورالعمل‌های مربوطه در اختیار این تیم قرار گرفته است.

از سوی دیگر و همزمان با مذاکرات وین، وزارت دفاع ایران روز پنجشنبه از پرتاب موشک ماهواره‌بر سیمرغ خبر داد.

سپاه پاسداران نیز هفته گذشته از برگزاری مانور «پیامبر اعظم ۱۷» و شلیک ۱۶ موشک بالستیک در این رزمایش خبر داده بود؛ اقدامی که اعتراض بریتانیا را به دنبال داشت.

در همین حال وبسایت نور نیوز، وابسته به شورای عالی امنیت ملی، روز پنجشنبه در یادداشتی نوشت که برگزاری این رزمایش در میانه مذاکرات وین «حاوی این پیام راهبردی بود که جمهوری اسلامی ایران از ظرفیت‌های تولید قدرت ملی» در «میدان» و «دیپلماسی» به صورت همزمان استفاده خواهد کرد.



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy