Wednesday, Nov 16, 2022

صفحه نخست » جاسوس‌های وابسته به جمهوری اسلامی در جمهوری آذربایجان را بهتر بشناسیم

gorjestan_banner.jpgابراهیم رمضانی - ایران وایر

سازمان امنیت جمهوری آذربایجان روز ۲۳ آبان ۱۴۰۱ در بیانیه‌ای از کشف یک شبکه پنج نفره جاسوسی مرتبط با جمهوری اسلامی خبر داد که به اتهام «خیانت به کشور» تحت بازداشت قرار گرفته‌اند.

به نوشته‌ رسانه‌های جمهوری آذربایجان، این اشخاص در قبال دریافت پول، اطلاعاتی در مورد نیروهای نظامی و تجهیزات نظامی جمهوری آذربایجان و فرایندهای سیاسی و اجتماعی این کشور در اختیار مقامات جمهوری اسلامی قرار داده‌اند. دست‌کم دو نفر از دستگیر شدگان در ایران آموزش دینی گذرانده‌اند.

دستگیر شدگان چه کسانی هستند و رسانه‌های جمهوری آذربایجان چه می‌گویند؟

بر اساس بیانیه سازمان امنیت جمهوری آذربایجان، سرویس امنیت این کشور کاپیتان کشتی ناوگان نفتی دریای خزر، «ظاهر عسگراف» را که با سرویس‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی همکاری مخفیانه داشته، دستگیر کره است.

👈مطالب بیشتر در سایت ایران وایر

در این بیانیه آمده است ظاهر عسگراف که به‌ عنوان کاپیتان کشتی در ناوگان نفتی دریای خزر کار می‌کرده، یکی از جاسوسانی است که حین آموزش دینی در شهر قم و در ازای دریافت پول، از سوی سازمان اطلاعات ایران به کار گرفته شده است.

به نوشته روزنامه «حریت»، عسگراف در این مدت اطلاعاتی را در مورد شرکت‌ها و نمایندگی کشورهای خارجی فعال در جمهوری آذربایجان، مکان و زمان رزمایش‌های نیروی دریایی در دریای خزر و جزییاتی از محموله‌های سکوهای نفتی را با هدف تضعیف حاکمیت و توان دفاعی جمهوری آذربایجان در اختیار مقامات جمهوری اسلامی قرار داده است.

بر اساس بیانیه سازمان امنیت جمهوری آذربایجان، «ائلنور رسول‌اف» یکی دیگر از دستگیرشدگان است که در سال ۲۰۱۸، زمانی که برای معالجه به ایران رفته بود، با نمایندگان نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی که خود را «دکتر» معرفی کرده بودند، دیدار و برای جاسوسی به نفع جمهوری اسلامی در قبال دریافت مبالغی با این افراد توافق کرده بود.

ائلنور رسول‌اف به همراه یکی از بستگان خود به نام «عارف رسول‌اف»، اطلاعات عمدتا نظامی، از جمله از مناطقی که خط لوله نفت و گاز طبیعی می‌گذرد، مکان پهپادها، تانک‌ها و تجهیزات نظامی مختلف متعلق به وزارت دفاع، خودروهای به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه «تکنوسافت» باکو و هم‌چنین مکان سامانه‌های پدافند هوایی و راداری را جمع‌آوری و ارسال کرده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های جمهوری آذربایجان، «بختیار آقازاده»، یکی دیگر از شهروندان جمهوری آذربایجان است که در زمان حضور در ایران برای گذراندن تحصیلات دینی، به استخدام اطلاعات ایران در آمده است.

طبق این گزارش، او در ازای دریافت دستمزد، همکاری با سازمان اطلاعاتی جمهوری اسلامی را پذیرفته و اسنادی در مورد ماموریت کشورهای خارجی فعال در آذربایجان، فرایندهای سیاسی و اجتماعی جمهوری آذربایجان، یگان‌های نظامی و ستاد فرماندهی کشور و انتصابات و ماموریت آن‌ها به نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی داده است.

به نوشته روزنامه «مساوات»، «میرحافظ جعفرزاده» نیز یکی دیگر از دستگیرشدگان است که با سازمان‌دهی نهادهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی، اقدامات مجرمانه‌ای علیه کشور آذربایجان انجام داده است.

به نوشته این روزنامه، او از سال ۲۰۱۸ با قرار بازداشت، تحت تعقیب بین‌المللی قرار گرفته بود.

جعفرزاده با مشخص کردن مناطقی که تجهیزات نظامی در آن‌ها قرار دارند، موقعیت آن‌ها و اطلاعات مربوط به توان دفاعی جمهوری آذربایجان را از طریق تلگرام برای نهادهای اطلاعاتی ایران فرستاده است.

سازمان امنیت جمهوری آذربایجان گفته است به اقدامات عملیاتی و تحقیقاتی خود برای جلوگیری از فعالیت‌های خراب‌کارانه و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ادامه می‌دهد.

احضار سفرای هر دو طرف از سوی وزارت امور خارجه دو کشور

هفته گذشته سفیر جمهوری آذربایجان در پی سخنان «الهام علی‌اف»، به وزارت امور خارجه در تهران فراخوانده شده بود.

الهام علی‌اف، رییس جمهوری آذربایجان در مراسم «روز پیروزی» این کشور عنوان کرده بود که برگزاری رزمایش‌ها در مرز جمهوری آذربایجان موجب ترس این کشور نخواهد شد.

او با انتقاد از جمهوری اسلامی، با اشاره به روابط نزدیک ایران و ارمنستان گفته بود: «باز کردن آغوش کشور مدعی اسلام‌گری به کشوری که مساجد را نابود کرده است، چیزی جز ریاکاری و خیانت نیست.»

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در اعتراض به سیاه‌نمایی رسانه‌های جمهوری اسلامی علیه آذربایجان و اظهارات تهدید‌آمیز برخی مقامات ایرانی، «عباس موسوی»، سفیر ایران در این کشور را احضار کرد.

تحصیل دینی شهروندان آذربایجان در جمهوری اسلامی و سوء استفاده نهادهای اطلاعاتی

مذهب‌گرایی ابزار استراتژیک جمهوری‌ اسلامی برای نفوذ در جمهوری‌ آذربایجان است. حاکمان ایران بعد از استقلال جمهوری آذربایجان، به اشکال مختلف در پی نفوذ در میان شیعیان این کشور بوده‌اند.

سازمان‌دهی و ایجاد امکان تحصیل رایگان طلبه‌های آذربایجانی در حوزه‌های علمیه، اعزام جوانان به ایران برای دریافت آموزش‌های دینی در دانشگاه‌ها، فرستادن روحانی به این کشور برای تبلیغ مذهب تشیع، تامین اعتبار فعالیت‌های سازمان‌های مختلف طرف‌دار جمهوری‌اسلامی، برگزاری برنامه‌های مربوط به «عاشورا»، فعالیت در شبکه‌های اجتماعی و راه‌اندازی وب‌سایت به زبان ترکی آذربایجانی در تبلیغ مذهب تشیع و فعالیت ۲۰ ساله کمیته امداد در شهرهای مختلف، تنها بخشی از فعالیت‌های جمهوری‌ اسلامی در جمهوری آذربایجان بوده است.

روز دهم آبان ۱۴۰۱ نیز سازمان امنیت جمهوری آذربایجان در بیانیه‌ای، از انجام عملیاتی علیه یک گروه مسلح غیرقانونی که زیر نظر نیروهای اطلاعاتی جمهوری‌ اسلامی ایجاد شده است، خبر داده بود.

بر اساس گزارش رسانه‌های جمهوری‌ آذربایجان، در این عملیات، اسناد و شواهد متعددی درباره این گروه مسلح غیرقانونی و رزمایش‌های نظامی سازمان‌دهی شده توسط آن‌ها به دست آمده است. این گروه کتاب‌ها و ویدیوهایی را به همراه داشته‌ که اسلام افراطی را ترویج می‌کرده و مخدوش کننده دیدگاه توسعه مدرن و جدایی دین از سیاست بوده‌اند.

در گزارش روزنامه حریت، ۱۹نفر از شهروندان جمهوری آذربایجان که در تمرینات نظامی این گروه‌ مسلح شرکت کرده‌اند، در عملیات نیروهای امنیتی جمهوری‌ آذربایجان بازداشت شده و مورد بازجویی قرار گرفته‌اند.

رسانه‌های آذربایجان به نقل از سرویس اطلاعاتی این کشور نوشته‌اند: «این افراد در مانورهای نظامی در خاک سوریه شرکت کرده و در آن‌جا آموزش استفاده از سلاح گرم و تاکتیک‌های رزمی را فرا گرفته‌اند. به هر فردی که در این رزمایش‌ها شرکت کرده، مبالغ مختلفی پرداخت ‌شده است.»

در اردیبهشت ۱۴۰۱، رییس جمهوری آذربایجان با اشاره به حمایت ایران از مخالفان آذربایجان اعلام کرد: «در سال ۲۰۱۸، اسامی ۲۰ نفر از آذربایجانی‌ها که به ایران پناهنده شده‌ و مدام تمامیت ارضی آذربایجان را زیر سوال می‌برند را به آقای روحانی، رییس جمهوری وقت ایران دادیم. ما خواستار استرداد این افراد به آذربایجان به‌دلیل دست داشتن مستقیم در حمله مرگبار به پلیس گنجه شدیم. شواهدی هم داریم. متاسفانه هیچ یک از آن‌ها تحویل داده نشدند.»



Copyright© 1998 - 2024 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: info@gooya.com تبلیغات: advertisement@gooya.com Cookie Policy