بی بی سی - حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران گفت که به رغم «روابط ممتاز تهران و مسکو» ایران حاضر نیست که الحاق کریمه، لوهانسک و دونستک را به روسیه به رسمیت بشناسد.
آقای امیرعبداللهیان در مصاحبهای با شبکه دولتی ترکیه، تیآرتی، گفت که ایران هوادار حفظ تمامیت ارضی اوکراین و مخالف جنگ در این کشور است و در این مدت برای صلح، تلاش کرده که در تماس با رهبران دو طرف میانجیگری کند.
وی در عین حال تاکید کرد که از نظر جمهوری اسلامی ایران، «تحریکات ناتو» عامل آغاز این جنگ است.
جمهوری اسلامی ایران از سوی اوکراین و متحدان غربیاش متهم شده است که به رغم اعلان بیطرفی در این جنگ، با ارسال پهپادهای نظامی به روسیه، به این کشور کمک میکند.
اوکراین میگوید که به شدت از سوی پهپادهای ساخت ایران که در دست ارتش روسیه است، آسیب دیده است.
روز پنجشنبه، ولودیمر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفت که روسیه خود را برای استفاده مجدد از یک «بسته جدید از پهپادهای ایرانی» آماده میکند.
آقای امیرعبداللهیان، بدون اشاره به اتهام کمک تسلیحاتی تهران به مسکو گفت: «ما سیاست دوگانه نداریم. همانطور که مخالف جنگ در عراق، سوریه، یمن و افغانستان بودیم و هستیم، مخالف جنگ و آوارگی در اوکراین هستیم.»
آقای امیرعبداللهیان در حالی از مخالفت ایران با جنگ در سوریه و عراق سخن گفته که نیروهای مسلح ایران در جنگهای داخلی هر دو کشور مشارکت داشتند و سپاه پاسداران به شکل فعال از گروههای شبهنظامی حاضر در این درگیریها حمایت میکند.
با این حال وزیر خارجه ایران، مخالفت با جنگ را «سیاست اصولی» جمهوری اسلامی ایران توصیف کرد.
اتهام مشارکت ایران در جنگ اوکراین موجب شده تا تهران در کنار مسکو، هدف تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا قرار بگیرد.
در روز جمعه، خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها در بروکسل گزارش داد که اتحادیه اروپا در تدارک تهیه ۱۰ بسته جدید تحریمی است که از ماه آینده علیه روسیه اجرا شوند.
این دیپلماتها گفتند که تحریمهای جدید احتمالا تا زمان سالگرد حمله روسیه به اوکراین در روز ۲۴ فوریه (۵ اسفند) برای اجرا آماده خواهند بود.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا قرار است در روز دوشنبه درباره جنگ اوکراین مذاکره کنند.
منابع دیپلماتیک اروپایی میگویند که در همین جلسه ۳۷ مقام و نهاد وابسته به ایران نیز تحریم خواهند شد.
روز جمعه سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز گفت که برلین انتظار دارد در این جلسه، وزاری خارجه ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا بر سر موارد جدید تحریم ایران به توافق برسند.