مجتبا پورمحسن - ایران اینترنشنال
ایران اینترنشنال به اطلاعاتی اختصاصی دست یافته که نشان میدهد محمدرضا زاهدی، فرمانده سپاه کشته شده در حمله منتسب به اسرائیل به دمشق، برای در امان ماندن از حمله اسرائیل، از مسیر لاذقیه به دمشق رفته بود.
محمدرضا زاهدی، با نام مستعار ابومهدی، رییس مستشاران نظامی ایران در سوریه و لبنان، ساعت پنج عصر ۱۳ فروردین ماه به وقت محلی، در حمله اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق کشته شد.
پنج عضو دیگر نیروی قدس، یک مستشار ایرانی و شش سوری عضو جبهه موسوم به مقاومت و یک نیروی حزبالله لبنان در این حمله کشته شدند.
سهشنبه، ۱۸ اردیبهشت ماه، در تهران و دیگر نقاط ایران، حکومت چهلمین روز کشته شدن را گرامی داشت. در این مراسم، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، مدعی شد عمر اسرائیل رو به زوال است و زینب سلیمانی دختر قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران هم گفت فقط با نابودی اسرائیل میتوان انتقام خون محمدرضا زاهدی و دیگر فرماندهان کشته شده سپاه در منطقه از جمله محمدهادی حاجی رحیمی، رضی موسوی و همرزمان آنها را گرفت.
چهل روز پس از کشته شدن محمدرضا زاهدی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران در کنسولگری دمشق، که انتقام او به درگیری مستقیم اسرائیل و جمهوری اسلامی انجامید، ایران اینترنشنال در گزارش تحقیقی مشترک با اکانت اینتلی تایمز، رازهای روز پایانی زندگی زاهدی را افشا کرده.
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) May 7, 2024
گزارشی از مجتبا پورمحسن pic.twitter.com/99sfqEH0L3
پس از کشته شدن زاهدی، گمانزنیهای مختلفی درباره چگونگی لو رفتن او مطرح شد. ایران اینترنشنال با همکاری اکانت خبری اینتلی تایمز، که خبرهای امنیتی مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران را منتشر میکند، در تحقیقی مشترک، به وقایع یک روز آخر زندگی این فرمانده نیروی قدس دست یافته است.
زاهدی عصر روز ۱۲ فروردین ماه در زادگاهش، اصفهان بود و با دوستش مسیح توانگر، به عیادت یکی از همرزمان سابقش رفت. به گفته رسانههای ایران، توانگر به زاهدی گفت: «برای شما از ایران بیشتر از سوریه و لبنان میترسم و آلوده هست و شما خیلی راحت رفت و آمد میکنید.»
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
زاهدی گفت همین هشدار را سالها پیش به عماد مغنیه، فرمانده ارشد حزبالله داده بود. مغنیه در سال ۲۰۰۸ در دمشق، پایتخت سوریه، در یک انفجار کشته شد.
زاهدی به توانگر گفت فردا به سوریه میرود.
خبرگزاریهای ایران همچنین میگویند این فرمانده ارشد سپاه پاسداران پس از این دیدار، به مشهد رفت تا آرامگاه امام هشتم شیعیان را زیارت کند. او در آنجا به احمد مروی، متولی آستان قدس رضوی و یک نفر دیگر گفت که میخواهد به سوریه برود.
منابع اطلاعی به ایران اینترنشنال گفتند که او ساعت یک بامداد از مشهد به تهران و به فرودگاه مهرآباد رفت. جایی که سپاه پاسداران یک ترمینال اختصاصی برای انتقال سلاح به سوریه و عراق دارد. این ترمینال زیر نظر واحد ۱۹۰ نیروی قدس سپاه پاسداران، به رهبری بهنام شهریاری، اداره میشود.
پرواز از تهران به لاذقیه
در حالی که پیشتر تصور میشد سردار زاهدی مستقیما به دمشق رفته، ایران اینترنشنال با کمک منابع اطلاعاتی و در یک تحقیق مشترک با اینتلی تایمز دریافته که او با یک فروند هواپیمای آنتونف ۷۴ از تهران به بندر لاذقیه در شمال غربی سوریه رفت.
این هواپیما در پایگاه هوایی حمیمیم فرود آمد، فرودگاهی که در اختیار روسیه است و به همین دلیل آسمانش با سامانه دفاع موشکی اس-۳۰۰ محافظت میشود و اسرائیل به آنجا حمله نمیکند.
در دهه ۱۹۹۰ ایران ۱۱ فروند هواپیمای آنتونف ۷۴ خرید که چهار تایشان از سری N، در اختیار سپاه پاسداران قرار گرفت.
این هواپیماها در اختیار شرکت هواپیمایی یاسایر، متعلق به سپاه پاسداران است که یکیشان در آذرماه سال ۸۵ در فرودگاه مهرآباد سقوط کرد و ۳۸ نفر کشته شدند.
آمریکا سال ۱۳۹۱، شرکت هواپیمایی یاسایر را به دلیل نقشآفرینی در قاچاق سلاح به منطقه تحریم کرد. سه فروند آنتونف-۷۴ دیگر در این سالها در اختیار این شرکت قرار گرفت. سپاه پاسداران با آنها هم سلاح به سوریه منتقل میکند، هم فرماندهان نیروی قدس را به منطقه میفرستد.
رسانههای منطقهای میگویند سپاه پاسداران سلاحهایی را که آنتونفها از ایران میآورند از دو مسیر زمینی و دریایی به واحد ۴۴۰۰ حزبالله لبنان تحویل میدهد. یگانی که زیر نظر شیخ فادی، با نام واقعی محمدجعفر قصیر اداره میشود. او اسفندماه سال ۹۷ همراه بشار اسد به تهران سفر کرد و آن طور که تصاویر رسانه های رسمی نشان میدهد، به دیدار علی خامنهای هم رفت.
در پایگاه هوایی روسیه در لاذقیه، یک ترمینال برای پروازهای داخلی هم تعبیه شده. محمدرضا زاهدی، با همان هواپیمای آنتونف- ۷۴ راهی دمشق شد. اما در فرودگاه بینالمللی پایتخت سوریه فرود نیامد. بر اساس اطلاعاتی که منابع اطلاعاتی در اختیار ما گذاشتند، هواپیمای کوچک حامل زاهدی در یکی از دو پایگاه نظامی مزه و بلی فرود آمد.
ایران اینترنشنال نتوانست در تحقیقاتش دریابد که زاهدی به کدام از این دو پایگاه نظامی رفته است. فاصله پایگاه مزه تا ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی با ماشین پنج دقیقه است.
به گزارش بلومبرگ، چند دقیقه پیش از حمله، زاهدی بالاخره به کنسولگری رسید، و به طبقه دوم رفت. ساعاتی پیش از حمله منتسب به اسرائیل، ساکنان سفارتخانه و کنسولگری جمهوری اسلامی به یک متجمع مسکونی در همان خیابان منتقل شدند، جایی که دو برادر بشار اسد هم زندگی میکردند.
به گفته سفیر جمهوری اسلامی، جنگندههای اف-۳۵ اسرائیلی ساعت پنج عصر با شلیک شش موشک کنسولگری را هدف قرار دادند.
حملهای که به گفته بلومبرگ در جریان آن همه شاخه فرماندهی سپاه پاسداران در سوریه از بین رفت؛ از جمله سردار زاهدی، کسی که حسن نصرالله او را رییس مستشاران نظامی ایران در سوریه و لبنان خواند.
مرگ او پای جمهوری اسلامی را به عملیات مستقیم نظامی به اسرائیل باز کرد.
جمهوری اسلامی شامگاه ۲۵ فروردین با بیش از ۳۰۰ موشک کروز، موشک بالستیک و پهپاد به اسرائیل حمله کرد. این اولین حمله مستقیم حکومت ایران به خاک اسرائیل بود.
اسرائیل نیز در پاسخ به عملیات نظامی جمهوری اسلامی، بامداد ۳۱ فروردین پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان را هدف قرار داد.
اخراج مجری جنجالی از صدا و سیما