ایران اینترنشنال - در ادامه هشدارها درباره کمبود آب و ناتوانی جمهوری اسلامی در مدیریت بحران خشکسالی، ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، نسبت به تشدید این بحران و بروز «جنگ آب» میان استانهای کشور در آینده هشدار داد. در تحولی دیگر در همین رابطه، کشت برنج در استان کهگیلویه و بویراحمد ممنوع اعلام شد.
ابوترابی یکشنبه ۱۷ فروردین در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا، نسبت به وقوع «جنگ آب» میان استانها هشدار داد و گفت: «تهران با یک وضعیت فوقالعاده حاد و خطرناک مواجه است و استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق نیمه شرقی کشور نیز با مشکلات مشابهی روبهرو هستند.»
او با بیان اینکه مساله کمبود آب در مشهد به «بحرانی وحشتناک» رسیده، تاکید کرد وضعیت این شهر همچون تهران، اصفهان و یزد است و در آیندهای نزدیک ممکن است شرایط بهمراتب «وخیمتر و خطرناکتر» شود.
ابوترابی با انتقاد از نبود اولویتبندی در مدیریت منابع آب ایران گفت: «در حالی که با محدودیت شدید منابع آبی روبهرو هستیم، با استفاده از تکنولوژی آب را به کوههای بلند منتقل میکنند تا باغهای هلو ایجاد کنند. اما باید پرسید هلو مهمتر است یا فرونشست اصفهان و آب آشامیدنی یزد؟ ما اولویتهایمان را گم کردهایم.»
گروهی از معترضان در اصفهان دو ایستگاه پمپاژ آب زایندهرود به استان یزد را تخریب و به آتش کشیدند. مسئولان استان یزد وضعیت آب را در این استان قرمز اعلام کردند و مجبور به توزیع آب با تانکر شدند.
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) April 5, 2025
گفتوگو با مهدی کتابچی، مشاور پروژههای آب در دولت ایالتی مریلند pic.twitter.com/fNyEvlpP4O
پیش از این در پنجم فروردین، اسکندر مومنی، وزیر کشور، کمبود آب در ایران را مسالهای جدی خواند و از مردم خواست «مدیریت مصرف آب» را در اولویت قرار دهند.
در دوم فروردین، شماری از رسانهها در ایران به مناسبت روز جهانی آب، در گزارشهایی به کاهش چشمگیر منابع آب زیرزمینی و ذخایر سدها، بحران تنش آبی و خشکسالی پرداختند.
«جنگ، جنگِ آب است»
ابوترابی در ادامه مصاحبه خود با ایلنا، درباره بحران کمبود آب در دو استان اصفهان و یزد گفت: «جنگ، جنگِ آب است؛ ما بارها سالهای متمادی این اخطار را داده بودیم.»
این نماینده مجلس اضافه کرد: «دو دوره قبل، حدود هشت سال پیش که ما استعفای دستهجمعی نمایندههای اصفهان را شاهد بودیم، این روزها را میدیدیم که خدایی نکرده با یک سری اتفاقات ناگواری مواجه شویم.»
عباس علیآبادی، وزیر نیروی دولت مسعود پزشکیان، دوم فروردین از بحران آب در استانهای اصفهان، تهران، خراسان رضوی و یزد خبر داد و گفت پنج سال پیاپی خشکسالی باعث کاهش ذخایر آبی کشور شده است.
کشت برنج در کهگیلویه و بویراحمد ممنوع شد
آرش مصلح، مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد، ۱۷ فروردین از کاهش ۴۷ درصدی بارندگی در این استان خبر داد و اعلام کرد کشت برنج در زیر چاهها در همه مناطق استان ممنوع شده است.
مصلح گفت: «در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ شاهد کاهش ۴۷ درصد کاهش بارش هستیم که با این شرایط در فصل گرم امسال با مشکل کم آبی روبهرو خواهیم شد.»
او افزود: «در راستای مدیریت موضوع، کشت برنج در زیر چاههای تمام مناطق و کشت گیاهان پر آببر در مناطق دارای تنش آبی استان ممنوع شده است.»
مطالب بیشتر در سایت ایران اینترنشنال
در هفتههای گذشته هشدارها درباره کمآبی، خالی شدن ظرفیت سدها و بحران خشکسالی شدت گرفته است.
عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب، ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ درباره کاهش چشمگیر حجم آب مخازن و وضعیت بحرانی سدهای کلیدی ایران هشدار داد.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، نیز ۲۷ اسفند گفت بارندگیها در سال گذشته در برخی استانها تا حدود ۷۵ درصد نسبت به سالهای پیش از آن افت داشته است.
آمارهای رسمی نشان میدهند حدود ۸۰ درصد منابع آب زیرزمینی کشور مصرف شده و ذخایر سدها در وضعیتی بحرانی قرار دارند.
پیشتر برخی کارشناسان هشدار داده بودند ذخیره هزار ساله آبهای زیرزمینی ایران در سه دهه اخیر مصرف شده است.