احتمال انفجار محموله چینی سوخت موشک در بندر رجایی؛ گمانهزنیها درباره علت حادثه
۸ نفر کشته، ۶ نفر مفقود و صدها نفر مجروح شدهاند
ایندیپندنت فارسی - در پی انفجار شدید صبح امروز (۶ اردیبهشت) در بندر رجایی بندرعباس، منابع محلی و مقامات رسمی از خسارتهای گسترده و انتقال صدها مصدوم به بیمارستانها خبر دادند. بنابر اعلام سخنگوی اورژانس، تاکنون بیش از ۷۰۰ نفر مصدوم شدهاند و شمار کشتهها به ۸ تن رسیده است، به دلیل انتشار گازهای سمی، نیروهای امدادی هنوز امکان نزدیک شدن به مرکز انفجار را نیافتهاند.
در حالی که مقامهای رسمی علت حادثه را «انفجار مواد شیمیایی در محوطه دپوی کالاهای خطرناک» عنوان کردهاند، برخی گزارشهای غیررسمی احتمال دادهاند که این انفجار ممکن است به یکی از محمولههای سوخت موشکی مربوط باشد که اخیراً از چین وارد بندرعباس شده بود.
ویدیوی منتشرشده، لحظه انفجار بندر رجایی در بندرعباس را از فاصله نزدیک به محل حادثه نشان میدهد. بر اساس این ویدیو، انفجار پس از آتشسوزی رخ داده و از سرنوشت کسی که این فیلم را ثبت کرده، اطلاعی در دست نیست. pic.twitter.com/tqL2RKQxa5
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) April 26, 2025
بر اساس گزارشی که شبکه سیانان پیشتر منتشر کرده بود، در بهمنماه امسال کشتی «گلبن» حامل حدود هزار تن پرکلرات سدیم - مادهای کلیدی در تولید پیشران جامد موشکهای بالستیک - وارد آبهای بندرعباس شده بود. این ماده شیمیایی در صنایع موشکی ایران، بهویژه برای موشکهای خیبرشکن و حاج قاسم، کاربرد حیاتی دارد.
ایندیپندنت فارسی پیش از این دو گزارش در ارتباط با انتقال دو محموله خطرناک سوخت موشک به بندرعباس منتشر کرده بود.
ویدیوهای منتشرشده نشان میدهد انفجار بندر رجایی در بندرعباس به خودروهای پارکشده در نزدیکی محل انفجار خسارات زیادی وارد کرده است. pic.twitter.com/UBIVax0dRa
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) April 26, 2025
گزارشهای اطلاعاتی حاکی از آن بود که این محموله برای بخش تدارکات سازمان جهاد خودکفایی خریداری شده و ورود آن میتوانست نشانه بازسازی ظرفیت موشکی ایران پس از حملات اسرائیل باشد. اکنون برخی ناظران احتمال میدهند که انفجار مهیب امروز در بندر شهید رجایی ممکن است ناشی از انفجار این محموله حساس بوده باشد.
با این حال، مقامات رسمی هنوز به طور قطعی ارتباطی میان محموله سوخت موشکی و حادثه امروز اعلام نکردهاند و گفتهاند بررسی علت دقیق انفجار در دست انجام است.
تعداد مصدومان به ۵۱۶ نفر رسید
سخنگوی سازمان اورژانس در گفتگو با خبرگزاری ایرنا گفت: در پی وقوع انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندرعباس، تاکنون ۵۱۶ مصدوم حادثه به بیمارستان منتقل شدند.
بابک یکتاپرست افزود: اورژانس شیراز برای رسیدگی به مصدومان در حالت آمادهباش کامل قرار گرفته است.
محمد آشوری، استاندار هرمزگان نیز در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد که «هنوز منشا انفجار مشخص نیست و بررسی علت حادثه را موکول به آینده میکنیم.»
اشاره کاربران رسانههای اجتماعی به شباهت انفجار بندر رجایی با انفجار ۵ سال پیش بندر بیروت
ایراناینترنشنال - برخی کاربران رسانههای اجتماعی، انفجار در بندر رجایی را با انفجار در بندر بیروت در سال ۲۰۲۰ مقایسه کردند.

علت انفجار در بندر بیروت ذخیره دو هزار و ۷۵۰ تُن آمونیوم نیترات بود که به مدت شش سال در گمرک بدون ایمنی کافی نگهداری شده بود.
ویدیوی ارسالشده به ایراناینترنشنال از سوی یک شهروند، بزرگی انفجار بندر رجایی در بندرعباس را نشان میدهد. بر اساس این ویدیو دود بزرگی پس از انفجار به هوا بلند شده است. pic.twitter.com/uNtQyHUuJb
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) April 26, 2025
مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی در لبنان گفت این انفجار بسیار کوچکتر از انفجار بندر بیروت است و قابل مقایسه با آن نیست.
ویدیوهای منتشرشده حاکی است شیشههای یک هنرستان در بندرعباس با وجود فاصله ۲۵ کیلومتری تا محل انفجار در بندر رجایی، شکسته است.
فرزین ندیمی: احتمالا مواد شیمیایی منفجر شده در انبار شرکت بناگستر مرتبط با ساخت موشک است
فرزین ندیمی، پژوهشگر ارشد امور دفاعی و امنیتی، درباره انفجار بندر رجایی به ایراناینترنشنال گفت به نظر میرسد این سانحه ارتباطی با مواد سوختی نداشته و بیشتر شبیه انفجار مواد شیمیایی ذخیرهشده در انبار شرکت بناگستر باشد.
او افزود که هرچند نمیتوان با اطمینان گفت این مواد چه بودهاند، اما با توجه به سابقه این شرکت، از جمله دریافت محمولههایی از چین و ارتباط با شرکت سپهر انرژی، میتوان حدس زد که مواد انبار شده با مواد اولیه ساخت موشک مرتبط بودهاند.
ویدیوی رسیده، تخریب گسترده سازهها را در نزدیکی محل انفجار بندر رجایی در بندرعباس نشان میدهد. pic.twitter.com/GN3JeTleZN
-- ايران اينترنشنال (@IranIntl) April 26, 2025
به گفته ندیمی، همچنین این احتمال وجود دارد که دو کشتی که در ماههای بهمن و فروردین در بندرعباس پهلو گرفتند و حامل مواد جامد سوخت موشک و مهمات جنگی بودند، در این موضوع نقش داشته باشند.
شرکت بناگستر که کانتینرهای آن در بندر رجایی منفجر شدند، وابسته به هلدینگ سپهر انرژی است که ۱۸ بهمن سال گذشته به دلیل نقشآفرینی در انتقال و فروش محمولههای نفتی جمهوری اسلامی، از سوی دولت ترامپ تحریم شد.
بر اساس گزارشها، بناگستر کرانه وارد کننده مواد شیمیایی است و هنگام چهار کانتینر در محوطه بندر رجایی داشت.
اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال حاکی است این شرکت مجوز جابهجایی سوخت داشته و اخیرا از چین بار گرفته است.
مالک این شرکت طالب زارع است که مدیریت در سازمان برنامه و بودجه استان هرمزگان را نیز در سوابق خود دارد.
شرکت بناگستر در زمینه واردات کلیه کالاهای مجاز از جمله (مواد شیمیایی) فعالیت دارد.
هنوز دلیل انفجار در کانتینرهای آن مشخص نشده اما گمرک دقایقی پس از انفجار گزارش داد به احتمال زیاد منشا آن از دپوی کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی موجود در محوطه بندر بوده است.
کمتر از یک ماه پیش از انفجار در بندر رجایی، گزارشهایی منتشر شده بود که از ورود کشتی «جیران» به این بندر خبر میدادند؛ کشتی که به انتقال قطعات مرتبط با برنامه موشکی جمهوری اسلامی از چین به ایران متهم است. نشریه نیوزویک، به نقل از وبسایت «ماریتایم اگزکیوتیو»، یازدهم فروردینماه گزارش داده بود که کشتی باری «جیران» -- تحت تحریمهای آمریکا -- پس از ترک چین، در بندرعباس پهلو گرفته و مظنون به حمل مواد شیمیایی مورد استفاده در تولید موشکهای سوخت جامد بوده است. طبق این گزارش، محموله این کشتی شامل سدیم پرکلرات بوده که کاربرد مستقیم در تولید سوخت موشکی دارد.
روزنامه فایننشال تایمز نیز پیشتر فاش کرده بود که کشتیهای «جیران» و «گلبن» بیش از هزار تن سدیم پرکلرات از چین به ایران منتقل کردهاند؛ محمولهای که قرار بود به سپاه پاسداران تحویل داده شود. همزمان، منابع ایراناینترنشنال گزارش دادند که کانتینرهای منفجرشده در بندر رجایی متعلق به شرکت بناگستر بودهاند؛ شرکتی وابسته به هلدینگ سپهر انرژی که ۱۸ بهمنماه به اتهام همکاری در فروش نفت جمهوری اسلامی تحت تحریم آمریکا قرار گرفت. در حالی که مقامهای گمرک جمهوری اسلامی منشا انفجار را وجود کالاهای خطرناک و مواد شیمیایی عنوان کردهاند، پرسشهای بیپاسخی درباره ماهیت دقیق محمولههای انبارشده و نقش احتمالی آنها در این حادثه وجود دارد.
شرکت بناگستر وابسته به هلدینگی است که چند ماه پیش از سوی آمریکا تحریم شد
شرکت بناگستر که بر اساس اطلاع ایراناینترنشنال کانتینرهای آن در بندر رجایی منفجر شدند، وابسته به هلدینگ سپهر انرژی است که ۱۸ بهمن سال گذشته به دلیل نقشآفرینی در انتقال و فروش محمولههای نفتی جمهوری اسلامی، از سوی دولت دونالد ترامپ تحریم شد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا همان زمان گفت ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی نفت خام خود را از طریق شبکهای بینالمللی شامل شرکت پوششی تحت تحریم وابسته به آن با نام «سپهر انرژی» به چین منتقل میکرد.
این فرایند انتقال درآمدی بالغ بر صدها میلیون دلار برای حکومت ایران به همراه داشت.
بر اساس گزارشها، بناگستر کرانه وارد کننده مواد شیمیایی است و هنگام انفجار، چهار کانتینر در محوطه بندر رجایی داشت.
اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال حاکی است این شرکت مجوز جابهجایی سوخت داشته و اخیرا از چین بار گرفته است.