Tuesday, May 20, 2025

صفحه نخست » انتقاد دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی از حکومت، دیگر تا جنگ فرصتی نمانده

enteghad.jpg- غنی‌سازی ۲ تریلیون دلار هزینه داشته است

- دیگر برای «نه جنگ نه صلح» فرصت نیست، اکنون «یا جنگ یا صلح» مطرح است

ایران اینترنشنال - قاسم محبعلی، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی در گفت‌و‌گو با وبسایت «رویداد ۲۴» درباره سرنوشت مذاکرات بعد از افزایش اختلافات ایران و آمریکا بر سر موضوع غنی‌سازی، به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد که فرصت دیگری برای «نه جنگ نه صلح» باقی نیست، چون الان موضوع «یا جنگ یا صلح» مطرح است.

در سال‌های اخیر خامنه‌ای گفته بود که «نه مذاکره می‌کنیم و نه جنگ می‌شود».

او گفت: «حتی اگر جنگ نشود آنقدر تحریم‌ها افزایش پیدا خواهد کرد که شرایط اقتصادی ایران امکان تحمل این تحریم‌ها را نخواهد داشت. ضمن آنکه احیای قطعنامه ۱۹۲۲ بعد از فعالسازی مکانیزم ماشه ریسک بالایی دارد، چون این قطعنامه همانند قطعنامه‌ای است که آمریکایی‌ها برای حمله به عراق از آن استفاده کردند.»

محبعلی اذعان کرد که غنی‌سازی برای تهران دیگر موضوعی فنی نیست بلکه «موضوعی حیثیتی محسوب می‌شود.»

او افزود: «سیاست ایران از اول چشم‌انداز روشنی درباره برنامه هسته‌ای خودش نداشته است. غنی‌سازی برای کشور قریب به ۲ تریلیون دلار هزینه بالا آورده و تحریم‌های زیادی به ما تحمیل شده، حالا ایران احساس می‌کند اگر از غنی‌سازی صرف‌نظر کند شکست بزرگی را متحمل شده است.»

محبعلی با اشاره به دو مدل همکاری آمریکایی‌ها با سایر کشور‌ها در غنی‌سازی اورانیوم ادامه داد: «نخستین شرط آن است که غنی‌سازی توجیه اقتصادی داشته باشد، در این صورت می‌توان مثل مدل هند توافقی جداگانه با آمریکا امضا کرد و آمریکایی‌ها خودشان به ایران بیایند و غنی‌سازی را انجام دهند، اگر این اتفاق بیفتد شاید مشکل اختلافی ما با آمریکا در مذاکرات برطرف شود.»

او گفت: «برخی کشور‌ها مثل ژاپن، آلمان و آرژانتین نیز سلاح اتمی ندارند، اما بر پروسه غنی‌سازی آنها، آمریکایی‌ها نظارت مستقیم دارند».

رویترز: مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا در وضعیت متزلزلی قرار دارد

خبرگزاری رویترز پس از سخنرانی خامنه‌ای گزارش داد با وجود انتظارها برای برگزاری دور پنجم گفت‌وگوهای تهران و واشینگتن در روزهای آینده در رم، مذاکرات هسته‌ای در وضعیت متزلزلی قرار دارد.

این خبرگزاری تایید کرد ایران و ایالات متحده بر سر مساله غنی‌سازی اورانیوم دچار اختلاف شده‌اند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، بارها هشدار داده اگر ایران به توافقی برای حل و فصل پرونده هسته‌ای مورد مناقشه خود نرسد، با بمباران و تحریم‌های شدید روبه‌رو خواهد شد.

ترامپ در نخستین دوره ریاست‌جمهوری خود، ایالات متحده را از توافق دوران باراک اوباما میان ایران و قدرت‌های جهانی خارج کرد.

آن توافق موسوم به برجام محدودیت‌های سختی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کرد، اما غنی‌سازی اورانیوم در ایران را به رسمیت شناخته بود.

ترامپ برجام را «یک‌طرفه و به نفع ایران» خواند و تحریم‌های گسترده‌ای را مجددا علیه ایران اعمال کرد.

جمهوری اسلامی نیز در پاسخ، سطح غنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش داد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: بعد از سخنان خامنه‌ای حرف ما محلی از اعراب ندارد

سالار ولایتمدار، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با اشاره به سخنان خامنه‌ای درباره احتمال بی‌نتیجه ماندن مذاکرات گفت: «بعد از بیانات رهبری، صحبت بنده و امثال بنده، نه جایگاهی دارد و نه محلی از اعراب، ولی وظیفه تک‌تک ما این است که فرمایشات ایشان را تبیین کنیم.»

او افزود: « غنی‌سازی اورانیوم در تمام ابعاد زندگی مردم نقش دارد و باید آن را حفظ کنیم،»
ولایتمدار گفت:‌ «اگر غنی‌سازی را کنار بگذاریم، هم غرور ملی ما شکسته می‌شود و هم رشد استعداد نخبگان ما آسیب می‌بیند.»

این نماینده مجلس اضافه کرد: «دانشمندان ما پیش خود می‌گویند که ما توانسته‌ایم با دستیابی به فناوری غنی‌سازی اورانیوم، قد ایران را به بلندای تاریخ برسانیم و قد آن را از بسیاری از کشورها بلندتر کنیم، ولی مسئولان به‌راحتی به خاطر مسائل سیاسی حاضر به کنار گذاشتن این دستاورد شده‌اند.»



Copyright© 1998 - 2025 Gooya.com - سردبیر خبرنامه: [email protected] تبلیغات: [email protected] Cookie Policy