گفتوگو نباشد، یا خشونت جای آن میآید یا فریبکاری، مصطفی ملکیانما فقط با گفتوگو میتوانیم از خشونت و فریبکاری رهایی پیدا کنیم. در جامعه هر مسالهای از سه راه رفع میشود، یکی گفتوگوست، یکی خشونت و دیگر فریبکاری. اگر در جامعه گفتوگو تعطیل شود دو رقیبی که جای آن را میگیرند، خشونت و فریبکاری هستند ... [ادامه مطلب]
در همين زمينه
5 دی» منوچهر متکی: گفتنی های هست که به وقتش و به موقع سخن خواهم گفت، مهر5 دی» قدردانی ۲۶۰ نماينده از منوچهر متکی، ايلنا 30 آذر» اظهارات متکی ۴۲ ساعت قبل از برکنار شدنش، ايلنا 30 آذر» سنگال متکی را بدون گارد و تشريفات رها کرد، ندای سبز آزادی 28 آذر» ثمره هاشمی: متکی برای کناره گيری اعلام آمادگی کرده بود، مهر
بخوانید!
9 بهمن » جزییات بیشتری از جلسه شورایعالی امنیت ملی برای بررسی دلایل درگذشت آیتالله هاشمی
9 بهمن » چه کسی دستور پلمپ دفاتر مشاوران آیتالله هاشمی رفسنجانی را صادر کرد؟
پرخواننده ترین ها
» دلیل کینه جویی های رهبری نسبت به خاتمی چیست؟
» 'دارندگان گرین کارت هم مشمول ممنوعیت سفر به آمریکا میشوند' » فرهادی بزودی تصمیماش را برای حضور در مراسم اسکار اعلام میکند » گیتار و آواز گلشیفته فراهانی همراه با رقص بهروز وثوقی » چگونگی انفجار ساختمان پلاسکو را بهتر بشناسیم » گزارشهایی از "دیپورت" مسافران ایرانی در فرودگاههای آمریکا پس از دستور ترامپ » مشاور رفسنجانی: عکس هاشمی را دستکاری کردهاند » تصویری: مانکن های پلاسکو! » تصویری: سرمای 35 درجه زیر صفر در مسکو! منوچهر متکی: مجبوريم تدابير دفاعی را در منطقه اتخاذ کنيم، روابط آمريکا و ايران روابط "نه جنگ و نه صلح" است، ايسنا- به توسعه مناسبات ايران و روسيه خوشبينم وزير سابق امور خارجه کشورمان گفت: بديهی است که آمريکايیها میخواهند در منطقه ما بذر تفرقه بيفکنند. ولی اتحاد ما با کشورهای خليج فارس از اهميت ژئوپلتيکی، ژئو استراتژيکی و ژئو اقتصادی برخوردار است.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاری دانشجويان ايران(ايسنا) منوچهر متکی در گفتوگو با سردبير هفته نامه «زافترا» و در پاسخ به سوالی درباره احتمال وارد آوردن ضربه مسلحانه به ايران و تاثير آن بر اوضاع منطقه و جهان اظهار کرد: سالها پيش کارشناسان آگاه، به پيشبينی اوضاع جهان در هزاره سوم پرداختند. دو قرن گذشته مملو از جنگهای ويرانگرانه وحشتناک بود. همه اعتقاد داشتند که بشريت از اين جنگها تجربه تلخی به دست آورده و در هزاره سوم سعی خواهد کرد اشتباهات و ناکامیهای قرنهای گذشته را اصلاح کند. ولی در اوايل هزاره جديد متوجه شديم که اين آرزوی ديرينه بشريت تحقق نيافت. وی ادامه داد: دهساله اول هزاره سوم به پايان میرسد و جهانيان میبينند که اين دوره هم مملوه از جنگها و فجايع بوده است. جهان امنتر نشده است. در منطقه ما در کشورهای افغانستان، عراق، لبنان و در نوار غزه چند جنگ خشن رخ داده است و مناقشه نظامی بين ارمنستان و آذربايجان نيز خاموش نشده است. طراحان جنگ افغانستان قبل از تجاوز به اين کشور اعتقاد داشتند که میتوانند به پيروزی سريع دست يابند و ايران هدف بعدی حمله آنها خواهد بود. متجاوزين هفت يا هشت سال است که از قصد حمله به ايران دست نمیکشند. وی ادامه داد: مبتکران جنگ افغانستان به دلايل مشخصی عراق را به عنوان هدف خود برای ضربه زدن انتخاب کردند. آنها ضمن آغاز جنگ عليه عراق حتی به خود زحمت ندادند تا برای انجام اين عمليات اجازه سازمان ملل متحد را دريافت کنند. روسيه، چين و فرانسه مخالف حمله آمريکا به عراق بودند، ولی کاخ سفيد احساس میکرد که نيازی به قطعنامه سازمان ملل ندارد. آنها بعد از حمله به عراق شورای امنيت سازمان ملل متحد را تحت فشار شديدی قرار دادند تا عمليات نظامی خود را در عراق مشروعيت بخشند. وزير سابق امور خارجه کشورمان يادآور شد: آقای بوش در سالهای پايانی رياست جمهوری خود برنامههای تجاوز به ايران را در سر میپروراند. نمايندگان ايالات متحده تقريباً هر روز اعلام میکردند که تدارکات حمله به ايران فراهم شده است. در سال آخر حکومت بوش احتمال حمله به ايران به حداکثر خود رسيده بود. ما از کشورها و منابع مختلف اطلاعات دريافت میکرديم که تصميم درباره حمله به ايران اتخاذ شده و اينکه اين حمله اجتنابناپذير است. وی خاطرنشان کرد: خردمندانی که هنوز در آمريکا باقی ماندهاند، به او هشدار داده بودند که تجاوز به اين منطقه عواقب غيرقابل پيشبينی به دنبال خواهد داشت. اگر ايران به صحنه عمليات جنگی تبديل شود، خط جبهه آمريکا از چين تا دريای مديترانه، تا مرز سوريه و فلسطين گسترش خواهد يافت. حق با ما بود محافظهکاران جديدی که به آغاز جنگ متمايل هستند، بالاخره جرأت نخواهند کرد تا به اين ماجراجويی دست بزنند. دمکراتهايی که امروزه در ايالات متحده به قدرت رسيدهاند، امکان کشاندن کشور خود به اين بحران غيرقابل پيشبينی را ندارند. ولی از آنجايی که ما در منطقه بحرانی قرار داريم، مجبور هستيم تدابير دفاعی لازم را اتخاذ کنيم. احتمال آغاز جنگ آمريکا يا اسراييل عليه ايران هم منتفی نيست.
وی در پاسخ به سوالی درباره سياست داخلی يا خارجی روسيه و مواضع آن نسبت به ايران از جمله امتناع از فروش سامانه دفاعی ضد هوايی اس-۳۰۰ ، بحث در اين زمينه را يک موضوع حساس و دشوار دانست و اظهار کرد: ما با روسيه همسايه هستيم و تاريخ طولانی روابط، ما را به همديگر نزديک میکند. در طول تاريخ در اين روابط فراز و نشيبهای زيادی بودند. تاريخ روابط ما دربرگيرنده مراحل بیاعتمادی و تلاش برای رها شدن از اين بیاعتمادی بود. در دوران قبل از پيروزی انقلاب اسلامی در ايران، روابط ما شاهد مراحل طولانی بیاعتمادی بود. متکی افزود: پس از پيروزی انقلاب اسلامی در ايران، گروهها و محافل سياسی غربگرا از حکومت برکنار شدند. مردم ايران تلاش میکردند تا سياست خارجی را خودش تعيين کرده و تصميمات لازم را اتخاذ نمايد. رهبران اتحاد شوروی راضی بودند که سياست غربگرايانه ايران شکست خورده و مردم به طراحی سياست حاکمه و مستقل خود پرداختهاند. ما اتحاد شوروی را از فهرست تهديدهای عليه ايران و امنيت کشورمان حذف کرديم. ما میفهميديم که بايد روابط حسن همجواری برقرار کرده و بعد از تعيين عرصه منافع ملی به تشريک مساعی در برخورد با دشمنان مشترک بپردازيم. متأسفانه، تجاوز شوروی به افغانستان و حمايت مسکو از عراق که به ايران حمله کرده بود، به روابط ما جنبه منفی داد و باعث پيچيدگی اين روابط شد. وی يادآور شد: رهبران جديد اتحاد شوروی اعتقاد داشتند که بايد با کشور همسايه ايران روابط دوستانهای برقرار کرد. در ايران که به مخالفت با جهانخواران پرداخته بود، کسانی بودند که برقراری روابط حسنه با شوروی را لازم میدانستند. دو کشور مذاکرات فشرده ثمربخش درباره برقراری مناسبات جديد را شروع کردند و در گرماگرم اين مذاکرات در اتحاد شوروی تحولات ناگهانی و بازگشتناپذيری رخ داد. پس از آن ما نه تنها با يک کشور اتحاد شوروی، بلکه با چند کشور و از جمله فدراسيون روسيه (در خزر) همسايه شديم. وی گفت: به نظر میرسيد که روسيه با سرعت به سوی غرب حرکت میکند. ولی هنگامی که آقای پوتين به قدرت رسيد، او تلاش کرد تا جايگاه سابق روسيه را احياء کند و سياست مستقلی دنبال نمايد و با کشورهايی که روابط با آنها در سالهای گذشته سرد شده بود، روابط برقرار نمايد. با روی کار آمدن آقای پوتين تعامل ما با روسيه رو به بهبودی گذاشت. ما در همان زمان مذاکرات جديد همکاری راهبردی را آغاز کرديم. روسيه ساخت نيروگاه اتمی بوشهر را شروع کرد و اين پروژه اساس همکاری انرژتيک ما را تشکيل میدهد. بسياری از پروژههای ايران توجه روسيه را به خود جلب کرد و روسيه علاقهمند شد تا در اجرای آنها شرکت کند.
وزير سابق امور خارجه کشورمان ادامه داد: در همان حال کشورهای غرب و آمريکا با استفاده از حوادث ۱۱ سپتامبر حمله خود را به جهان اسلام شروع کردند. آنها سعی کردند تا محاصره فکری برای ايران درست کنند، ولی ايران نمیتوانست اين تبعيض علمی را بپذيرد. ما بر اين اعتقاد هستيم که اگر همه کشورهای جهان از حق برابر استفاده از نعمات علم و تمدن برخوردارند، ما هم حق داريم مانند کشورهای ديگر از اين نعمات بهرهمند شويم. ما نمیتوانستيم بپذيريم که هنگامی که ايران خواست با دانش علمی جهان آشنا شود، دربها را بر روی آن ببندند. ما با اين روند که استفاده از دانش علمی، امتياز فقط تعدادی از کشورها باشد، سازش نکرديم. هر موقعی که کسی از دانشمندان ما پژوهشهای خود را به مرحله ساخت فناوری جديد میرساند، آمريکايیها اعتراض کرده و اعلام میکردند که ايران حق ندارد فناوریهای جديد را به کار گيرد. وی خاطرنشان کرد: چند سال است که آمريکا مسأله هستهيی ايران را مطرح میکند. ما درک میکنيم که نگرانی از امکان ساخت بمب هستهيی در ايران اساس سياست آمريکا را تشکيل نمیدهد. در سال ۲۰۰۵ آقای ولاديمير پوتين در ملاقات با آقای احمدینژاد اظهار کرد که روسيه از نيات واقعی ايران خبر دارد و معتقد است که ايران مشغول به ساخت بمب اتمی نيست. آمريکايیها ناراحت بودند که ايران بدون اجازه آمريکا به طراحی مدرنترين فناوریها پرداخته است. آنها همچنين از مواضع ما در قبال برخی از مسايل ناراضی بودند، زيرا ما نمیتوانستيم با بیتفاوتی شاهد کشتار صدها هزار شهروند افغانستان و ششصد هزار شهروند عراق به دست آمريکا باشيم. ما تأکيد میکرديم که اين آمريکايیها بودند که در زمان حضور اتحاد شوروی در افغانستان سازمانهای افراطی طالبان و القاعده را تشکيل دادند و همين امر منطقه ما را به صحنه افراط تبديل کرده است. ما کتمان نمی کرديم که ماجراجويی آمريکا محکوم به شکست است. وی خاطرنشان کرد: روابط بين ايالات متحده و ايران روابط «نه جنگ و نه صلح» است.
متکی گفت: آمريکايیها در منطقه ما از استانداردهای دوگانه پيروی میکنند. ما به سياست واقعبينانه روسيه در اين منطقه بسيار اميدوار بوديم. اطمينان داريم که روسيه درک میکند که توانمندی ملت ايران به بمب اتم و تسليحات نيست. انقلاب اسلامی ايران و نيز منطق و جذابيت اين انقلاب برای ملتهاست که بين ايران و غرب تنش ايجاد میکند. زمانی سفر ولاديمير پوتين به تهران برای توسعه روابط دوستانه بين دو کشور موجبات بسيار خوبی را ايجاد کرد. تصميم روسيه مبنی بر تکميل سريع ساخت نيروگاه اتمی بوشهر و تأمين سوخت هستهيی برای کشور ما با قدردانی طرف ايرانی روبرو شد. دو کشور روسيه و ايران از امکانات خوب برای تعامل و توسعه مشترک برخوردارند. وی تاکيد کرد: ما بايد نهايت تلاشهای خود را به عمل آوريم تا روابط دوجانبه ما تحت تأثير طرفهای ثالث قرار نگيرد و ديگران بر سياست مستقل ما اثر منفی نگذارند. چارچوبهای همکاری بين ايران و روسيه مشخص و معين است. ملاقات اخير دو رييسجمهور ما در باکو، گامی در جهت برطرف کردن سوءتفاهمهايی است که در روابط بين دو کشور ايجاد شده بود. دو رييسجمهور توافق کردند تا به رايزنیها در سطح عالی ادامه دهند. اين مبنای خوبی برای توسعه مناسبات ما است که من در اين مورد خوشبين هستم. وی در عين حال با بيان اينکه «برقراری مشارکت راهبردی بين دو کشور، کار سادهای نيست» ادامه داد: ولی حفظ روابط موجود باز هم دشوارتر است. حوادث اخير نشان داده که بعضی نيروها و کشورها مخالف برقراری روابط حسنه و راهبردی بين ايران و روسيه هستند. ما بايد از تجربه ارزشمند و مثبت تعامل اندوخته شده حفاظت کنيم.
وزير سابق امور خارجه کشورمان درباره آينده جهان و جايگاه ايران در اين جهان نيز با اشاره به اينکه «ناآرامیهای عظيمی در جهان رخ میدهد» افزود: اقيانوس تاريخ معاصر دچار طوفان شديدی شده است و اين طوفان، نتيجه اقداماتی است که پس از جنگ جهانی دوم اتخاذ شده بود. مکانيزمهايی که در آن زمان ايجاد شد به ظاهر کارآمد بود، ولی امروز فرسوده شده و جهان را به بنبست رسانده است. در جهان معاصر دو ديدگاه متضاد وجود دارد که اين مبارزه بين نيروی منطق و زور است. کشورهای غربی معتقدند که اگر زور دستشان باشد، منطق آنها هم بايد برتری داشته باشد. اين منطق مبتنی بر زور، منطق يکجانبهگرايی و استانداردهای دوگانه است که تأکيد میکند فقط يک ديدگاه حاکم وجود دارد که به زورمندان تعلق دارد. اين نيرو استدلال خود را به ديگران تحميل میکند.
وی خاطرنشان کرد: ديدگاه مقابل تأکيد میکند که منطق بايد منبع نيرو و توان باشد. اين منطق پايبند به عدالت است که همه کشورها را مساوی و برابر دانسته و ظلم را رد میکند. توسعه فناوریهای اطلاعات در جهان معاصر باعث میشود تا دولتها درباره تصميمات خود که بر خلاف گذشته ساده اتخاذ نمیشوند، تأمل و تفکر بيشتری بکنند. آنها بايد در برابر کشورهای ديگر پاسخگوی تصميمات خود باشند و افکار عمومی را به حقانيت خود متقاعد کنند. آمريکايیها در افغانستان شکست میخورند. کمبود اسلحه نيست که باعث شکست آنها میشود. کمبود پول و ضعف اقتصاد هم علت اين شکست نيست. منطق معيوب و ناقص آنها علت اين شکست است.
وی با طرح اين سوال که «چرا بحران اقتصادی در جهان اتفاق افتاد؟» به آن پاسخ داد: به اين خاطر که نظام بانکی مبتنی بر سودجويی تحميل شده به جهان است. امام ششم (ع) جهان اسلام فرمود؛ «شما نمیتوانيد يک واحد پول را همزمان به دو طرف به عنوان وديعه بپردازيد». ولی بانک امروزی يک واحد پول را همزمان به ده طرف به عنوان وديعه میپردازد. آمريکايیها سعی میکنند از طريق انتشار مقدار بیشمار دلار بر بحران اقتصادی فايق آيند. آنها دلارهای زيادی به اقتصاد خود تزريق میکنند ولی بحران در نتيجه اين تدابير خاتمه نمیيابد. مکانيزمهای امروزی اقتصاد جهانی فاسد است و بايد عوض شود. ويژگیهای فرآيند امروزی آن است که همه کشورهای جهان میخواهند از حوزه بحران که آمريکا مرکز آن است، فاصله بگيرند. آنها میخواهند با استفاده از ارزهای ملی و نه دلار، با هم تجارت کنند. متکی گفت: همه دنبال راههايی میگردند که دلار بيش از اين بر اقتصاد جهان فرمانروايی نکند. تکرار میکنم؛ جهان دستخوش بحران اقتصادی شده است. سياست جهانی کنونی به بنبست رسيده است و همه ما بايد به دنبال راهکارهای جديد و شرايط جديد زندگی باشيم.
وی خاطرنشان کرد: ايران دقيقاً در همين مورد صحبت میکند. ايران اعتقاد دارد که دنيای جديدی در حال تکوين است که عدالت در آن فرمانروايی خواهد کرد. مردم جهان معاصر چشمشان باز شده است و کسی نمیتواند آنها را بترساند. در گذشته هنگامی که يک ناو هواپيمابر آمريکايی در دريای مديترانه در حد ناچيزی به سواحل خاور ميانه نزديک میشد، احتمال میرفت چند دولت از ترسشان سقوط کنند. ولی اکنون آمريکايیها هفت سال است که در عراق میجنگند، آنجا حدود صد هزار سرباز دارند، ولی از ما کمک میخواهند. ما پاسخ داديم؛ «سياست خود را تغيير دهيد تا به شما کمک کنيم». اين نقطه نظر ما درباره اوضاع جهانی است.
به گزارش ايسنا وی در پاسخ به سوالی درباره اطلاعات منتشر شده از سوی سايت ويکی ليکس از جمله اظهاراتی درباره منطقه خليج فارس و تلاش آمريکا برای ضربه به ايران گفت: هر کاری که ايالات متحده طی ده سال اخير انجام داده و در چارچوب اين درز عظيم اطلاعات منتشر شد، بر آينده سياست آمريکا اثر خواهد گذاشت. هدف از اين درز اطلاعات، تحريک اختلافات بين تعداد زيادی از کشورها و بینظم کردن مناسبات بينالملل است. میگويند که اگر کسی به ارتکاب شرارت اقرار کرده و اين مسووليت و تقصير را قبول کند، بايد اين (اعتراف) را قبول کرد؛ لذا ما بايد چيزی را که آنها در اين اسناد درباره خود گفتهاند، قبول کنيم و در نظر بگيريم. وزير سابق اممور خارجه کشورمان با بيان اينکه «امروز آمريکايیها در تهران سفارت ندارند و به همين علت ويکیليکس درباره ما هيچ سندی منتشر نکرده است» ادامه داد: ولی همسايگان ما در خليج فارس ادعاهايی را که اين سايت (از زبان آنها) درج کرده است، تکذيب میکنند. چندی پيش به کويت و سپس به بحرين سفر کردم. در ابوظبی نشست رهبران کشورهای حاشيه خليج فارس برگزار شد. آنها طی واکنشی به مطالب ويکی ليکس اظهار داشتند که اينگونه تحريکات بر روابط ما با ايران اثری نخواهد گذاشت. وی با تاکيد بر اينکه «تکرار میکنم؛ همه همسايگان ما محتوای اين گزارشها را تکذيب میکنند» ادامه داد: بديهی است که آمريکايیها میخواهند در منطقه ما بذر تفرقه بيفکنند. ولی اتحاد ما با کشورهای خليج فارس از اهميت ژئوپلتيکی، ژئو استراتژيکی و ژئو اقتصادی برخوردار است. ۶۰ درصد از ذخاير جهانی حاملهای انرژی در منطقه ما واقع شده است. استخراج، توليد و انتقال اين منابع يک سيستم واحد و تجزيهناپذير منطقهای را تشکيل میدهد که از سيستم مشترک امنيت نيز برخوردار است. نمیتوان قسمتی از آن را جدا کرده و برای آن امنيت جداگانهای تأمين کرد و برای بخشهای ديگر خطر ايجاد نمود.
وی گفت: ما برای برقراری روابط حسنه با همسايگان خود مبانی کافی داريم و دليلی نداريم که با آنها اختلاف نظر داشته باشيم.آمريکايیهايی که اظهارات ضدايرانی را به همسايگان ما نسبت دادند، هدف افشاندن بذرهای بیاعتمادی بين ما و کشورهای همسايه را دنبال میکنند. ما حاضريم بازیهای مکارانه آمريکايیها را افشاء کنيم. چه کسی برنده جنگ هشت ساله بين دو کشور همسايه ايران و عراق شد؟ تنها ايالات متحده آمريکا. ما بر همين اساس نسبت به صحت مطالب منتشر شده شک و ترديد زيادی داريم. بايد اين اسناد را مورد مطالعه جدی قرار داد تا تمايلات آمريکايیها و سياست غير شفاف آنها روشن شود. آنگاه میتوان فهميد چرا اين مطالب همانا در شرايط تاريخی جاری منتشر شده است. اگر ما در جهان عادلانهای زندگی میکرديم، انتشار اين اسناد کافی بود تا دادگاه داوری بين المللی آمريکا را محاکمه کند. Copyright: gooya.com 2016
|