اعزام نماينده به ديگر کشورها درباره بابک زنجانی
شرق ـ بايد ديد درآمدهای بابک زنجانی در چه وضعيتی است و آيا میتوان از اموال او پولی به وزارت نفت داد يا نه؟ اين خلاصه آن چيزی است که کميسيون انرژی مجلس اينروزها بهدنبال آن است و به هر گوشهای سرک کشيده تا ببيند وضعيت اموال ميلياردر متهم چگونه است. اما بررسیها چندان اميدوارکننده نيست و گويا اغلب اموال او در گرو بانک است يا اما و اگرهای ديگری در کار است.
حالا حسين دهدشتی، عضو کميته ويژه پيگيری پرونده بابک زنجانی در مجلس از اعزام تيمهای بررسی قوهقضاييه به کشورهای مالزی، ترکيه و تاجيکستان خبر داده و گويا قرار است به منظور بررسیهای بيشتر، جلسه مشترکی ميان مسوولان قوهقضاييه و کميسيونهای اصل ۹۰ و انرژی مجلس برگزار شود. او همچنين حدس میزند که شايد فساد مالی ۴۰۰ميلياردتومانی که زنگنه به آن اشاره کرده بود، مربوط به گزارشهايی باشد که از تخلف مالی در صندوق بازنشستگی وزارت نفت به دستکميسيون انرژی رسيده. گفتههای اين عضو کميسيون انرژی مجلس همچنين نشان از آن دارد که نبايد چندان به درآمد و ثروت مالی زنجانی در خارج از کشور دلخوش بود.
آقای زنگنه چندی پيش اعلام کردند که چند فساد گسترده بالای ۴۰۰ميلياردتومان در وزارت نفت رخ داده. کميسيون در اين زمينه پيگيری داشته؟
بايد ديد که اين ۴۰۰ميلياردتومان مربوط به چه نهادها و افرادی میشود.
شنيدههايی حاکی از آن است که بخشی از اين تخلفهای مالی مربوط به واگذاری پتروشيمیهاست. مجلس برای تحقيق و تفحص از پالايشگاهها دست بهکار شده بود، الان نمیخواهيد برای تفحص از پتروشيمیها دستی بالا بزنيد؟
بايد جزييات بيشتری در اينباره از سوی جناب وزير در اختيار کميسيون انرژی قرار بگيرد. حدس من اين است که بخشی از فسادی که آقای زنگنه اشاره داشته مربوط به صندوق بازنشستگی وزارت نفت بوده که در اين زمينه شکاياتی هم در کميسيون اعلام وصول شده است.
يعنی ارقام فساد مالی در صندوق بازنشستگی برای شما مشخص است؟
خير، صرفا برآيندها اين است که تخلفهای جدی در اين صندوق صورت گرفته است.
فکر میکنيد دليل واگذاری عقد قراردادها از معاونت امور بينالملل وزارت نفت به شرکت نيکو در سالهای پايانی دولت احمدینژاد چه بوده؟
به هر حال کشور در شرايط تحريم بود و روال غيرمعمولی را طی میکرد و برخی امور قراردادها هم به شرکت نيکو واگذار شده بود و درواقع نيکو نماينده شرکت نفت در برخی مذاکرات بود. البته طبق قانون شرکت ملی نفت تنها میتواند با پالايشگاهها عقد قرارداد کند و شايد ورود شرکت نيکو میتوانسته عقد قرارداد با اشخاص را هم تسهيل کند. البته بدون شک اين تغيير روال حاشيههايی هم ايجاد کرده است.
اين روزها گويا موضوع واگذاری اموال بابک زنجانی در دستور کار قرار گرفته و هنوز خبری از بازگشت پولهای سرگردان ايشان از خارج به داخل نيست؟
بله، فعلا همين در دستور کار است.
اما خيلی از اموال ايشان تا تبديل به پولشدن، فاصله زيادی دارد، آيا کميسيون مراقب غلوغش در اموال بابک زنجانی است؟
بدون شک همينطور است. اصلا فکر میکنيد پروژه ايران زمين چطور از سوی شهرداری تهران پلمب شد؟ اطلاعات کميسيون انرژی در اين زمينه تعيينکننده بود. در آن موعد ما املاک ايران زمين را رصد کرديم و ديديم که براساس قيمتگذاری کارشناس رسمی دادگستری مشخص شده که ساختمان مجوز ۳۱ طبقه دارد و کارشناس همان ۳۱ طبقه را ارزيابی قيمت کرده بود اما پيگيری ما نشان داد شهرداری تنها مجوز ۱۷ طبقه بنا داده بود و به همين خاطر در تبديل اموال زنجانی به پول بايد از سوی وزارت اطلاعات و قوهقضاييه دقت لازم صورت گيرد و نبايد فراموش شود که ما با يک کلاهبردار طرف هستيم و نمیشود به همين اموال او هم اعتماد کرد.
خب حالا فکر میکنيد از اين اموال پولی هم عايد طلبکاران شود؟
متاسفانه يافتههای ما نشان داده اغلب اموال ايشان چند بار دستبهدست شده و بابت مطالبات و وام در گرو است. اما خوشبختانه برگه برنده وزارت نفت اين است که بابک زنجانی دستگير شده.
آقای دهدشتی، دستگيری که پول نمیشود!
قبل از اين وزارت نفت چيزی نداشت که بخواهد شکايت کند اما پيگيریهای کميسيون انرژی و ردوبدلشدن چکها دستکم اين فرصت را به شرکت نفت داد تا بتواند حالا به نوع ديگری مساله را دنبال کند. خوشختانه قوهقضاييه به اين پرونده وارد شده و مشغول پيگيری است. حالا وزارت نفت يا میتواند وثيقههای لازم را از بابک زنجانی بگيرد يا اگر او اعتبار کافی نداشته باشد بايد برود هلفدونی.
گويا بخشی از اموال زنجانی در خارج از کشور است و هنوز به داخل منتقل نشده؟
تيمهای مختلفی به خارج از ايران رفتهاند تا اين موضوع را بررسی کنند.
از طرف کميسيون انرژی و مجلس؟
خير، از طرف قوهقضاييه.
و نتايج پيگيریها چه بوده؟
قوهقضاييه با هماهنگی مراجع ذیصلاح تيمهايی را به برخی کشورها فرستاده تا جزييات اموال خارجی بابک زنجانی را مورد ازريابی قرار دهد.
نمايندههای قوهقضاييه به کدام کشورها سفر کردهاند؟
ترکيه، مالزی و تاجيکستان.
و تکليف اموال او در اين کشورها چطور بوده؟
به ما گزارش رسمی ارايه نشده اما گويا بانک او در مالزی چندان پايه مالی قوی ندارد و به آن اعتباری نيست.
يعنی نمايندگان قوهقضاييه به کشورهای اروپايی سفر نکردهاند. منظورم اين است که آيا از بابک زنجانی در کشورهای اروپايی ردپايی نيست؟
خير، چيزی در اين زمينه نمیدانم، به هر حال پرونده زنجانی دست قوهقضاييه است.
تا حالا چند جلسه در اين زمينه با قوهقضاييه داشتهايد؟
متاسفانه تا به حال جلسهای نبوده و ما فقط خبرها را دنبال کردهايم.
و خبری از جلسههای تعاملی در آينده هست؟
بله، قرار است بهزودی مجلس، کميسيون انرژی و کميسيون اصل۹۰ و مسوولان قوهقضاييه جلسههايی داشته باشند. در واقع پيگيری مجلس باعث شد که قوهقضاييه وارد ماجرا شود اما خب اختيار مجلس در پيگيری تحقيق و تفحصها کم است و اغلب تلاش میکنيم تا سرنخها و ابهامها را در اختيار نهادهای مسوول قرار دهيم.
چشمانداز شما بهعنوان نماينده پيگير اين پرونده از عاقبت رسيدگی به آن چيست؟
تا جايی که میدانم اين موضوع برای آقای روحانی مهم بوده و برای نظام حيثيتی است. چون مساله برای مجلس و مردم مشخص شده و بايد انتهای قابلقبولی برای مردم و نظام داشته باشد. مطمئن باشيد با رسانهایشدن پرونده فساد مالی بابک زنجانی حالا هر ايرانی خواهان رسيدگی به نتايج تخلف مالی در اين پرونده است.