سد کرخه در استان خوزستان بر اثر بارندگیهای اخیر پر شده و خطر سیل شهرهای پاییندست رود کرخه را تهدید میکند.
به گزارش رسانههای ایران، غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان دوشنبه ۱۹ فروردین در مورد آخرین وضعیت سدهای این استان گفت: «ورودی و خروجی سد دز کاهش پیدا کرده، اما سد کرخه پر شد و باید فکری کنیم، چون پایین دست تحمل این حجم از خروجی آب را ندارد.»
کیهان لندن - ۹۷ درصد مخازن سدهای استان خوزستان پر شده و خطر سیلابی عظیم مردم را همچنان تهدید میکند. تا کنون ۲۱۰ روستای این استان بطور کلی و جزئی تخلیه شده است. با این حال، تعدادی از مردم حاضر به تخلیه خانههای خود نیستند و عدهای جوانان حمیدیه اهواز نیز مانده و سیلبندها را ترمیم کردهاند.
منابع داخلی میگویند ۹۷ درصد مخازن سدهای استان خوزستان پر شده و تا کنون ۲۱۰ روستای این استان بطور کلی و جزئی تخلیه شده است.
در سومین هفته وقوع سیل در ایران، تنها در استان خوزستان ۴۷ هزار نفر مجبور به ترک خانه و کاشانهی خود شده و در اردوگاههای موقت اسکان کردهاند.
مردم مناطق سیلزده در این استان به اردوگاههای اهواز، باوی، شوشتر، الهایی، بستان، حمیدیه، شوش، دشت ازادگان، هویزه، شادگان، کارون منتقل شدهاند.
سیل در شهرستانهای شوشتر، اهواز، دشت آزادگان، شوش، باوی، حمیدیه، کارون و شادگان با شدت و تخریب بیشتری همراه بوده و منجر به خرابی ۶۲ هزار واحد مسکونی شده است.
ورود سیلاب در پلیس راه قدیم اهواز به سمت سه راهی خرمشهر#سیل_خوزستان pic.twitter.com/52HJljaMUZ
-- حمید حاجیپور (@H_Hajipour60) April 8, 2019
#فاضلاب های #اهواز بالا زده است. بوی تعفن این #فاضلاب ها همه #اهواز را فرا گرفته. سیل اطراف #اهواز و #فاضلاب ها از درون سلامت شهروندان را با خطرات جدی مواجه ساخته است.#سیل #فاضلاب pic.twitter.com/pglrJTcwvN
-- abolfazl.abedini (@abolfazlabedin2) April 8, 2019
برخی بر بام خانههایشان چادر زدهان؟ ظرفیت سد کرخه رو به پایان است
آنگونه که کیامرث حاجیزاده مدیرکل مدیریت بحران خوزستان اعلام کرده ۷۸ روستا در خوزستان را سیل فرا گرفته و دیروز ۱۸۲ روستا تخلیه شده. شمار روستاهای تخلیه شده امروز به ۲۱۰ روستا رسیده است.
مدیرکل مدیریت بحران خوزستان بیان کرد: «همچنین ۶۲ هزار واحد مسکونی در سیلاب دچار آسیب شدهاند و ۵۱ هزار واحد مسکونی نیز در معرض خطر هستند.»
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان نیز گفته است: «با توجه به اینکه ورودی سد کرخه کاهش پیدا نکرده یا کاهش قابل توجهی نداشته است، خروجی سد بالا رفته است و ظرفیت سد نیز رو به پایان است. این مسئله، شرایط را برای برخی شهرها و روستاهای پاییندست سخت کرده است.»
استاندار خوزستان با بیان اینکه عدهای از مردم حاضر به ترک خانههای خود نشدهاند، گفته که این روستاییان در پشتبام خانههایشان چادر زدهاند ولی راضی شدهاند که زنان، کودکان و سالمندان را خارج کنند.
اهواز در محاصره سیل
غلامرضا شریعتی استاندار خوزستان ورودی آب در کرخه را بالای ۲ هزار مترمکعب بر ثانیه اعلام کرده. او گفته است: «برخی شهرها از جمله سوسنگرد، بستان، رفیع، کوت سید نعیم، ابوحمیضه و حمیدیه از جنبه احتیاطی و پیشگیرانه تصمیم گرفتیم تخلیه شوند که به ساکنان مناطق در معرض خطر این موضوع اعلام شد.»
وی همچنین افزوده که «حوزه آبریز کرخه مثل قبل است و در حال رصد هستیم و در اهواز و آبریز کارون دبی رودخانه در حال افزایش است که در حال حاضر دبی ورودی کارون در مقطع اهواز ۳۲۰۰ مترمکعب برثانیه است، رقم قابل ملاحظهای است و در حال مدیریت هستیم.»
با اینکه وزیر کشور وضعیت شهر اهواز را «با ثبات و پایدار» توصیف کرده ولی شکسته شدن سیلبندها در این منطقه منجر به صدور دستور تخلیه برخی از شهرها از جمله شیبان شده است. فرماندار باوی اعلام کرده که شیبان با جمعیت ۴۰ هزار نفری در ابتدای مسیر اهواز- شوشتر با توجه به شکسته شدن سیلبند اول، باید تخلیه شود.
بدین ترتیب سیلاب بیش از پیش به اهواز نزدیک شده و این شهر را تهدید می کند زیرا شیبان فاصله زیادی با مرکز استان ندارد.
پیشروی سیل به سوی اهواز، باعث شد تا دستور تخلیه بیمارستان گلستان این شهر نیز صادر شود و بیماران بستری شده در این بیمارستان با وسایل نقلیه به مکان دیگری انتقال پیدا کنند.
در این میان، حمیدرضا خدابخشی دستیار ویژه مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان مسیر و جهت سیلاب را نیز غیرقابل پیشبینی خوانده و اظهار داشت: «به همین دلیل راهی جز تخلیه شهرها و روستاها وجود ندارد، چرا که ممکن است سیلاب از مسیر سیلبند وارد روستا نشود و کسانی که در روستا باقی میمانند، ناگهان خود را به طریقی دیگر در محاصره سیل و یا جادهها را مسدود ببینند.»
حال و روز سدهای خوزستان
سازمان مدیریت آب و برق خوزستان اعلام کرد که ورودی کرخه کمتر از خروجی آن است. در سدهای کارون۳، ۴ و گتوند نیز وضعیت نامناسب است و کاملا پر شدهاند. خروجی گتوند بیش از ورودیاش است و در حال خارج کردن آب از کارون هستند، همچنین دبی اهواز ۳۱۸۰ گزارش شده.
بر اساس این گزارش، آورد بخش سیلابی در بهار ۹۸، ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که بدان معناست که ۴۳ برابر حجم سد کرج و ۹۳ برابر حجم سد لتیان، آب به سوی سدهای خوزستان آمده است.
۵۰ هزار میلیارد خسارت سیل به کشور
آمار خسارات وارده شده بر اثر سیل در کشور، توسط دستگاههای مختلف به صورت پراکنده و متفاوت اعلام شده. حالا، فاطمه ذوالقدر نماینده مجلس شورای اسلامی گفته که خسارت اولیه سیل ۳۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
پیشتر دولت خسارت وارده را ۲۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده بود ولی محمدرضا تابش عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی میگوید برآوردهای اولیه نشان میدهد که حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان مجموعا در استانهای سیلزده خسارت وارد شده است، اما برآوردهای ما، نشان میدهد که دامنه خسارات به ۵۰ هزار میلیارد تومان نیز میرسد.
تامین هزینههای خسارات سیل اکنون به مشکل بزرگی تبدیل شده و با توجه به عدم حضور وزرای دولت در مجلس شورای اسلامی، این پرسش همچنان باقی است که دولت چگونه این هزینهها را پرداخت میکند. نمایندگان میگویند دولت میتواند یک لایحهی متمم قانون بودجه به مجلس ارائه دهد تا اعتبار کسب کند ولی برخی دیگر بر این باورند که باتوجه به شرایط خاص کشور و تصویب قانون بودجه، دولت اعتبارات بودجه را جابجا کند.
صندوق توسعه ملی ظرفیت برداشت ندارد!
به گفته فاطمه ذوالقدر، حسن روحانی با اجازهی علی خامنهای قرار است ۲ میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی به جبران خسارات وارده اختصاص دهد. با این وجود، پیشتر دولت اعلام کرده بود که صندوق توسعه ملی خالیست و در بودجهبندی سال ۹۸، بر این موضع تاکید نیز کرده بود.
محمدرضا تابش، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در اینباره میگوید: «محل اصلی تأمین خسارت، صندوق توسعه ملی است. البته این صندوق با توجه به بسته شدن بودجه در سال ۹۷ و برداشت ۲.۵ میلیارد دلار، شاید کشش آنچنانی نداشته باشد، ولی به هر حال یک بخش از خسارات باید از همین محل تهیه شود.»
وی اضافه کرد: «بخش دیگر هم از جابجایی همان ۲.۵ میلیارد دلار قانون بودجه و بخشی نیز از محل صرفهجوییها و از محل فروش اوراق مشارکتی خواهد بود و بخشی نیز قرار است از فروش داراییهای مازاد دولت باشد؛ البته قرار است مقداری از هزینهها نیز از طریق فروش شرکتهای دولتی و بانکها تأمین شود.»
در این مدت کمکهای نقدی و غیرنقدی از سوی دولتهای مختلف و همچنین نهادهای امدادی خارجی و بینالمللی ارسال شده است. از جمله صلیب سرخ کشور آلمان مبلغ ۳۰۰هزار یورو به سیلزدگان ایران کمک مالی کرده است. رئیس جمعیت «هلال احمر» نیز اعلام کرده که ۶۵ میلیارد تومان کمک نقدی برای سیلزدگان به حساب این نهاد واریز شده که با این حساب رکورد کمکهای نقدی به زلزلهزدگان کرمانشاه شکسته شده است.
دادگاه عجیب هویدا؛ دستهات چرا میلرزید؟