دویچه وله - حملات پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان در آستانه سفر روحانی به نیویورک، موجب افزایش تنش میان ایران و آمریکا شده است. میشائیل لودرز، تحلیلگر مسائل خاورمیانه معتقد است حوثیها همه اقدامات خود را با تهران هماهنگ نمیکنند.
میشائیل لودرز یکی از کارشناسان مطرح مسائل خاورمیانه در آلمان است. او تحصیلکرده رشته سیاست و اسلامشناسی است و کتابهای متعددی در مورد تنشهای خاورمیانه -از جمله جنگ داخلی سوریه- نوشته است. او در گفتگو با دویچهوله فارسی به پرسشهایی در مورد تنش اخیر در منطقه پاسخ داده است.
آقای لودرز شبهنظامیان شیعه حوثی در یمن مسئولیت حملات پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان را بر عهده گرفتند. حوثیها مورد حمایت ایران هستند. فکر میکنید آنها توانایی انجام چنین حملاتی را دارند؟
حوثیها مسئولیت این حملات برعهده گرفتند اما ما دقیقأ نمیدانیم که چه کسی پشت این حملات بوده است. ایران با ۸۰ تا ۹۰ مشاور نظامی لبنانی وابسته به حزبالله از شبهنظامیان شیعه حوثی حمایت میکند و به عنوان مثال به آنها آموزش میدهد چگونه راکتهای ارتش را تجهیز کنند تا با دقت هرچه تمام تر به هدف اصابت کنند.
راکتهایی که حوثیها در گذشته شلیک کردهاند، راکتهای آمریکایی یا روسی ارتش یمن بودند. ایران تاکنون تسلیحاتی از این دست را به حوثیها نرسانده که با توجه به محاصره بنادر یمن، کار بسیار دشواری است.
اما حال بحث بر سر این است که آیا حوثیها میتوانند برای هدف قرار دادن تأسیسات نفتی عربستان که بیش از یکهزار کیلومتر تا پایگاههای آنها در یمن فاصله دارند را هدف قرار دهند. به نظر من انجام چنین حملاتی از سوی آنها غیرممکن نیست.
اما نکته دیگری که توسط کانال خبری الجزیره برای نخستین بار مطرح شده این است که این حملات کار شبهنظامیان حشد شعبی عراق بوده و آنها در پاسخ به حملات مکرر اسرائیل به مواضع این گروه در سوریه و عراق در هفتههای اخیر دست به این حملات زدند.
این حملات در آستانه سفر رئیسجمهور ایران به آمریکا وضعیت را برای ایران پیچیده کرده است. قابل پیشبینی است که چنین حملاتی ایران در مرکز توجه قرار میدهد و تنش میان ایران و آمریکا شدت خواهد گرفت. فکر میکنید گروههای مورد حمایت ایران از این آزادی عمل برخوردارند که بدون مشورت با تهران دست به چنین کاری بزنند؟
من گمان نمیکنم که برخلاف آنچه وزیر خارجه آمریکا مایک پمپئو میگوید رهبری ایران پشت حمله به تأسیسات نفتی عربستان باشد. درست پس از برکناری جان بولتون، مشاور امنیت ملی که مشتاق جنگ علیه ایران بود، عاقلانه نیست که ایران دست به چنین تحریکاتی بزند. من بعید میدانم که تهران در این حملات به طور مستقیم دست داشته باشد.
اما خوب، حال روشن است که وضعیت امنیتی بدتر شده چون عربستان حتمأ انتقام میگیرد. این حملات گذشته از آسیبی که به صادرات نفت عربستان زدند، مایه شرمساری این کشور شدند.
عربستان مهمترین خریدار تسلیحات آمریکایی است. ده درصد از کل صادرات اسلحه آمریکا به عربستان فروخته میشود. حال ۱۰ پهپاد که ساخت یا خرید آن نسبتاً آسان است، مهمترین تأسیسات نفتی این کشور را هدف قرار دادند. عربستان خریدار تسلیحاتی است که ظاهراً قرار است از این کشور محافظت کنند اما همه این سلاحها توان مقالبه با ده پهپاد را نداشتند.
آیا حوثیها حاضرند برای قدرتنمایی برابر عربستان، از پشت به ایران خنجر بزدند؟
من گمان نمیکنم. البته ما نمیدانیم که در سر آنها چه میگذرد. حوثیها در جنگ عقیدتی خود بسیار مصمم هستند و به نظر من به هیچ وجه تحت کنترل تهران عمل نمیکنند. اگر واقعأ همانطور که میگویند این حمله را انجام داده باشند، حملات آنها هیچ نفعی برای ایران نداشته، چون حال این ایران است که در مظان اتهام قرار دارد و نه شورشیان حوثی؛ و شرایط کنونی میتواند پیامدهای جدی برای امنیت و صلح منطقه داشته باشد.
عربستان تا کنون سکوت کرده است. فکر میکنید این کشور چه واکنشی نشان خواهد داد؟
برای من هم بسیار جالب است که رهبری عربستان تا کنون تهران را مقصر این حملات نخوانده است. مقامات سعودی در حال رایزنی با دولت آمریکایی هستند و بدون موافقت آمریکا تصمیمی نخواهند گرفت. من بعید میدانم که عربستان به فکر حمله به ایران افتد یا خواستار حمله آمریکا به ایران شود چون میداند که در این صورت جنگی با پیامدهایی غیرقابل پیشبینی در منطقه رخ خواهد داد و همه تأسیسات نفتی آنها ممکن است هدف قرار گیرد. به نظر من رهبری عربستان از چنین سناریویی به شدت هراس دارد.
اما حملات پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان قطعأ بیپاسخ بخواهد ماند و آمریکا کنار متحد خود خواهد ایستاد.