«این حمله با استفاده از هواپیمای اف۱۶ و از آسمان کشورهای خلیجفارس انجام شده است»
العربیه - ایدی کوهین که بسیاری او را سخنگوی غیررسمی نهادهای اطلاعاتی اسرائیل میخوانند، 24 ساعت قبل از انفجار بزرگ نیروگاه هستهای نطنز، در صفحه توئیترش درباره آن خبررسانی کرده بود.
سایت هستهای نطنز روز پنجشنبه دوم ژوئیه 2020 شاهد انفجاری بزرگ بود که ایران کوشید آن را کوچک و کماهمیت توصیف کند و بهروزکمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمیگفت که « بامداد امروز پنج شنبه (2 ژوئیه) بهدنبال وقوع حادثهای که چگونگی آن در دست بررسی است یکی از سولههای در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز دچار آسیب شد.»
خاص وحصري من مصادر استخبارية غربية: اسرائيل قصفت معمل تخصيب اليورانيوم الاكبر في إيران، ودمرته، وحالات تسمم اشعاعي واجلاء للسكان من موقع الضربة وتعتيم شامل، وايران استنجدت بخبراء روس للتعامل مع التلوث الاشعاعي، اسرائيل استخدمت طائرات اف١٦ اعادت التزويد بالوقود في سماء دولة خليجية
-- إيدي كوهين אדי כהן 🇮🇱 (@EdyCohen) July 1, 2020
ایدی کوهین اما روز چهارشنبه اول ژوئیه 2020 در صفحه توئیترش نوشت: «اختصاصی به نقل از منابع اطلاعاتی غربی: اسرائیل بزرگترین مرکز غنیسازی اورانیوم در ایران را بمباران و ویران کرد. مواردی از مسمومیت رادیو اکتیو روی داده و مردم از منطقه حمله تخلیه شدهاند و بایکوت خبری کاملی در جریان است. ایران از کارشناسان روس برای مقابله با آلودگی رادیو اکتیو کمک خواسته. اسرائیل این حمله را با هواپیماهای اف 16 انجام داد که در آسمان یک کشور خلیجی سوختگیری کردند.»
پیش از این هم تحلیلگران در روایت ایران از حادثه نیروگاه نطنز تشکیک کرده و با توجه به اهمیت این مرکز غنیسازی اورانیوم، احتمال اقدامات خرابکارانه را دور از ذهن نداسته بودند.
یک مقام هستهای پیشین ایران به خبرگزاری رویترز گفت که با توجه به اینکه این حادثه چند روز پس از انفجاری در نزدیکی پایگاه موشکی پارچین، نمیتوان احتمال اقدامات خرابکارانه را منتفی دانست.
این مقام ایرانی افزود: «نیروگاه نطنز پیش از این هم مورد حملات سایبری قرار گرفته بود.»
در سال 2010 تاسیسات هستهای ایران مورد حمله سایبری ویروس استاکسنت قرار گرفتند و باور همگانی این است که اسرائیل و آمریکا در این حمله سایبری دست داشتند.
روز جمعه گذشته هم انفجار مهیبی در یک منطقه نظامی به شدت محافظتشده رخ داد و ایران ادعا کرد که این انفجار مروبط به مخزن ذخیره گاز است.
نيروهاى سپاه پاسداران صبح امروز پنجشنبه 2 ژوئیه درپی وقوع انفجاری بزرگ در سایت نطنز، در 270 کیلومتری تهران به حالت آماده باش درآمده و تدابیر امنیتی را افزایش دادند.
رسانههای ایران ضمن تایید خبر انفجار سایت اتمی نطنز در تلاش برای کم اهمیت جلوه دادن این انفجار اعلام شد، «این حادثه هیچگونه تلفاتی نداشته و لطمه ای به فعالیتهای جاری این مجموعه نیز وارد نکرده است.»
***
گزارش دویچه وله در همین زمینه:
حادثه در نطنز: حمله یا آتشسوزی در یک سوله؟
دویچه وله - در حالی که مقامات ایران از وقوع آتشسوزی در یک سوله در حال ساخت در نطنز خبر میدهند، یک تحلیلگر اسرائیلی از حمله اسرائیل به تاسیسات غنیسازی اورانیوم ایران خبر داده است.
بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران از وقوع یک "حادثه در یکی از سولههای در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز" خبر داده است.
به گفته او این حادثه بامداد پنجشنبه ۱۲ تیر روی داده و هیچ تلفات جانی نداشته است.
👈مطالب بیشتر در سایت دویچه وله
کمالوندی گفته است: «از نظر احتمال ایجاد آلودگی نیز با توجه به غیر فعال بودن مجموعه ذکر شده جای هیچگونه نگرانی نیست و هم اکنون تیمهای کارشناسی سازمان در محل وقوع حادثه حاضر و مشغول بررسی علل این واقعه می باشند.»
فرماندار نطنز نیز با حضور در جمع خبرنگاران گفت که سوله محل انبار وسایل اسقاطی دچار آتشسوزی شده است.
خبرگزاری تسنیم نزدیک به سپاه پاسداران نیز با گزارشی از سخنان کمالوندی و فرماندار نطنز، تیتر زده: "جای هیچگونه نگرانی نیست".
این در حالی است که ایدی کوهین، پژوهشگر و مشاور و تحلیلگر رسانههای عربی در اسرائیل چهارشنبه شب در توییتی به زبان عربی به نقل از منابع اطلاعاتی غربی مدعی شد که "اسرائیل بزرگترین کارخانه غنیسازی اورانیوم در ایران را بمباران کرده است". به گفته او ایران از کارشناسان روس خواسته تا برای بررسی تشعشعات رادیواکتیو به محل بروند.
به نوشته این تحلیلگر، اسرائيل برای این حمله از جت F16 استفاده کرده و در آسمان یکی از کشورهای خلیج فارس سوختگیری کرده است.
سایت نطنز واقع در ۲۲۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران بزرگترین مرکز غنیسازی اورانیوم در ایران است که فاششدن ساخت مخفیانه آن نقطه آغاز بحران اتمی ایران در سال ۲۰۰۳ به شمار میرود.
تاسیسات نطنز در سال ۱۳۸۹ نیز هدف حمله ویروس خطرناک استاکسنت قرار گرفت.
جمعه گذشته ۶ تیرماه نیز انفجاری در مرکز پارچین از مراکز نظامی ایران روی داد. گرچه مدتها شایعاتی در باره فعالیتهای هستهای در این مرکز هم در سطح بینالمللی مطرح بود، ولی خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که انفجار ۶ تیرماه در یک سیستم تونل زیرزمینی و سیاتهای تولید موشک روی داده است.
مقامات ایرانی محل این انفجار را منطقهای غیرنظامی و عامل آن را مخزن گاز اعلام کردند.