کیهان لندن - مؤسسه تحلیل جنگ «ISW» مستقر در واشنگتن به نقل از مقامهای اوکراینی گزارش داد روسیه استفاده از پهپادهای ساخت جمهوری اسلامی در اوکراین را آغاز کرده است.
الکسی آرستویچ مشاور دفتر رئیس جمهوری اوکراین ۵ اوت (۱۴ امرداد) اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران ۴۶ پهپاد به روسیه تحویل داده است. بر اساس این گزارشها، دستکم بخشی از پهپادهایی که جمهوری اسلامی به روسیه تحویل داد، نسل قدیمیتر پهپادهای رزمی «شاهد ۱۲۹» هستند که نیروهای روسی ممکن است به دنبال استفاده از آنها برای حمله به سیستمهای موشکی «هایمارس» HIMARS در اوکراین باشند.
آمریکا سیستمهای راکتی «هایمارس» را به تازگی تحویل اوکراین داده که نقش مهمی در تقویت دفاعی ارتش اوکراین برای هدف قرار دادن هواپیماهای روسی دارد. «هایمارس» مخفف High mobility artillery rocket systems یعنی سیستمهای توپخانهی موشکی با تحرک بالاست که میتواند خیلی سریع از یک مکان به مکان دیگر منتقل شود.
New: #Ukrainian officials confirmed on August 5 that #Iran handed 46 drones over to #Russia and that the Ukrainian government has already seen the use of these drones in combat in Ukraine.
-- ISW (@TheStudyofWar) August 6, 2022
Read our latest report w/ @criticalthreats:https://t.co/u68Yqn5HYy pic.twitter.com/wrIweCPDUn
در حال حاضر مشخص نیست که آیا ۴۶ فروند پهپاد تمام آنچه است که روسیه از جمهوری اسلامی ایران تحویل گرفته یا نه.
اصلیترین قطعه ساخت پهپاد «شاهد ۱۲۹» موتور آن است که از طریق شرکت اتریشی «روتاکس» تأمین میشد. این شرکت اتریشی زیرمجموعه شرکت کانادایی «بمباردیه» (سازنده هواپیما و تجهیزات دفاعی و هوافضا) است.
روزنامه اتریشی «استاندارد» در آبان ۱۳۹۹ گزارش داد شرکت روتاکس فروش موتور هواپیما به ایران را متوقف کرده است.
از این پهپاد در گذشته نیز علیه مخالفان بشار اسد در جنگ سوریه استفاده شده بود.
محمدعلی جعفری فرمانده پیشین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۹۲ مدعی شد «جنگنده بمبافکن ایرانی شاهد ۱۲۹ از ایده تا تولید کاملاً ایرانی سپاهی است!»
روزنامه «والاستریت ژورنال» در مهرماه ۱۴۰۰ گزارش داد جمهوری اسلامی قطعات کپی شده حساس را که توسط شرکتهای آمریکایی و اسرائیلی ساخته شدهاند در پهپادهای خود به کار برده از جمله موتورهای پیشرفته شرکت انگلیسی «البیت» (Elbit) که پیمانکار ارتش اسرائیل است. این موتورها را چین با مهندسی معکوس مونتاژ کرده و به فروش رسانده است.
مقامات اوکراینی در حالی استفاده روسیه از پهپادهای ساخته شده در ایران را تأیید میکنند که اواخر تیرماه ۱۴۰۱ شهرام سبزواری تحلیلگر نظامی به «کیهان لندن» گفته بود «ارتش روسیه در زمینه پهپادهای مسلح پیشرفت زیادی نکرده و با فرسایشی شدن جنگ اوکراین به پهپادهای کاربردی نیاز پیدا کرد و سراغ جمهوری اسلامی رفته است.» اما افشار سلیمانی سفیر پیشین جمهوری اسلامی در روسیه به روزنامه «شرق» گفته بود «روسیه به پهپادهای ایران نیاز ندارد میخواهد پای ایران را به جنگ باز کند و به دنبال کاهش هزینههای حمله به اوکراین است... این هزینهها لزوما نظامی نیست.»
از سوی دیگر، وبسایت «دیپلماسی ایرانی» مینویسد ماجرای انتقال پهپاد ایران به روسیه روابط تهران و مسکو را بهبود بخشیده و روابط با واشنگتن را در بدترین وضعیت قرار داده است.
در این تحلیل آمده فروش پهپاد به روسیه علاوه بر اینکه باعث شدت گرفتن عملیات تخریبی اسرائیل علیه صنایع پهپادی و همچنین ترور متخصصان پهپادی و هوافضا میشود، کشورهای منطقه را نیز برای تشکیل ائتلاف مشترک با اسرائیل و ایجاد پدافند یکپارچه ترغیب میکند. همچنین این اقدام به نوعی امکان توافق و احیای برجام را هم از بین میبرد.
مسئول برنامه موشکی تایوان بر اثر حمله قلبی درگذشت
چرا زرتشتیها سوگواری ندارند؟