استارلینک در اپراتورهای داخلی فیلتر شد
صدای آمریکا - پس از آنکه ایلان ماسک، کارآفرین آمریکایی از فعال شدن «اینترنت ماهوارهای» بر فراز آسمان ایران خبر داد، گزارش رسانههای داخلی حاکی از فیلتر شدن سایت مجموعه «استارلینک» برای جلوگیری از ثبت سفارش شهروندان توسط برخی اپراتورها است.
به گزارش تارنمای «دیجیاتو» که به اخبار حوزه فناوری اطلاعات در ایران میپردازد، بررسیها نشان میدهد «پس از جدی شدن» ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در کشور، سایت این شرکت «روی اکثر اپراتورهای همراه و ثابت» فیلتر شده است.
از سوی دیگر، وزیر پیشین ارتباطات دولت جمهوری اسلامی ایران هم در کانال تلگرامی خود نوشته است که برای «حضور در شبکه فیلترگریز» نیازی به نصب «آنتنهای استارلینک» در «همه جا» نیست.
محمدجواد آذری جهرمی در ادامه آورده است: گوشی هر فرد «احتمالا میکروبیتیاس» یک شبکه فیلترگریز خواهد بود و اصولا چالش «هزینه یا ظرفیت» در این میان جدی نیست.
چگونه از استارلینک استفاده کنیم؟
یک دیش استارلینک میتواند اینترنت یک ساختمان پنج طبقه و چه بسا بیشتر را تامین کند
ایندیپندنت فارسی - اینترنت ماهوارهای همانند تلویزیونهای ماهوارهای، روی زمین احتیاج به یک دیش (بشقابک) و یک رسیور (دریافتکننده) دارد؛ اما فرق مهم آن با تلویزیون این است که تلویزیون یک وسیله ارتباطی یک طرفه، اما اینترنت یک ارتباط دو طرفه است. برای مثال در «وب» وقتی کاربر درخواست دارد که وارد سایتی شود، آدرس آن را وارد میکند و سپس سامانه با اتصال به سرورهایی (سرویس دهندهها)، اطلاعات درخواستی کاربر را نمایش میدهد؛ بنابراین ما در اینجا همزمان به دریافتکننده و ارسالکننده احتیاج داریم که «ترمینال» نام دارد.
شرکت آمریکایی اسپیس ایکس که متعلق به ایلان ماسک است، بیش از ۱۶۰۰ ماهواره را در شبکهای به نام استارلینک با هدف فراهم کردن دسترسی به اینترنت برای بیشتر نقاط زمین به فضا پرتاب کرده و مجوز پرتاب ۱۲ هزار ماهواره دیگر را نیز دریافت کرده است.
در حال حاضر، کاربران عادی برای دریافت اینترنت ماهوارهای، باید ماهانه ۹۹ دلار پرداخت کنند. البته ۴۹۹ دلار نیز برای خرید تجهیزات اولیه از قبیل روتر و بشقابک استارلینک نیاز است.
اما بعد از گذشت چند ماه برخی کانالهای تلگرامی اعلام کردند که به صورت قاچاق تعداد محدودی تجهیزات استارلینک وارد ایران کردهاند. آنها این تجهیزات را به قیمت ۶۰۰ دلار به فروش میرساندند. البته خرید آبونمان ماهانه بر عهده خود خریداران بوده است. در طی یک سال گذشته امکان استفاده از این تجهیزات در ایران وجود نداشت. اما اکنون به زودی این امکان برای کاربران ایرانی فراهم خواهد شد.
یک دیش استارلینک میتواند اینترنت یک ساختمان پنج طبقه و چه بسا بیشتر را تامین کند. مشکل پیش روی کاربران ایرانی پرداخت آبونمان این اینترنت است. در صورتی که استفاده از این اینترنت برای ایرانیان رایگان نباشد، ایرانیان بسیاری به علت تحریمها و عدم دسترسی به کارتهای ویزا و مسترکارت در ایران به علت محدودیتهای بانکی در ایران و قطع دسترسی ایران به شبکه جهانی بانکی امکان ذیر نیست. مگر افرادی در خارج از کشور برای این آبونمان را پرداخت کنند.
البته باید دید آیا دولت آمریکا و وزارت خزانهداری آن حاضر به تامین مالی استارلینک از منابع دولتی خود و یا پولهای بلوکه شده جمهوری اسلامی است یا خیر.
دسترسی مردم به تجهیزات اولیه اینترنت ماهوارهای هم مسئلهای است که مردم ایران پیش از این برای دسترسی به دستگاه ویدئو، تلویزیونهای ماهوارهای و... طی کردهاند و میتوانند با روشهای قاچاق و زیرزمینی به آنها دسترسی پیدا کنند.
ایلان ماسک، پس از حمله نظامی روسیه به اوکراین و از بین رفتن بخشی از زیرساختهای این کشور، اینترنت استارلینک را برای اوکراین فعال کرد.
برقراری سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک در شرایط جنگی اوکراین، نشان داد که سرویسهای اینترنت ماهوارهای میتوانند در بحرانها، کمک بسیار موثری برای مردم باشند.
در همین راستا پیش از این ویکتوریا کوتس، معاون سابق امنیت ملی آمریکا، شنبه ۱۷ اردیبهشت از ایلان ماسک خواست اینترنت ماهوارهای استارلینک را به مردم خوزستان ارائه کند. او این درخواست را پس از قطع دوباره اینترنت برخی شهرهای خوزستان به دلیل اعتراضها مطرح کرد.
بعد از این اتفاق، برخی از کاربران با اشاره به طرحهای حاکمیت ایران برای محدود کردن اینترنت، از ایلان ماسک گلایه کردهاند که چرا چنین امکانی را برای ایران فراهم نکرده است.
مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی
در لیست منتشر شده از سوی استارلینک که راهاندازی سرویس اینترنتش را در آینده وعده داده بود، نامی از ایران به چشم نمیخورد. اتفاقی که خشم کاربران ایرانی را به همراه داشت و باعث شد مطالبی علیه استارلینک و ایلان ماسک در توییتر بنویسند.
اما با شروع اعتراضات اخیر در ایران و جهانی شدن نام مهسا امینی، بار دیگر نیاز مردم به اینترنت آزاد مورد بحث قرار گرفت و افراد بسیاری در این مورد نوشتند و از ایلان ماسک درخواست کردند که اینترنت ماهوارهای در ایران را فعال کند.